Hlavní obsah

Motorky do začátků a kvíz s budíky – Tento týden v Garáži

Foto: Jakub Deml

Lze očekávat, že dost „staronových“ motorkářů z nostalgie sáhne po Jawě 300 CL. I proto jsme si ji od Jawy půjčili na celou sezonu na test

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes teploty oblizující bod mrazu a občasné sněžení je skutečně polovina dubna. A to znamená mimo jiné (pozvolný) příchod motorkářské sezony. Náš motocyklový speciál můžete na hlavní stránce Garáže vidět už od začátku tohoto měsíce, a jak ukázala naše anketaČesko, značná část z vás se už nemůže dočkat, až usedne za řídítka!

Článek

Skútrům a motorkám se během loňska a letoška mimořádně daří. Vždyť statistika SDA říká, že se za rok 2020 registrovalo 21 518 nových strojů, což je nejvíc od roku 2008. A za letošní březen, byť je Česko pořád „uzavřené“ a sezona pořádně nezačala, bylo registrováno už přes dva tisíce motorek, což je na tento měsíc rekordní číslo, které naznačuje další nevídaný rok.

Je to samozřejmě způsobeno koronavirovou krizí. Kvůli ní spousta lidí nechce jezdit MHD, a na cestování po městě tak mnozí osedlali malý skútr. Zároveň si však lidé chtějí udělat radost a vynahradit si třeba pokažené plány na dovolené – a přesně k tomu je motorka jako dělaná. Protože jak možná sami zjistíte, během jedné pořádné projížďky nebo víkendu v sedle si mnohdy vyčistíte hlavu víc než za týden strávený u moře.

Foto: Jakub Deml

Jízda na motorce je úžasný „ventil“. Mimochodem test BMW R18 si přečtete již v pondělí!

Vzato kolem a kolem, výsledky ankety, kterou jsme přidali ke středečnímu článku o výběru první motorky, nejsou zase až takovým překvapením. Z bezmála osmi tisíc hlasujících čtenářů přiznalo 57 %, že už se letošní sezony nemohou dočkat. Jasně, můžete namítnout, že článek četli hlavně motorkáři, ale o to je pak zajímavější, že téměř čtvrtina (24,2 %) hlasovala pro možnost „Motorka mě láká, asi si udělám radost“. Že by mezi českými řidiči vzkvétal nový trend motorkaření? No my doufáme, že určitě ano! Koneckonců i ty prodeje motorek by tomu odpovídaly.

Přemýšlíte nad motorkou?
Motorku jsem měl, ale už mě to neláká
15,4 %
Už se nemůžu dočkat letošní sezony
56 %
Motorka mě láká, asi si udělám radost
23,3 %
Jedna stopa je dobrá tak leda pro sebevrahy
5,3 %
Celkem hlasovalo 17540 čtenářů.

Nesouhlasíte s výsledky ankety? Chcete hlasování zvrátit? Tak klikejte, případně pište své názory do komentářů v diskusi!

Tolik k nejzajímavější anketě uplynulého týdne. Teď se pojďme podívat na další články, které jste u nás na Garáži mohli číst. Máme tu pro vás třeba kvíz, v němž jste měli poznat auta podle budíků. Otestovali jsme Škodu Octavii RS 2.0 TSI, ale taky málo známý „americký mercedes“ Chrysler Crossfire.

Foto: Tomáš Kopečný

Že je pro vás americké kupé na základech Mercedesu zcela neznámé? Teď je nejlepší příležitost se s ním seznámit! Článek je v odkazu před fotkou

Samozřejmě jsme vám ukázali modernizovanou Škodu Kodiaq, vzali vás virtuálně do muzea malých autíček v Brně, ale taky jsme zavzpomínali na Dana Gurneyho, který by oslavil devadesátiny, a Stirlinga Mosse, který zemřel přesně před rokem. Velkým tématem byli i cyklisté, konkrétně kontroverzní zákon, který stanovuje bezpečnou vzdálenost 1,5 metru při předjíždění a který je za nás velkým problémem pro plynulost dopravy.

Reklama

Související témata:
Načítám