Hlavní obsah

O víkendu se pojede rally poznamenaná tragédií. Světová špička WRC míří do Chorvatska

Foto: WRC.com

Ve čtvrtek 20. dubna startuje Croatia Rally 2023. Bude to bohužel hodně smutná soutěž, protože při testech před čtvrtým podnikem mistrovství světa se minulý týden zabil irský pilot Craig Breen.

Článek

Psali jsme i na Garáži, že minulý čtvrtek v rámci testů před Chorvatskou rally tragicky havaroval třiatřicetiletý Craig Breen. Nehoda se stala kolem poledne místního času, spolujezdec James Fulton naštěstí vyvázl bez zranění. Velký sympaťák Breen se přitom během své kariéry musel vyrovnávat s úmrtím svého parťáka Garetha Robertse, který na sedačce vedla Craiga zahynul v roce 2012 na Sicílii.

„Hyundai Motorsport s hlubokým zarmoucením potvrzuje, že Craig Breen přišel o život při nehodě během testování před Chorvatskou rally. Zasíláme upřímnou soustrast Craigově rodině, přátelům a mnoha jeho fanouškům,“ uvedl minulý týden korejský tým. „Nemůžu uvěřit tomu, co teď píšu. Život může být tak křehký a nespravedlivý… Nemůžu uvěřit, že jsme tě ztratili! Ještě před chvilkou jsme si psali a teď už mi nemůžeš odpovědět. Budeš mi strašně moc chybět, kamaráde,“ vyjádřil pocity asi všech pilotů Ott Tänak.

„Po zvážení všech okolností jsme se nakonec rozhodli, že se Chorvatské rally zúčastníme. Bude to naše pocta Craigovi a jeho vášni pro tento sport,“ řekl Cyril Abiteboul, šéf týmu Hyundai. Craigovi týmoví parťáci Thierry Neuville a Esapekka Lappi navíc na svých vozech povezou speciální zbarvení k uctění památky irského soutěžáka, FIA do konce sezony vyřadí jeho startovní číslo 42.

Foto: Hyundai Motorsport

Při testech před Chorvatskou rally zahynul irský soutěžák Craig Breen. Na jeho památku pojedou tovární Hyundaie i20 N Rally1 Hybrid se speciálním zbarvením.

Program WRC v Chorvatsku

Slavnostní start proběhne ve čtvrtek v Záhřebu, první rychlostka je naplánována na pátek 21. dubna ráno. Do neděle se pojede 20 rychlostních zkoušek s celkovou délkou přes 301 kilometrů. Chorvatská rally je charakteristická velmi proměnlivým asfaltovým povrchem, na kterém se těžko odhaduje míra přilnavosti. Velkou roli bude určitě hrát také počasí – už tak náročné podmínky se s nenadálým deštěm mohou ještě víc zkomplikovat. Aby toho nebylo málo, rychlostní zkoušky jsou často velmi rychlé a rozbitých úseků také není zrovna málo…

Při premiéře Chorvatské rally před dvěma lety se s náročnými podmínkami nejlépe vypořádal Sébastien Ogier (ten do letošního ročníku nastupuje jako lídr průběžného pořadí – legendární francouzský soutěžák přitom absolvuje jen vybrané podniky mistrovství světa), loni pak bral vítězství pozdější mistr světa Kalle Rovanperä. Souboje nejlepších soutěžáků by podobně jako v minulých ročnících mělo kolem tratí sledovat nějakých tři sta tisíc diváků.

V okolí rychlostních zkoušek se určitě objeví také spousta českých vlajek, našinec přitom bude moct fandit i českým posádkám, na startu bude připraven Erik Cais s Fabií RS Rally2, s Fordem Fiesta Rally3 pojede Filip Kohn.

Reklama

Načítám