Hlavní obsah

Zvířata v emblémech a logách známých automobilek

Foto: Vauxhall

Gryf, had, kůň nebo lev? Nejen tato zvířata tvoří identitu vybraných světových automobilek. V následujících řádcích vám prozradíme, proč mnozí výrobci vsadili právě na ně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše a zvířecí říše je úzce spjaty. Mnoho lidí doma chová nějakého mazlíčka nebo prostě jen rádo pozoruje různorodou faunu. Všelijací živočichové, ať už reální, či mytičtí, se rovněž objevují v emblémech či logách známých světových automobilek. A o jaká stvoření jde, to se dozvíte při čtení následujícího výběru.

Článek

Vyjádřit lásku k fauně můžete skutečně mnoha způsoby, a to nejen samolepkou na karoserii nebo podporou útulků. U některých výrobců konkrétní tvorové dokonce představují image značky. Vybrali jsme tedy známé automobilky, které mají v emblému svého modelu nebo v samotném logu nějaké zvíře.

Lamborghini

Zuřící býk je odrazem samotných automobilů, které se rodí v dílnách Lamborghini. Výrobce své modely pojmenovává právě podle slavných bojových býků, takže si můžete být jisti, že Aventador, Reventón nebo Miura byli pořádnými kusy hovězího.

Foto: Lamborghini

Zuřící býk je ikonickým identifikátorem Lamborghini

Ferrari

Slavným symbolem Ferrari je černý skotačící koník na žlutém pozadí, obvykle doplněný písmeny S a F, což znamená Scuderia Ferrari, tedy stáj Ferrari. Kůň byl původně symbolem hraběte Francesca Baraccy, legendárního prvoválečného esa italského letectva, který si jej maloval na boky svých letadel.

Foto: Ferrari

Skotačící koníček patří k Ferrari jako Laurel k Hardymu

Porsche

Tady je to velmi jednoduché. Německá automobilka Porsche vzdává ve svém logu hold rodnému Stuttgartu (a také trochu Švábsku), tedy městu, které se proslavilo chovem koní, a dokonce si jednoho hřebce zakomponovalo do městské pečeti. Na koně vsadil taktéž ruský KAMAZ nebo íránská společnost Iran Khodro.

Foto: Porsche Motorsport

Erb Porsche vzdává hold německému městu Stuttgart a správnímu obvodu Švábsko

RAM

Sudokopytníka si do svého erbu dal nejprve Dodge, nicméně poté, co došlo k oddělení modelů RAM do samostatné divize, představil výrobce logo nové. Beran (v překladu do angličtiny ram) tedy dnes reprezentuje výhradně robustní severoamerická nákladní vozidla.

Foto: Tomáš Kopečný

Beran dnes zdobí už jen užitkové vozy samostatné značky RAM

Vauxhall

Auta značky Vauxhall jsou dnes v podstatě jen převlečené opely pro britský trh. Ústředním motivem loga výrobce je gryf, mytické stvoření s tělem lva a hlavou i křídly orla. Symbol odráží erb sira Falkese (Fulka) de Breauté, nájemného vojáka, který ve třináctém století dostal od krále Jana panství jménem Luton. Hlavní sídlo, Fulkova síň, se nakonec stalo známé jako Vauxhall. Automobilka pak převzala onoho gryfa jako odkaz na národní dědictví.

Foto: Vauxhall

Logo Vauxhallu odkazuje na tradice a dědictví Velké Británie

Gumpert

Roland Gumpert, bývalý ředitel divize Audi Sport, založil v roce 2004 společnost Gumpert Sportwagenmanufaktur, a následně světu předvedl supersport Apollo. Logo si Roland prý navrhl sám a jistě v něm poznáváte gryfa a také štít, který údajně odráží bezpečnost zmíněného prvního sériového vozu značky. V roce 2013 firma zkrachovala, avšak roku 2016 byla odkoupena a vzkříšena investorem z Hong Kongu. Dnes ji najdete jako Apollo Automobil.

Foto: Silverstone Auctions

Modely Apollo jsou hrdými nositeli loga s gryfem

Scania

Tenhle příběh si rovnou spárujte také s logem zkrachovalé automobilky SAAB. Korunovaná hlava gryfa totiž pochází ze šlechtického erbu z nejjižnější švédské oblasti Skåne (anglicky Scania). Samotné mytické zvíře pak představuje sílu, rychlost, bdělost a odvahu.

Foto: Scania

Scania dnes spadá pod skupinu Volkswagen

MAN

K původu loga značky MAN musíme zpátky do 70. let, kdy tehdejšího velkého producenta autobusů a náklaďáků převzal právě německý strojírenský podnik Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg. Lev je tedy pouze odkazem na onu pohlcenou společnost Büssing, která se jím pyšnila ve znaku.

Foto: MAN

Lev v logu společnosti MAN odkazuje na pohlcenou firmu Büssing

Peugeot

Podoba lva se poprvé objevila v roce 1847, tedy v časech, kdy rodina Peugeotů vyráběla nejrůznější výrobky z oceli. Obraz zvířete byl použit k vyjádření síly a odolnosti produktů, symbolizovaný skrze ostré zuby této kočkovité šelmy. Teprve až v roce 1858 bylo logo zaregistrováno jako ochranná známka Peugeotu. Velká změna se chystá dne 25. 2. 2021, kdy automobilka předvede svoji novou korporátní identitu a logo, nicméně všichni už jej díky konceptu e-Legend znají.

