Hlavní obsah

Tesla loni dodala na trh rekordních 936 172 vozů

Foto: Tesla

Americká automobilka Tesla v roce 2021 prodala 936 172 vozidel. Proti loňskému roku jde o nárůst o 87 procent. Tesla své modely vyrábí ve Spojených státech a v Číně, zanedlouho by měla spustit továrnu také v sousedním Německu.

Článek

Tesla loni vyrobila 930 422 vozidel, na trh jich ale dodala o něco více, konkrétně 936 172. Rozdíl necelých šesti tisíc kusů ale není tolik podstatný (šlo o vozy vyrobené předloni a prodané v loňském roce), důležité pro americkou automobilku nabízející výhradně elektromobily ovšem je, že došlo k meziročnímu zvýšení výroby o celých 87 procent.

Loňský rok byl pro automobilky obecně velice náročný kvůli pandemii koronaviru a nedostatku polovodičů. Čipovou krizi Tesla řešila na poměry automobilového průmyslu celkem nekonvenčně a některé součástky urychleně nahradila, kupříkladu radarové senzory nahradila kamerami nebo nahrazovala čipy od jiného výrobce (a přepisovala firmware).

Ovšem překotný vývoj má i své stinné stránky a některé technologie Tesly zkrátka nejsou tak dobře odladěné a vyzkoušené jako u tradičních automobilek. Kupříkladu nyní automobilka stahuje bezmála půl milionu vozů kvůli možným závadám se zadní kamerou a samovolným otevíráním víka zavazadlového prostoru.

Firma v současné době prodává modely S, X, levnější sedan 3 a crossover nazvaný Y. Předobjednat je nyní možné i Cybertruck, elektrický pick-up vpravdě nevšedních tvarů, jehož zahájení sériové výroby ovšem zatím nebylo oznámeno. A fanoušci dychtivě očekávají model Roadster, na nějž se patrně bude čekat ještě minimálně do příštího roku.

Foto: Tesla

Elon Musk při představení Cybertrucku

Do výroby by se měl dostat i elektromobil menší než Model 3 s cenovkou do 25 tisíc dolarů (zhruba 625 tisíc korun). Kdy to bude zatím automobilka, která během pouhých dvou měsíců přesunula své sídlo z Kalifornie do Texasu, oficiálně nepotvrdila.

Koncem října 2021 překonala hodnota automobilky Tesla hodnotu bilionu dolarů (zhruba 22 bilionů korun). Její zakladatel Elon Musk se stal nejbohatším člověkem světa. Časopis Forbes odhaduje jeho jmění na 252 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:
Načítám