Hlavní obsah

Hennessey jen ladil bestiální Venom F5 na Floridě a při tom to rozpálil na 437 km/h

Foto: Hennessey

Překonání rychlostního milníku prý nebylo na pořadu dne, primárně se ladila aerodynamika, brzdy, řízení a motor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severoamerický úpravce Hennessey je světově známý pro svoje divoké modifikace, které dokážou z už tak výkonných vozů stvořit naprosté silniční bestie. Jeho vlajkový model, Venom F5, prošel nedávno laděním na testovací dráze na Floridě a při tom zajel šílených 437,1 km/h!

Článek

Jestliže nemáte o peníze nouzi, žijete mimo Evropu a chcete kvalitně odladit auto takovým způsobem, aby vám z něj posléze nebylo nevolno, zřejmě nezajdete k umělcům do německého Mansory, nýbrž oslovíte pana Hennesseyho z Texasu.

Foto: Hennessey

Hennessey sídlí v Texasu a věnuje se úpravám, mnohdy velmi divokým

On a jeho tým zvládají za různě vysoké částky měnit Raptory na Velociraptory, přidávat autům nápravy a tunit jejich výkony do závratných výšin. Společnost však má i svůj vlastní model Venom F5, jehož šikovní inženýři nedávno ladili v testovacím centru Johnny Bohmer Proving Grounds. Při té příležitosti okrajově vyzkoušeli nejvyšší rychlost a dosáhli šílených 437,1 km/h.

Jde vlastně jen o přestupní stanici ke stanovenému cíli, který činí více než 500 km/h. Zatím to vypadá dobře, neb se auto vloni dostalo během aerodynamického testování na 322 km/h, zatímco letos v lednu dosáhlo 402 km/h. Nyní se meta opět posunula, a to na zmíněných 437,1 km/h. Toto léto by však měla padnout další hranice, tentokrát 482,8 km/h.

Foto: Hennessey

Cílem Venomu F5 je překonat 500 km/h

Bestie bez airbagů s dvakrát přeplňovaným zážehovým osmiválcem o výkonu přes 1 800 koní je nabízena s jednospojkovým sekvenčním automatem a ve svých 24 plánovaných exemplářích (každý za 47,2 milionu korun) beznadějně vyprodaná.

Propagační materiály dále hovoří o zrychlení z nuly na sto za 2,6 sekundy, z nuly na čtyři sta za 15,5 sekundy a slibují maximálku převyšující magických 500 km/h. Tomu sice kdekdo uvěří, až to uvidí, nicméně to pana Hennesseyho asi netrápí, vzhledem k tomu, že u Venomu svítí „vyprodáno“.

Foto: Hennessey

Výroba je omezená na 24 kusů, nicméně všechny už jsou vyprodané

Na druhou stranu není tento Texasan žádný tlučhuba, takže se tohoto rekordu nejspíše brzy dočkáme. Své poslední slovo ovšem ještě neřekli jeho konkurenti stojící za projektem SSC Tuatara, případně švédský Koenigsegg se svým Jesko Absolut.

Vzhledem k tomu, že Bugatti lov na maximálky už opustilo, bude sice podívaná menší, ale o to zajímavější. Totiž Jesko Absolut má teoretický potenciál až na 532 km/h, jenom to zatím nemá kde zajet

Reklama

Načítám