Hlavní obsah

Máte hrůzu z parkování? Hyundai svého pomocníka vyladil k dokonalosti, s jeho vynálezem zaparkuje každý

Foto: Hyundai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na veletrhu CES v Las Vegas představila automobilka Hyundai koncept vycházející z elektromobilu Ioniq 5, který však proti sériovému autu disponuje několika dalšími funkcemi. Třeba krabí chůzí.

Článek

Povědomá silueta, řeknete si při pohledu na přiložené fotky auta. Ano, základem moderního konceptu je dobře známý elektromobil Hyundai Ioniq 5, který však pro veletrh technologií CES v Las Vegas prošel mnoha důležitými úpravami. Obdařen byl také plejádou nových funkcí, které mají usnadnit každodenní život řidiče.

Všimnout si můžeme přepracovaného designu s novými nárazníky a světelnou technikou na obou koncích karoserie. Ta krom primární funkce – tedy svícení – slouží také coby bezpečnostní prvek komunikující s ostatními účastníky provozu. Zadní svítilny mohou například upozornit řidiče za vámi o chodci na přechodu, kterého by jinak neviděl.

Světla jsou určitě zajímavá, nejdůležitější vychytávkou konceptu je však systém e-Corner nové generace, který elektromobilu propůjčuje mimořádnou obratnost. Hyundai už dříve vyvinul prototyp, jenž se otočil prakticky na pětníku, tady ale technologii dotáhl k absolutní dokonalosti. Dlužno však říct, že o úplnou novinku nejde, vždyť s obdobným natáčením kol se experimentovalo už v prvopočátcích automobilismu.

Foto: Hyundai

Strasti s úzkými parkovacími místy mohou být brzy minulostí.

Ač výrobce nebyl příliš konkrétní, novinka má kombinovat funkce řízení, brzdění a odpružení tak, že každé kolo funguje nezávisle na ostatních. Auto se díky vytočení všech kol může otočit na místě, zvládne také krabí chůzi. V praxi toto řešení ocení především méně zkušení řidiči, kteří mají problém s parkováním v úzkých prostorách. Tady je manévrovatelnost na skvělé úrovni, a zaparkovat tak zvládne opravdu každý. Ostatně, mrkněte na video.

Vedení korejské automobilky se na veletrhu CES nechalo slyšet, že se sice koukáme na koncept moderní technologie, lusknutím prstu jej však značka může poslat do sériové produkce. Co říkáte, dával by takový pomocník na českých parkovištích smysl?

Ocenili byste takového parkovacího asistenta ve vašem autě?
Určitě usnadní život.
62,4 %
No, nevím...
3,7 %
Zaparkovat zvládnu sám!
33,9 %
Celkem hlasovalo 534 čtenářů.

Reklama

Načítám