Hlavní obsah

Do dražby jde Ferrari Daytona, které vlastnil Elton John

Foto: Silverstone Auctions

Ferrari 365 GTB/4 Daytona, které vlastnil Elton John

Sir Elton Hercules John, světoznámá hvězda rocku a popu a držitel rytířského titulu, má vcelku nepřekvapivě i bohatou automobilovou minulost. Byť nebyl Elton nikdy prezentován jako prvoplánový milovník aut, v jeho garáži se vystřídala mimo jiné i spousta Ferrari, z nichž jedno bude na prodej. Dokonce hned to první.

Článek

Znalci rudých vozů z Maranella už bezpečně poznali, že vůz s famózní siluetou klasického kupé a s ukrytými „mrkacími“ světly v přídi, je 365 GTB/4 Daytona. Dvanáctiválcová Daytona sama o sobě je nadmíru ceněným sběratelským artiklem, nicméně zejména pro britské zájemce má tato konkrétní rovnou dvě přidané hodnoty. Jednak se jedná o jeden ze 158 exemplářů, vyrobených s volantem na pravé straně, jednak jej vlastnil právě již zmíněný Elton John.

Vůz byl poprvé registrován na začátku srpna roku 1972 a Elton byl majitelem jen relativně krátce mezi lety 1973 a 1975. Bylo to jeho vůbec první Ferrari a aukční síň Silverstone Auctions hovoří o tom, že si jej zakoupil díky výnosům hitového alba Goodbye Yellow Brick Road.

V roce 1975, kdy Elton vůz prodával, už mu souběžně stálo v garáži další Ferrari – tentokrát o dva roky novější 365 Berlinetta Boxer. Daytonu si zakoupil člen britského klubu Ferrari Owners Club a mezi členy tohoto sdružení vydrželo až do roku 2017, než bylo poprvé vydraženo. Nyní jde do dražby podruhé.

U vozu takové ceny a charakteru je pochopitelně zásadní kompletní dokumentace. Kupující dostane veškeré průvodní listy z továrny, kompletní servisní historii a samozřejmě i záznamy z technických kontrol, dokládající nájezd 82 000 mil (132 000 kilometrů). Exteriér auta halí rudá barva Rosso Chiaro, interiér zase odívá prémiovou kůži Connolly Vaumol a přečalouněn byl v roce 2017. Holt na to samé polstrování, na kterém seděl i Elton, se už neposadíte.

Dražba samotná je naplánována na 21. září, kdy v Británii proběhne velká aukce Ferrari a Porsche pod záštitou Silverstone Auctions. Cena za unikátní auto s unikátním exmajitelem je odhadována mezi 425 a 475 tisíci britských liber. V přepočtu tedy něco mezi 12 a 13 miliony korun.

Reklama

Načítám