Hlavní obsah

Smart míří vysoko. Jeho nové elektrické SUV má jít po krku Tesle Model Y

Foto: Smart

Smart #3 se začne prodávat na evropském trhu začátkem roku 2024.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Mercedes-Benz představila novou stylovku pro segment C, nenese však na kapotě znak trojcípé hvězdy, nýbrž logo své dceřiné značky Smart. Elektrický crossover nese označení #3 a vychází ze spolupráce s čínskou automobilkou Geely.

Článek

V nabídce se Smart #3 přidá ke svému menšímu sourozenci, přesně před rokem představenému modelu #1. Oproti němu je však větší: na délku měří 4,4 metru, 1,8 metru na šířku, výška činí 1,6 metru a rozvor je dlouhý 2,79 metru. Rozměrově je tedy jen o málo menší než taková Tesla Model Y, která by měla být jedním z jeho hlavních konkurentů.

Vůz bude jezdit na platformě SEA (Sustainable Experience Architecture), kterou Smart vyvíjel společně s čínskou automobilkou Geely. Smart prozatím neprozradil přesné výkonnostní parametry, počítá se však s technikou převzatou z modelu #1, což by znamenalo buďto jeden elektromotor o výkonu 272 koní pohánějící zadní kola, nebo dva elektromotory (po jednom na každé nápravě) s celkovým výkonem 428 koní. Mluví se o tom, že tato silnější varianta by nesla přídomek dvorního úpravce Brabus, stejně jako tomu je v případě modelu #1.

Foto: Smart

Smart #3 bude k dispozici ve variantě s pohonem jedné nebo obou náprav.

Design interiéru do značné míry vychází z menšího modelu #1 včetně plovoucího 12,8palcového centrálního displeje ve stylu tabletu umístěného na šířku. Zpoza tříramenného volantu potom prosvítá digitální kaplička přístrojů. Jediným patrným rozdílem v designu interiérů obou modelů se tak zdá být odlišný tvar výdechů ventilace.

Foto: Smart

Architektura interiéru je podobná té v menším modelu #1.

Více informací automobilka zatím do světa nevypustila, na technické detaily si tedy budeme muset počkat až do září, kdy si Smart #3 odbude evropskou premiéru na frankfurtském autosalonu. Do prodeje by pak měl oficiálně vstoupit začátkem roku 2024.

Reklama

Načítám