Hlavní obsah

Jízda jako o život: Italské policejní Lambo a převoz orgánů

Foto: Lamborghini

Supersportovní auta ve službách policie nejsou žádnou novinkou – v Itálii slouží Lamborghini, v Německu například Porsche, v Japonsku je to Nissan GT-R či Lexus LC 500 a v Dubaji… no, vlastně všechno možné. Často však taková auta slouží jako prezentace, někdy mají převážně preventivní charakter a občas, což nás napadne jako první, mají chytat řidiče, kteří spěchali trochu moc rychle. Existují ale i případy, kdy policejní supersporty zachraňují životy.

Článek

Fanoušci starého Top Gearu si jistě vzpomenou na vtipný (a peprný, jak se na britského moderátora patří) citát Jeremyho Clarksona, a sice, že rychlost sama o sobě není nebezpečná, to až náhlé zastavení o překážku vás dostane. Že rychlost vlastně může zachraňovat životy. Věřte nebo ne, ale přesně to se nedávno potvrdilo italské policii.

Foto: Lamborghini

Rychlost nemusí mít využití jen na závodním okruhu – může také zachraňovat životy.

Před pár týdny takzvaná „Polizia di Stato“, tedy italská státní policie potřebovala opravdu, ale opravdu urgentně přepravit orgány z Říma do Padovy – konkrétně mělo jít podle všeho o ledviny. Naprosto logickou volbou by byl vrtulník. A ten ve skutečnosti napadl i italské strážníky. Byl tu však jeden háček…

Čas strávený vyřizováním povolení nutných pro uvolnění vzdušného prostoru pro vrtulník by stál v tomto případě opravdu drahocenné minuty. Rozhodli se proto „transportní materiál“ naložit do služebního Lamborghini Huracán, a pořádně na to šlápnout. Výsledek? Policejní Lamborghini Huracán urazilo cestu z Říma do Padovy, která je dlouhá zhruba pět set kilometrů, za pouhé dvě hodiny. Normálně by to zabralo čtyři hodiny.

Kompletní galerii policejního Lamborghini Huracán si můžete prohlédnout zde:

Stalo se tak konkrétně v pátek 6. listopadu, a tento modrý „superslužebák“ během cesty dle dostupných informací dosáhl průměrné rychlosti 230 km/h – kolik se však strážníkům podařilo z Lamba „vytáhnout“ nejvíc, jsme se bohužel nedozvěděli. Něco nám ale říká, že to určitě bylo hodně přes dvě stě – a kdoví, třeba i při té příležitosti „vyzkoušeli“ magickou třístovku. To víte, když ono to prostě svádí… a co by člověk pro zdraví druhého neudělal, že?

Životně důležitý balíček byl doručen do fakultní nemocnice v Padově a ihned poté na operační sál, a co je nejdůležitější – včas. Na oficiálním twitteru Polizie di Stato se pak objevil příspěvek i s videem, kde stálo, že pro zachraňování životů není třeba mít nadpřirozené schopnosti – že stejně tak dokáže posloužit správná kombinace solidarity, technologií a účinnosti. Velmi hezky řečeno – zdá se, že italští policisté jsou lidé na svých místech.

Konkrétní Lamborghini není jediné ve službách italské státní policie. Je jich hned několik, a všechna jsou vybavena pochopitelně rádiem s vysílačkou, kamerami s funkcí záznamu, přenosnými hasicími přístroji, a v neposlední řadě také malou ledničkou v přídi vozu, která přijde vhod přesně v takových případech, jako jsme se právě dočetli. Zdá se, že Jeremy Clarkson nakonec přece jenom měl pravdu – rychlost vážně umí zachraňovat životy.

Reklama

Načítám