Hlavní obsah

Tesla se své královské koruny nevzdá, Model Y má být nejprodávanějším autem světa

Foto: Tesla

Americká automobilka Tesla se neoddiskutovatelně stala průkopníkem elektromobility. Řada odborníků jí však předpovídala rychlý konec, hned jak se do hry vloží zavedené značky. A víte co? Nic takového se nestalo a nejspíš to ani nehrozí – Tesla chce být totiž i nadále elektrickým králem.

Článek

Dohnat a předehnat – takový je cíl koncernu Volkswagen ve vztahu k americkému výrobci elektromobilů Tesla. Evropský automobilový gigant je v produkci elektromobilů zatím hodně pozadu (loni Tesla dodala zákazníkům 936 tisíc vozů, zatímco koncern VW méně než polovinu, konkrétně 453 tisíc vozů), ale náskok amerického vyzyvatele plánuje stáhnout už příští rok a v roce 2024 se touží stát největším výrobcem elektromobilů na světě (alespoň takové byly původní odhady ex-šéfa koncernu Herberta Diesse, který před pár týdny ve VW skončil). Jenže Šéf Tesly Elon Musk na to má jiný názor…

Tesla se nevzdává

Podle geniálního vizionáře a neúnavného dříče se Tesla o svou korunu totiž jen tak připravit nenechá. Na tradičním setkání s akcionáři se totiž nechal slyšet, že na konci roku 2022 by Tesla měla být v plné síle umožňující produkovat 2 MILIONY vozů ročně. Původním cílem Tesly pro letošek je přitom vyrobit zhruba 1,3 milionu aut, což ke zmiňovaným dvěma milionům představuje ještě velký skok.

3 MILIONY

Právě tuto metu překonala nedávno automobilka Tesla – před deseti lety slavila 3 tisíce vyrobených aut, nyní se mohli její inženýři poplácat po ramenou, že celkem vyrobili již 3 miliony vozů. To je skutečně fascinující výkon na „neznámý start-up“!

Foto: Tesla

Přesně před deseti lety se výroba Modelu S teprve rozjížděla

Jenže Elon Musk drží v rukou silné karty – původní továrny Gigafactory 1 (Nevada) a 2 (New York) jedou na plný plyn, nová továrna v Číně (Gigafactory 3 v Šanghaji) po covidových problémech zase chrlí Modely 3 a Y ve velkých objemech (navíc má poblíž vyrůst další továrna), výroba v Berlíně (Gigafactory 4) nabírá na obrátkách a postupně se rozbíhá i linka v nově otevřené továrně v texaském Austinu (Gigafactory 5). Do následujícího roku by tak Tesla skutečně mohla vstoupit v plné síle.

Model Y nejprodávanějším autem světa?

Tahounem prodejů by se přitom měl stát Model Y čili menší ze dvou crossoverů, které Tesla vyrábí. Elon Musk dokonce prorokuje, že se může stát nejprodávanějším autem světa! Pravda, Model 3 se již loni prokousal mezi 10 nejprodávanějších automobilů celého světa – byl devátý s 508 tisíci prodanými kusy, letos by si podle odhadů mohl ještě polepšit až na sedmé místo, a přeskočit tak Ford F-150..

Foto: Tesla

Tesla chce vyrábět milion kusů Modelu Y ročně. Bude to stačit na vládu nad automobilovým světem?

Model Y vezoucí se na vlně obliby crossoverů by měl být ještě úspěšnější – analytici mu pro letošek předpovídají skok z loňského devatenáctého až na páté místo (což znamená prodat kolem 700 tisíc aut), ale cesta na vrchol je dlouhá. Aktuálně na něm sedí totiž Toyota Corolla, jíž se loni prodalo 1 150 000 kusů. Musk však odhaduje, že Tesla dokáže vyrobit více než milion kusů Modelu Y za rok… takže nás na konci příštího roku možná čeká velmi těsný závod!

Ať už se Muskovy ambiciózní předpovědi splní do puntíku, nebo ne, i když se Tesla daným číslům přiblíží, bude to fantastický výkon pro značku, která vznikla před dvěma dekádami jako bláznivý sen pár nadšenců do elektromobilů, které tehdy nikoho nezajímaly. Dnes zná Teslu celý svět a značku místo krachu a pádu do zapomnění evidentně čeká velká budoucnost.

Reklama

Načítám