Hlavní obsah

Ideální rodinné auto by podle Rezvani mělo mít osm sedadel, osmiválec a neprůstřelnou karoserii

Foto: Rezvani

Rezvani Vengeance: tohle obrněné monstrum by vlastně mohlo být ideální rodinné auto!

Společnost Rezvani Motors staví auta pro všechny, komu pro pocit bezpečí na silnici nestačí jen ledajaké SUV. Ne, Rezvani staví taková auta, ve kterých se vám lidé budou raději obloukem vyhýbat – a výjimkou není ani jejich poslední výtvor, osmimístný model Vengeance.

Článek

Jak by vlastně mělo vypadat ideální rodinné auto? Mělo by určitě být prostorné a bezpečné. Ale jak moc? Pro velkou rodinu bude v ideálním případě mít tři řady sedadel, tedy takových sedm či osm míst k sezení. Z hlediska bezpečnosti by pak mělo patrně mít… třeba neprůstřelnou karoserii?

Foto: Rezvani

Pod karoserií jako z armádního speciálu se ukrývá Cadillac Escalade. Vůz si kupodivu ponechal všechny komfortní prvky v interiéru – a ještě něco navíc

Pravda, není to tak úplně běžný obraz rodinného auta, ale Rezvani ani není běžný výrobce. Firma byla založena íránsko-americkým podnikatelem Ferrisem Rezvanim a vyrábí vysoce výkonné terénní a obrněné vozy pro případ, že jste významný (nebo nepohodlný) politický činitel nebo žijete v končinách, kde jsou přestřelky na denním pořádku.

Touto filozofií se přirozeně řídí i model nesoucí jméno Vengeance, tedy „pomsta“. Až na exteriér jako vypůjčený z armádního speciálu jde vlastně o relativně normální velké SUV, které uvnitř skrývá tři řady sedadel, obří OLED displej a akry luxusní kůže. Částečně proto, že tomu tak ve skutečnosti je – Rezvani Vengeance totiž vychází z Cadillacu Escalade.

Jak asi všichni očekáváme, je tu však oproti klasickému Escalade několik málo vylepšení. Kromě samozřejmostí, jako je obrněná karoserie a neprůstřelná okna, tu najdeme další lákavé prvky výbavy jako neprůstřelné vesty a helmy pro všech osm pasažérů či plynové masky.

Dále lze v dlouhém seznamu příplatkové výbavy zaškrtnout sirénu, magnetické bezpečnostní západky dveří, pneumatiky schopné ujet nezbytně nutnou vzdálenost i po průstřelu z ruční zbraně, světelnou rampu na střeše pro maximální viditelnost nebo naopak systém vytvářející kouřovou clonu pro maximální „neviditelnost“.

Říkáte si, že už snad chybí jen termovize? No, ta je tu vlastně taky – opravdu. A jako třešnička na obrněném dortu je tu možnost přikoupit ještě trysky s pepřovým sprejem umístěné nad dveřmi.

Tyto vychytávky jako z akčního filmu ve skutečnosti nejsou nezbytně nutné, jsou totiž součástí balíčku zvaného Military Package, kdo by se tedy spokojil pouze s upravenou karoserií, není problém – ta je totiž už v základu. „Cílem bylo vyvinutou auto jako vystřižené ze sci-fi videohry schválené k silničnímu provozu,“ nechal se při představení slyšet Rezvani.

Za ty peníze, které si firma účtuje, by však bylo neslušné nedopřát klientům trochu toho komfortu. Na palubě tedy nechybí vyhřívaná a odvětrávaná sedadla, systém navigace s rozšířenou realitou, průhledový displej v zorném poli řidiče, zadní (nejen) parkovací kamera, panoramatická střecha a přirozeně všechny myslitelné prvky aktivní bezpečnosti.

Z motorů je na výběr vlastně tatáž paleta, jakou můžeme znát z Cadillacu Escalade. Ve hře je tedy 3,0l naftový motor Duramax o výkonu 280 koní, případně atmosférický 6,2l osmiválec o výkonu 425 koní. Komu by i to však bylo málo, stále je k dispozici motorizace z Cadillacu Escalade-V, kde osmiválec má ještě kompresor, díky kterému výkon poskočí na bezmála 700 koní. V každém případě se o řazení stará 10stupňová automatická převodovka.

A jaká že je tedy cena? No, základ začíná na částce 250 tisíc dolarů (cca 6,2 milionu Kč). V této verzi tu už máme neprůstřelnou karoserii i okna a téměř všechen luxus na palubě. Další tisíce dolarů pak naskakují za výše zmíněné vybavení inspirované akčními filmy. A v případě, že se někdo odhodlá a v konfigurátoru zatrhne kolonku „označit vše“, vystřelí cenovka k omračujícím 600 tisícům dolarů (15 milionů korun).

Reklama

Načítám