Hlavní obsah

Historie Škody Motorsport míří do knižní podoby, je obrázková a snadno čitelná

Foto: Škoda Motorsport – soutěžní a závodní vozy na plakátech a v prospektech, 1945-2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martin Kupec má za sebou zajímavou publikační tvorbu, jelikož stvořil např. knihu o historii Mototechny či škodovek. Aktuálně autor spolu s Michalem Velebným ze Škoda Muzea vydává publikaci o Škoda Motorsport, kde se na 408 stranách budete moci kochat plakáty i prospekty závoďáků z let 1945 až 2023!

Článek

Martin Kupec je úspěšným autorem plakáto-prospektových knih o historii Mototechny nebo o autech značky Škoda Auto, nicméně nyní vydává další publikaci, která bude opět plná škodovek. Tentokrát se Kupec zaměřil na odvětví motoristického sportu a nebyl na to sám, jelikož spoluautorem je odborník na škodovácký motorsport Michal Velebný ze Škoda Muzea.

Abychom vám knihu plnou plakátů a prospektů blíže představili, zeptali jsme se přímo obou autorů na některé otázky týkající se této publikace. Vzhledem k tomu, že chystaný náklad bude 3 000 kusů, můžeme se rovněž bavit o zajímavém tipu na vánoční dárek. Přece jen prosinec už netrpělivě vyčkává příchodu…

Prozradíte nám, jak bude kniha uvnitř koncepčně vypadat? Bude spíše více obrázková?

Kniha chronologicky mapuje historii soutěžních a závodních škodovek prostřednictvím dobových plakátů, prospektů a programů závodů, takže je zejména obrázková. Celkově je to takové ohlédnutí za úspěchy Motorsportu, vždyť právě na plakátech, prospektech nebo i na fotografiích se objevovali ti nejúspěšnější.

Foto: Škoda Motorsport – soutěžní a závodní vozy na plakátech a v prospektech, 1945-2023

Kniha se ohlíží za úspěchy Škody Motorsport.

Bude kniha doplněná i o texty? Kolik jich očekávat na stranu přibližně?

Každou z 24 kapitol, pojednávajících vždy o některém konkrétním typu závodního vozu z historie Škody Motorsport, uvádí výkres či skica vozu, doplněná celostránkovým textem o jeho vzniku a historii. Na dalších stránkách se už čtenáři dozvědí něco z historie plakátu, vozu na něm zobrazeném nebo i z akce, na kterou byl plakát vytvořen.

A co zajímavosti? Najdeme uvnitř knihy nějaké skutečné perličky?

Skutečnými perličkami jsou díky svému stáří kreslené plakáty z let padesátých a šedesátých, od sedmdesátek už máme historii na plakátech s převážně kvalitními barevnými fotografiemi. U soutěžních vozů čtenář najde i titulní strany jejich dokumentů udělených Mezinárodní automobilovou federací, homologačních listů.

Foto: Škoda Motorsport – soutěžní a závodní vozy na plakátech a v prospektech, 1945-2023

Uvnitř najdete též připomínky významných soutěžních podniků.

Určitou zajímavostí bude i to, že kniha připomene čtenáři Rallye Škoda a Bohemia, ale i další významné soutěžní podniky, které si svoji existenci udržely dodnes, jako například Barum rallye, Valašská rallye, Rallye Český Krumlov nebo Rallye Tatry.

O jakých škodováckých ikonách se uvnitř knihy dočteme? Můžete některé jmenovat?

Mezi ikony nepochybně patří vozy Škoda Sport a Supersport, 1100 OHC, Spider, 200 RS, 130 RS a LR, škodovky kategorií Kit Car a WRC, stejně jako v současnosti úspěšné vozy Fabia R5 a RS Rally2.

Foto: Škoda Motorsport – soutěžní a závodní vozy na plakátech a v prospektech, 1945-2023

Zajímá vás historie závodních škodovek? Pak jste u správného zdroje.

Reklama na všechny tyto závodní a soutěžní vozy Škoda byla a je navíc velmi pestrá, od propagačních materiálů na jednotlivé soutěže až po propagaci realizovanou samotnou automobilkou a dříve i exportní organizací Motokov. Dobré výsledky závodních vozů na tratích doma i v zahraničí propagovaly automobilku a pomáhaly zvyšovat pozitivní image značky tehdy i nyní.

Jak jste ověřovali technická data? Přece jen zdroje na internetu i v archivech se často liší…

Nebylo to jednoduché, hodiny strávené v archivech, porovnávání dobové literatury a zdrojů tištěných i elektronických navzájem. Vedle technických údajů vozů jsou v publikaci zachyceny také autentické příběhy a některé detaily ze závodů, to vše bude vedle atraktivních známých i méně známých plakátů velkým přínosem knihy.

Pomohla vám oběma v rámci tvorby i samotná automobilka Škoda Auto či současné týmy Škoda Motorsport?

Škoda Auto vydání knihy podpořila, velkou pomocí byly i získané údaje a podklady od oddělení Škoda Motorsport a Archivu Škoda Auto. S plakáty a programy do knihy přispěli další sběratelé a fandové značky, ať už se jednalo o archiv Světa Škodovek, či jednotlivé plakáty sejmuté z různých zdí pokojíčků a garáží. Základ knihy tvořily nicméně podklady z našich soukromých sbírek.

Foto: Škoda Motorsport – soutěžní a závodní vozy na plakátech a v prospektech, 1945-2023

Projekt podpořila automobilka Škoda Auto, ale i soukromí sběratelé či fanoušci.

Spolupracovali na knize i nějací automobiloví závodníci, kteří předmětnými vozy svého času skutečně jezdili?

Ano, při identifikaci vozů vyfotografovaných na některých plakátech jsme spolupracovali s bývalými jezdci, někteří i přispěli plakátem ze svých archivů. Tato kniha je zároveň poctou všem, kteří se podíleli na konstrukci a vývoji soutěžních a závodních vozů Škoda, a všem, již dobýváním vavřínů za jejich volanty přispěli k dobrému jménu a slávě značky.

Přijďte na křest!

Slavnostní křest knihy se uskuteční v PVA Letňany na akci Glasurit Classic Expo 2023 v sobotu dne 28. října ve 14:00 hodin v hale číslo 5. Následný prodej pro zájemce bude probíhat ve dnech 28.–29. října 2023.

Foto: Škoda Motorsport – soutěžní a závodní vozy na plakátech a v prospektech, 1945-2023

Cena knihy je stanovena na 790 Kč. Že by tip k Vánocům?

Kniha bude, stejně jako předchozí tituly, dále prodávána jak prostřednictvím motoristických portálů, tak v sítích kamenných prodejen i portálů Luxor a dalších. Předpokládá se opět i prodej v Muzeu Škoda Auto v Mladé Boleslavi či v Muzeu Svět Škodovek v Mrači u Benešova a na dalších místech. Cena je pak stanovena na 790 Kč za výtisk.

Reklama

Načítám