Foto: Peugeot

Peugeot už brzy změní identitu. Jakým směrem automobilka půjde, poodhaluje logo z konceptu e-Legend

Lvem se pyšní ještě například australský Holden, malajsijský Proton, čínský výrobce Roewe nebo kanadský úpravce INKAS.

Jaguar

Současné dynamické logo Jaguaru bylo představeno už v roce 1945. Ikonický emblém odráží základní hodnoty automobilky, takže symbolizuje půvab, eleganci, výkon, sílu a ambice drát se vpřed. Právě onu dravost a bojovný řev reprezentuje kočičí tvář, umístěná na maskách jednotlivých modelů značky.

Foto: Honza Fučík

Jaguar se hrne kupředu. Aspoň tohle hlásí jeho logo představené už v roce 1945

GAZ

Zhruba v polovině 50. let mnoho výrobců své modely zdobilo ornamenty zvířat, ptáků nebo žen, přičemž GAZ nebyl výjimkou. Zvolil jelena, což mu zůstalo dodnes. Na stejné zvíře vsadil i John Deere, jehož skákající sudokopytník tvoří firemní identitu už od roku 1876, a rovněž severoamerická automobilka SSC.

Foto: Tomáš Kopečný

GAZ má v logu jelena, stejně jako John Deere. Slovo deer znamená v překladu z angličtiny jelen. Jak příhodné, že?

UAZ

To by nebyli Rusové, aby v jejich logu nebyl absolutní zmatek. Tak prvně šlo o pouhé písmeno U (rusky У), které reprezentovalo domovské město Uljanovsk. Další prameny tvrdí, že následná symbolika značila ostré meče a muže, kteří během války bojovali za vlast v uazech. Jiní zase poukazují na to, že jde o vlaštovku. Omlazený znak uvedený v roce 2016 pouze odkazuje na významy celkem 11 emblémů nasazovaných od roku 1950.

Foto: UAZ

Logo automobilky UAZ má vlastně vícero významů. Někdo tvrdí, že jde o ostré meče a muže, jiní zase říkají vlaštovka

Alfa Romeo

Věděli jste, že v pravé části znaku Alfy Romeo je had, který právě polyká muže? Jde o symbol vlivné milánské rodiny Visconti z 11. století. Předobrazem tohoto úkazu je výjev zvaný Biscione, takže pokud někdy zavítáte do předmětného italského města, zaručeně na tuhle bizarnosti natrefíte.

Foto: Michal Jirák

Had pojídající muže je přece jen trochu bizarnost

Dodge Viper

Zmiji má ve svém logu jedině legendární sportovní Viper. Jednu dobu se tento had objevoval i místo třetího brzdového světla, takže se po sešlápnutí příslušného pedálu celý emblém podbarvil červeně. Hezky je to vidět v čase 0:51 na přiloženém minutovém videu.

Foto: Dodge

Moderní vipery používají zadní logo se zmijí jako třetí brzdové světlo

A pokud jste zastavěný desetiválcový motor posílali do vysokých otáček, na přístrojovém štítu vybraných verzí se tento plaz objevil znovu, avšak tentokrát hlásil, že za moment dojde k aktivaci omezovače.

Foto: Dodge

Zmije v logách viperů mají svá jména, a to Sneaky Pete, Fangs a Stryker (na snímku)

AC Cobra

Carroll Hall Shelby (*11. 1. 1923, †10. 5. 2012) patří mezi americké symboly inovace, výkonu a rychlosti. Jeho příběh je dobře zdokumentovaný, ovšem nikoli vývoj loga. Bývalý automobilový závodník snil o zrodu vlastního sportovního vozu, proto se v 60. letech obrátil na britského producenta AC Cars s návrhem na výrobu roadsteru s motorem V8. Automobilka souhlasila a po nalezení vhodného agregátu vznikl Shelby-Ford AC Cobra.

Foto: Shelby

Had a nápis Cobra patří k poznávacím znamením modelu Shelby-Ford AC Cobra

Ví se, že Carroll odstranil znaky AC už z prvních modelů doručených z anglické továrny. Geniální konstruktér se však mohl dopustit fatální marketingové chyby, a to montáže fádního a velmi nudného loga.

Foto: Jiří Čermák

Odkazy na Shelbyho můžete najít také u moderních fordů

Katastrofu odvrátil jeho první placený zaměstnanec Pete Brock, který Shelbyho přesvědčoval, že nemůže svoje vozy prodávat s low-end emblémy. Carroll po bouřlivé hádce nakonec prohlásil: „Ok, přepracuj tu zatracenou věc, ale chci tam mít hada a nápis Cobra.“

Foto: bringatrailer.com

Tohle logo zdobí model Ford Mustang Shelby Cobra GT500 „Eleanor“

V rámci čestné zmínky ještě poukazujeme na štíra Abarthu, ještěrku Wiesmannu, bulldoga Macku, koně Fordu Mustang, ptáka francouzské Simcy a na tři kočkovité šelmy Cizety.

Foto: Mack

Bulldog zdobí nákladní automobily značky Mack

Jistě toho je víc, proto dáváme prostor i vám, abyste do komentářů napsali další automobilky/modely, které mají nebo měly ve znaku nějaké zvíře. Těšíme se na vaše poznatky!

Reklama

Načítám