Hlavní obsah

Ford představil elektrickou verzi své dodávky Transit

Foto: Ford

Elektromobilita si razí cestu napříč všemi automobilovými segmenty a postupně dobývá také území užitkových vozů. Nejnovějším přírůstkem do neustále se rozrůstající elektrické flotily je čerstvě představený Ford E-Transit, který bude pro městské použití naprosto ideální.

Článek

Při pohybu ve městě má elektřina spoustu praktických výhod – bezemisní a bezhlučný provoz, svižná jízda, snazší řízení, maximální využití dojezdu díky časté rekuperaci, a hlavně netrápíte spalovací motor při krátkém popojíždění, kdy se nestihne ani pořádně zahřát. V městském prostředí bude nový elektrický E-Transit dávat perfektní smysl!

Ford se rozhodl dále rozšířit variabilitu nejprodávanější dodávky na světě, svého modelu Transit, a po již dříve uvedeném plug-in hybridu přichystal čistě elektrickou variantu. O pohon se stará elektromotor umístěný na zadní nápravě a roztáčející zadní kola výkonem 270 koní a 430 Nm spojený s baterií o kapacitě 67 kWh (uloženou pod podlahou), na kterou při plném nabití ujede až 350 km.

Foto: Ford

Elektrický pohon přinese celou řadu výhod

Velkou výhodou je pak rychlé nabíjení – při výkonu až 115 kW budete mít za čtvrt hodiny u rychlonabíječky zpátky 70 kilometrů dojezdu (nabití 15–80 % by mělo trvat lehce přes půl hodiny), palubní nabíječka s výkonem 11,3 kWh zajistí svižné nabíjení i z domácího wallboxu (nabití do 100 % za 8 hodin).

Foto: Ford

Dobíjení nezabere příliš mnoho času

Další výhodou elektrického pohonu Transitu je, že nový pohon nijak neomezuje vnitřní nákladový prostor – ten bude mít objem až 15,1 m3, užitečná hmotnost pak bude 1 616 kg. Ford nabídne elektrický Transit hned s několika délkami rozvorů a výškou střechy, k dispozici bude i podvozková verze, celkem má jít až o 25 různých variant s maximální hmotností až 4,25 tuny.

Foto: Ford

I kabina bude plná technologií

E-Transit bude našlapaný i dalšími technologiemi, jako je nejnovější infotainment SYNC4 s 12“ dotykovým displejem, hlasovým ovládáním a 4G online konektivitou umožňující efektivnější navigaci, over-the-air update a vzdálený přístup prostřednictvím mobilní aplikace (zvlášť šikovné pro management nabíjení). Samozřejmostí je také dlouhý zástup jízdních asistentů zahrnující nouzové brzdění, adaptivní tempomat, udržování jízdy v pruhu, čtení značek, monitorování mrtvých úhlů nebo 360° kamerový systém. Vůz dokonce můžete využít pro pohon elektrického nářadí a dalšího vybavení díky zásuvce o výkonu 2,3 kW.

Ford E-Transit se dostane do provozu již příští rok, ale zatím pouze v testovacím režimu v rámci flotil partnerů Fordu. Pokud se osvědčí, komerční prodej začne na jaře 2022, americká cenovka by se měla pohybovat kolem 45 000 dolarů, tedy zhruba milion korun. Což vypadá jako hodně, ale Ford odhaduje, že by elektrický Transit na pravidelném servisu v rámci 160 000 najetých kilometrů měl svému majiteli ušetřit až 40 % nákladů! Pokud si k tomu přidáte předpokládanou nižší poruchovost a úspornější provoz, začíná to být ekonomicky hodně zajímavé…

Reklama

Načítám