Hlavní obsah

Nová Praga, škodovky i futuristický Hyundai. Motoristická slavnost Legendy bude v Praze už v květnu

Foto: Legendy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská automobilová výstava Legendy se vrací a letos oslaví jubilejní 10. výročí. Hlavním tématem letošní motoristické slavnosti budou Německé hvězdy a doplní je nejvýznamnější novinky od tuzemské Škodovky, konkurenčního Hyundaie i znovuzrozené Pragy. My jsme hlavním mediálním partnerem výstavy a pravidelně vás budeme informovat o tom nejdůležitějším.

Článek

Motoristická slavnost Legendy se už ve dnech 27. a 28. května vrátí na pražské výstaviště v Holešovicích. Po loňském pocovidovém restartu nejnavštěvovanějšího automobilového svátku v Česku pořadatelé i nadále připravují významné novinky. V letošním roce totiž oslavují jubilejní 10. výročí od prvního ročníku v roce 2013. Tehdy se na Legendách ukázalo pouhých 55 vozů a v posledních letech je standardem, že slavnost pravidelně představuje přibližně tisícovku klasických i moderních aut.

Hlavním tématem letošní automobilové výstavy Legendy budou „Německé hvězdy“. Nevýznamnější automobilové novinky si na letošek připravuje Mercedes-Benz a na slavnosti se uskuteční český debut nového hybridního čtyřválcového supersedanu Mercedes-AMG C 63 S E Performance. Ten se chlubí zejména technologiemi vycházejícími z Formule 1 a výkonným plug-in hybridem s maximálním výkonem 680 koních (500 kW) a točivým momentem 1020 newtonmetrů!

Foto: Legendy

Každý ročník motoristické slavnosti Legendy je originální. V minulém roce byla hlavně o italských autech, letos to budou ta německá.

Ukáže se spolu s jedním ze starších předchůdců – originálním Mercedesem-Benz C 36 AMG. Ten byl před 30 lety prvním sériovým projektem vycházejícím z kooperace značky se sportovní divizí AMG a zahájil dlouhou tradici vozů z Affalterbachu v roli safety carů pro Formuli 1. Nadšenci do rychlých aut si je budou moci prohlédnout naživo a seznámit se s evolucí nejvýkonnějších mercedesů za poslední tři desetiletí. Značka s trojcípou hvězdou současně připravuje i další české premiéry.

A bohatou minulost německého automobilového průmyslu připomene i speciální „Německý pavilon“. Představí ty nejslavnější vozy od našich západních sousedů, od obyčejných lidovek až po exkluzivní hypersporty. Lákadlem pro opravdové znalce bude klasický Mercedes-Benz SL 600 s fascinujícím 7,3litrovým dvanáctiválcem, ikonické BMW M3 E30 po boku modernějšího modelu M3 CSL generace E46 a další petrolheadské hračky.

Foto: Ford

Na letošních Legendách bude mít českou výstavní premiéru také nejnovější osmiválcový Ford Mustang GT.

Už tradičně se slavnosti zúčastní i další vystavovatelé. K nejvýznamnějším bude patřit česká Škoda Auto s aktuální modelovou řadou. Konkurenční Hyundai se představí s futuristickou studií Hyundai N Vision 74 a modelem Ioniq 6, světovým autem roku 2023. Nadšenci do populárních osmiválcových „amerik“ se mohou těšit na českou premiéru nového sportovního Fordu Mustang GT s modernějším designem a multimediálním systémem s grafikou zakládající na technologii Unreal Engine.

A pokud vás lákají opravdu unikátní stroje, jistě vás zaujme přítomnost znovuzrozené české značky Praga. Na svém stánku nám ukáže exkluzivní supersport Praga Bohema spolu s jedinečným motocyklem Praga ZS 800. Oba stroje na letošních Legendách čeká česká výstavní premiéra pro širokou veřejnost.

Foto: Hyundai

Hyundai na letošní motoristické slavnosti ukáže futuristický koncept N Vision 74.

Letošní jubilejní slavnost chce oslovit i nadšence pro jízdu v jedné stopě a rozšiřuje výstavu o moderní, klasické i závodní motorky. Na Legendách se představí i nejnovější stroje italské značky Ducati (díky českému zastoupení Moto Italia). Těšit se můžeme také na novinky z produkce amerického Indianu, Jawy, výrobce elektrických motorek Zero, nejstarší motocyklové firmy na světě Royal Enfield nebo společnosti MR43. Ta v Česku prodává čínské motorky i exkluzivní stroje z Velké Británie, jako je třeba Brough Superior.

Už tradičně budete moci na letošní motoristické slavnosti Legendy potkat i nejslavnější osobnosti české automobilové a motocyklové scény. Motokrosař Petr Pilát připravuje dynamickou show doplňující automobilovou soutěž krásy Grand Prix pro 50 nejlepších exponátů výstavy. Z profesionálních závodníků se ukážou Erik Cais, Martin Macík Jr., Tomáš Ouředníček nebo Jan Černý. Těšit se můžete také na populární osobnosti, jakými jsou automobiloví sběratelé Richard Chlad a Filip Turek nebo influenceři Ondřej Hrubeš a Míra Hejda.

Foto: Mercedes-Benz

Hlavním lákadlem německé automobilky s trojcípou hvězdou bude hybridní Mercedes-AMG C 63 S E Performance.

A budeme tam i my! I letos je totiž Garáž.cz hlavním mediálním partnerem letošních Legend. Díky tomu se budete moci potkat s naším novým šéfredaktorem Martinem Machalou i populárním motoristickým novinářem Janem Červenkou, který i letos bude jedním z hlavních moderátorů zábavních show slavnosti.

Základní informace o motoristické slavnosti Legendy 2023

KDY: od soboty 27. do neděle 28. května 2023

VSTUPNÉ: Základní vstupné činí 600 Kč, zlevněné pro studenty, seniory a doprovod osob s ZTP/P je 300 Kč, děti ve věku 6 až 15 let zaplatí 100 Kč a děti do 6 let mají vstup zdarma.

Reklama

Načítám