Hlavní obsah

Počmárané Ferrari. Za jeho vznikem nestojí vandal, nýbrž sama automobilka, výtěžek půjde na charitu

Foto: Ferrari

Tohle doslova jedinečné Ferrari je pokryto zakázkovým matně žlutým lakem kombinovaným s černými čmáranci od samotného šéfa designu Ferrari. Jeho vznik je pozoruhodný, účel vznešený.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinečné verze luxusních vozů se v poslední době těší velké oblibě a automobilky na tento zájem zákazníků pochopitelně dobře slyší. Ferrari se však rozhodlo tuto obchodní příležitost využít k vznešenému skutku a tohle dodatečně vyrobené Ferrari 812 Competizione s jedinečným matným lakem navrženým na zakázku půjde do dražby. Celý její výtěžek poputuje na charitu.

Článek

Chtěli jste si pořídit Ferrari 812 Competizione, ale nedostalo se na vás? V tom případě pro vás máme dobrou zprávu – ještě jeden zbrusu nový exemplář by se našel. Pochopitelně to má jeden háček – za tento konkrétní kus jeho nový majitel patrně zaplatí výrazně víc, než za kolik si automobilka z italského Maranella účtovala původně. Přesto o něj nepochybně bude ohromný zájem.

Italský supersportovní grand tourer se původně objevil v květnu 2021 jako dokonalejší a ještě rychlejší varianta již tak dost zběsilého Ferrari 812 Superfast - 6,5l atmosférický dvanáctiválec měl ve verzi Competizione zvýšený výkon z 800 na 830 koní, došlo i na řadu aerodynamických úprav, zejména za účelem vyšší stability ve vysokých rychlostech.

I přes tehdejší cenovku přesahující 600 tisíc dolarů (něco přes 13 milionů Kč) se po všech kusech modelu 812 Competizione i 812 Competizione A (Aperta, italsky otevřený) s odnímatelným střešním dílem jen zaprášilo. Každá z verzí byla omezena na přesně 799 kusů, všech celkových 1 598 vozů si však zájemci rozebrali již krátce po uvedení.

Foto: Ferrari

Ferrari 812 Competizione Tailor Made je poseto různými náčrty, poznámkami a popisky – podobně, jako když jej designér Flavio Manzoni původně kreslil.

Přesto však existuje ještě jeden exemplář, který svého majitele nezná. Prozatím. Tento jedinečný kus se zrodil přímo v Maranellu v designovém studiu Ferrari Centro Stile a jeho karoserii zdobí speciální matně žlutý lak. Bližší pohled však ukazuje na „čmárance“, které však ve skutečnosti kopírují črty designéra automobilky Flavia Manzoniho, když vůz navrhoval.

Pro Manzoniho byly některé z těchto črtů poměrně důležité. Designér si jejich pomocí poznačoval například směr, kudy povede vzduch směrem od auta – jak je ostatně vidět při pohledu zboku na výdeších pod předními světly, za předními blatníky nebo nad bočními prahy.

Mezi těmito účelnými črty se vyskytují rovněž poznámky v italštině, které už se však ke čmárancům přirovnat dají – jsou v nich zachyceny klíčové myšlenky, poznatky, nápady či vhledy, které designérovi vytanuly na mysl, a některé z nich vlastně ani nejdou dost dobře přečíst.

Použitá barva je matně žlutý lak Giallo Mistrato, pro náčrty byl použit speciální matně černý lak Nero DS Sketch, ten je navržený tak, aby evokoval dokonalý dojem, že na karoserii opravdu někdo „čmáral“. Výsledek však překvapivě funguje a člověk se neubrání myšlence na ikonické Art Cars, kterými nás zásobuje německá automobilka BMW už po celá desetiletí.

Jedinečné Ferrari 812 Competizione najde svého majitele letos na podzim 17. října v New Yorku na akci Ferrari Gala pod záštitou newyorského klubu majitelů Ferrari. Výtěžek z prodeje, který podle znalců může i několikanásobně překonat cenu originálního Ferrari 812 Competizione, dle slov automobilky poputuje na charitu. Jakou, to však výrobce konkrétně neuvádí.

Reklama

Načítám