Hlavní obsah

Unikátní pohled na plakáty a prospekty Tatra: Nová kniha mapuje historii legendárních československých osobních aut

Foto: Tatra – osobní automobily na plakátech a v prospektech, 1945-1999

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě dnes vychází zbrusu nová kniha z pera zkušeného spisovatele Martina Kupce, která se tentokrát zaměřuje na historii osobních automobilů značky Tatra, ovšem ve čtivém provedení doplněném zejména prospekty a plakáty. Většinově obrázková publikace vám tak odhalí tehdejší tatrováckou propagaci a zajímavosti, o kterých možná nemáte ani tušení.

Článek

Osobní automobily Tatra jsou v srdci snad každého českého motoristy. Ačkoli výrobní kvalita nebyla vždy dokonalá, pro jejich technickou koncepci, eleganci i nadčasovost jsme mohli být jakožto národ hrdí na to, že tatrovku máme a že je tolik unikátní.

Foto: Tatra – osobní automobily na plakátech a v prospektech, 1945-1999

Dobové propagační materiály vás vrátí zpátky v čase.

A právě historii Tatry a vybraných populárních modelů si vzal do parády spisovatel Martin Kupec, který ve spolupráci se samotnou automobilkou a odborným poradcem Milanem Olšanským připravil čtivou publikaci nazvanou Tatra – osobní automobily na plakátech a v prospektech, 1945-1999.

Na 296 stranách tak najdete nejprve částečnou historii samotné divize osobních a lehkých užitkových automobilů, která v knize začíná znárodněním podniku Tatra v roce 1945 a končí rokem 1999, kdy byl na vývojových dílnách Tatry v Kopřivnici smontován poslední vyrobený kus limuzíny T700.

Foto: Tatra – osobní automobily na plakátech a v prospektech, 1945-1999

Těšit se můžete na poválečnou historii i na detailní rozbor populárních modelů.

V dalších částech publikace jsou poté poměrně detailně rozebrány jednotlivé modely a jejich variace počínaje Tatrou 57, 87, následované Tatraplanem, T603, T613 a završené Tatrou 700. Nechybí však ani Ecorra Sport V8, Tatra Beta nebo ikonický Metalex Tatra V8 a další vozy. Jednotlivé kapitoly jsou ve svém úvodu ještě obohaceny zdařilými kresbami vozů od výtvarníka Jana Hlavína.

Kniha, jak její název napovídá, je složená zejména z dobových plakátů a prospektů, nicméně pochopitelně je obohacena i o zajímavé informace vztahující se k danému prospektu či vozu, a často také ke známým uživatelům těchto unikátních limuzín v dobách předrevolučních i v období po roce 1989.

Foto: Tatra – osobní automobily na plakátech a v prospektech, 1945-1999

Kniha připomene i speciální modely Tatry.

„Kniha je shrnutím těch nejdůležitějších propagačních materiálů, které automobilka do skončení produkce osobních vozů v roce 1999 vydala. K tomu je třeba připočíst i cizojazyčné materiály připravované státními exportními organizacemi pro potřeby podpory vývozu. Ty se často velmi lišily od těch pro tuzemský trh, a to svojí vyšší grafickou úrovní i tiskařskou kvalitou. V publikaci jsou tak zastoupeny nejzajímavější exportní prospekty, letáky i plakáty vydávané nejdříve akciovou společností KOVO a od roku 1950 nástupnickou organizací MOTOKOV,“ shrnuje obsah své nové knihy Martin Kupec.

Kromě toho, že kniha vrátí mnohé čtenáře zpátky do mladí, je také připomínkou toho, že Tatra jakožto jedna z nejstarších automobilek světa vynikala nad ostatními svojí unikátností. I sám autor na několika stránkách vzpomíná na to, jak na vlastní oči viděl poslední sérii T603, kdy se svezl v T613, nebo když jakožto student právnické fakulty vídával Václava Klause jezdit v inovované T613-4.

První vydání této vesměs obrázkové publikace s rozměry 210 × 260 mm vychází právě dnes (16. 11. 2023) v nákladu 2 000 kusů. Stejně jako předchozí tituly autora zamíří i tento na pulty prodejen Luxor, do prodejních skladů různých motoristických portálů, ale také na vybrané e-shopy či do nabídky muzea Tatra v Kopřivnici.

Cena je stanovena na 790 Kč za výtisk, což není mnoho vzhledem k obsahu i kvalitnímu grafickému zpracování. A protože je samotná kniha snadno čtivá a poutavá, jde o ideální dárek pod stromeček, který potěší dokonce i ty motoristy, co si za poslední roky přečetli maximálně návod k obsluze automobilu.

Reklama

Načítám