Hlavní obsah

Šílenci od Hennessey představují novou šestikolovou bestii jménem Goliath

Foto: Hennessey Performance

Hennessey představuje šestikolové monstrum Goliath o výkonu 450 koní. Pro otrlé však existuje i kompresorová verze s výkonem 800 koní!

Chevrolet Silverado je aktuálně jedním z nejprodávanějších vozů na světě, a tak je jasné, že jeho oddaní příznivci a zákazníci si příliš nestěžují. To však neznamená, že by se tu nenašel nějaký ten prostor pro úpravce – ano, tušíte správně, do hry se zase vložili šílenci od Hennessey Performance.

Článek

„Ten, který nikdy nemá dost.“ Takhle nějak se dost možná do historie zapíše John Hennessey, zakladatel tuningové firmy Hennessey Performance. On a jeho tým totiž rádi upravují vozy nejen vizuálně, ale také mechanicky, přičemž výsledkem jsou ohromné výkony v řádu stovek koní a je vlastně celkem jedno, jestli jde o sporťák nebo terénní auto.

Foto: Hennessey Performance

Úpravy se zdají být na první pohled dost zásadní, nicméně i přesto firma na své vozy poskytuje záruku 3 roky nebo 36 tisíc mil, tedy asi 58 tisíc kilometrů

Naprosto zářným příkladem je tento upravený Chevrolet Silverado, který doma v Americe patří k nejoblíbenějším pick-upům. Hennessey patrně spatřil příležitost, jak popularity vozu využít, a tak se rozhodl mu dát šest kol, odolnější podvozek a pořádnou porci výkonu pod kapotou – konkrétně plných 800 koní. Nejspíš víte, že tahle potvora není první podobnou kreací tohoto úpravce se sídlem v Texasu.

Hennessey Goliath 6×6 je novým přírůstkem do rodiny těchto exkluzivních off-roadů. A firma Hennessey tuto stavbu nebere na lehkou váhu, neboť výčet úprav zahrnuje spoustu užitečných prvků – když nepočítáme jednu nápravu navíc, tak je tu kompletně nové zadní zavěšení, vylepšené stabilizátory, zesílené poloosy, celý vůz je navíc zvýšen o 8 palců (čili 20 cm) a kola nově obouvají terénní pneumatiky BFGoodrich o průměru 37 palců.

Foto: Hennessey Performance

Hennessey Goliath není jen Chevy Silverado s jednou nápravou navíc – podvozek je zvýšený o 20 cm, jsou tu vylepšené stabilizátory, zesílené poloosy a poctivé terénní pneumatiky

Je tedy evidentní, že tu nejde (jen) o parádu, ale také o skutečné terénní schopnosti. Nebyla by to však firma Hennessey Performance, kdyby nedošlo na patřičný výkonový nárůst – 5,3l osmiválec LTZ má výkon zvýšený na 450 koní, k čemuž stačilo jen nové sací potrubí a nerezový výfuk. Za příplatek je však k mání ještě kompresorová verze o výkonu 800 koní a to už je opravdové zvíře.

Po stránce estetiky tu je nový přední i zadní nárazník vlastní výroby, nové LED osvětlení a v neposlední řadě dvacetipalcová kovaná kola (opět) vlastní výroby v kombinaci se zakázkovou černou metalízou. Na korbě je potom nový trubkový rám připravený pro ukotvení světelné rampy.

Foto: Hennessey Performance

Aby člověk nezapomínal na exkluzivitu ani na palubě, dostal Goliath nová sedadla s červeným prošíváním, nechybí ani všudypřítomná označení Goliath 6×6

Slovo exkluzivní je tu opravdu na místě, protože podobně jako Ford F-150 VelociRaptor i Goliath vznikne v omezené sérii – konkrétně 24 kusů. Zajímavé však je, že Hennessey na své produkty dává záruku 3 roky nebo 36 tisíc mil neboli nějakých 58 tisíc kilometrů.

„Máme opravdu velkou radost z toho, že můžeme světu představit nový exkluzivní pick-up z dílen Hennessey Performance, Goliath 6×6,“ nechal se slyšet Hennessey. „Jde o jedinečné vozy, které nepochybně upoutají pozornost všude, kam s nimi naši klienti vyrazí – ať už jde o Rodeo Drive v Kalifornii nebo Saharu v Africe.“

Goliath 6×6 je založen na Chevroletu Silverado modelového roku 2019/ 2020, a i přesto, že základní cena vozu je včetně vozu Silverado 375 tisíc dolarů (8,25 milionu korun), tato novinka už zná svého prvního majitele. Kupodivu jde o farmáře ze státu Wisconsin, dlouholetého zákazníka Johna Hennesseyho, který se posléze stal i jeho přítelem, jistého Boba Berarda.

„Náš úplně první Goliath 6×6 už zná svého majitele a jsme opravdu rádi, že je to majitel jedné z největších bramborových farem ve státě Wisconsin, Bob Berard,“ svěřil se Hennessey na webových stránkách firmy. „Bob byl při předání velmi nadšený a nesmírně si vážíme toho, že právě on je prvním majitelem našeho typu Goliath 6×6.“

Hennessey Performance je společnost založená v roce 1991, která se snaží být „něco víc než jen tuningovou firmou“. Z původních úprav vozů Dodge Viper, Charger a Challenger nakonec došlo také na vozy Chevrolet Camaro nebo Corvette, případně Jeep – v posledních letech už si však troufnou také na úpravy zvučných jmen jako Ferrari nebo McLaren. V současnosti tvrdě pracují na vývoji supersportu Venom F5.

Reklama

Načítám