Hlavní obsah

Dnešní Retro Garáž, květnové Legendy a správný postup při defektu – Týden v Garáži

Foto: Martin Večeřa pro Retro Garáž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je sobota, další pracovní týden je konečně za námi a my vám přinášíme naše pravidelné shrnutí nejdůležitějších novinek a zajímavostí uplynulých pracovních dnů. Věnujeme se dnešní Retro Garáži v Lysé nad Labem, informujeme vás o letošní motoristické slavnosti Legendy v Praze, přinášíme vám nové redakční testy a radíme, jak správně vyměnit kolo.

Článek

Konečně začíná nová sezona motoristických setkání, výstav a dalších společenských událostí. Už dnes se na Výstavišti v Lysé nad Labem koná tradiční Retro Garáž 2023, kde příznivci do historických aut a motorek mohou sehnat náhradní díly, tematické doplňky i další vzácnosti na populární auto-moto veterán burze. A jak už je zvykem, nezůstane jen u malých drobností, protože také letos si budete moci koupit i kompletní stroje.

Úvodní aukce začnou dražbami klasických motocyklů od koruny a po předchozí registraci si můžete vydražit například Jawu 50 Pionýr, Stadion S11 s vidlicí smrti nebo Stadion S22. Přes dospělejší motorky, jako je například ikonická Jawa 500 OHC nebo raritní Jawy pro německý obchodní řetězec Neckermann, se pak dražitelé přesunou k českým čtyřkolovým klenotům. Chcete zachovalý Favorit, nádhernou Felicii se stahovací střechou, náklaďák Wikov 7/28 nebo historický taxík Tatra 54/30 s originálním certifikátem původu? Přijeďte ještě dnes zkusit štěstí na letošní Retro Garáž.

Foto: Michal Houdek

Luxusní Volvo XC90 je ideálním velkým rodinným SUV. S příplatkovou optimalizací Polestar Engineered je navíc i silnější.

Vrcholem letošních automobilových svátků v Česku pak bude květnová motoristická slavnost Legendy. Na pražském holešovickém výstavišti se uskuteční už o víkendu 27. až 28. května a přinese české výstavní premiéry nejdůležitějších novinek posledních měsíců, exkluzivní supersporty a hypersporty i vzácné veterány. Už včera jsme vás informovali o zásadních lákadlech největší automobilové události u nás, která letos slaví 10. výročí. Připomínáme, že nejvýznamnějším tématem výstavy budou „Německé hvězdy“, a srdečně vás zveme, protože Garáž.cz je hlavním partnerem.

V předcházejících pracovních dnech jsme vám přinesli i nejnovější redakční testy. Začali jsme hybridním Renaultem Arkana E-Tech, navázali na něj populárním bezpečným rodinným SUV Volvo XC90, pokračovali nejmodernějším kompaktním crossoverem Subaru XV a přehlídku nových aut jsme zakončili jubilejním šestiválcovým Volkswagenem Touareg oslavujícím 20. výročí kdysi experimentálního modelu. A ojetinou uplynulého týdne byl maličký Smart ForTwo, který sice vypadá až směšně, ale v každodenním městském provozu je bezkonkurenční.

Foto: Legendy

Motoristická slavnost Legendy se už brzy vrátí do Prahy. Své brány vám otevře na konci května.

A věnovali jsme se i dalším praktickým radám s údržbou vašeho vozu, tentokrát v nepříjemných situacích. Víte, jak nejlépe postupovat při defektu pneumatiky, jak na něj reagovat a jak správně vyměnit kolo? Dalibor Žák se ve svém článku zaměřuje na nejdůležitější věci, co (ne)dělat, když píchnete. Nezapomínejte však na to, že když si na výměnu kola na krajnici nevěříte a nechcete riskovat své zdraví, vždy se můžete nechat odtáhnout. Není to ostuda a život máte jen jeden.

Už jste se zamysleli, jak na začátku letošního roku vypadal automobilový trh v Evropě? Nejnovější statistika za první kvartál jasně říká, že čistě elektrické vozy jsou stále oblíbenější a úspěšnější. Z nejnovějšího grafu současně zjistíte i skutečnost, že prodeje kdysi populárních naftových aut silně padají – od roku 2017 klesly na čtvrtinu. Kompletní přehled o situaci na evropském trhu v prvních třech měsících letošního roku najdete v našem článku.

Reklama

Související témata:
Načítám