Hlavní obsah

Nejrychlejší Vauxhall má vymírající australskou DNA

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival rychlosti v Goodwoodu je radostnou událostí plnou koní, decibelů a nádherné automobilové historie. Do té se už brzy zařadí také australská automobilka Holden. Než ale stroje utichnou, je třeba vypustit poslední velkou salvu.

Článek

Čím víc písmenek, tím víc koní. Alespoň to platí u Vauxhall VXR8 GTS-R, což je vůbec poslední a také nejrychlejší Holden, který se kdy podívá k britským břehům. Pod kapotou má nádherných 591 koní z amerického osmiválce LSA o objemu 6,2 litru. Zbytek už zajistí kompresor, který vystřelil GTS-R k šesti stovkám koní a 740 N.m. Oproti "standardnímu" GTS jde o nárust o nějakých dvacet koní. Přidanou hodnotou jsou samozřejmě i lepší brzdy (šestipístky, 410 milimetrů) a chytřejší samosvor.

Foto: Archiv Garáž.cz

VXR8 je samozřejmě zadokolka a vedle další novinky na stánku Vauxhallu, nové Insignie s pohonem všech čtyř kol a dvoulitrem o výkonu 290 koní (nejsilnější verze), vypadá tenhle Australan jako z jiného světa. Bohužel také ze světa, za kterým se pomalu zavírají dveře. I proto by neměli sběratelé cenných kousků váhat. Do Anglie se totiž podívá jen patnáct aut a dost možná budou rozprodána dřív, než se vůbec představí na Goodwoodu. Z kapsy ovšem budou muset zájemci vytáhnout 74 tisíc liber, což rozhodně není malá částka. Navíc se ani nebudou moci konejšit tím, že mají nejrychlejší Holden vůbec. VXR8 GTS-R pravděpodobně zůstane nejrychlejším a nejsilnějším Vauxhallem, ale pro sebe si Australani schovali model W1 (viz oranžový vůz na obrázku), který má pod kapotou kompresorem foukaný osmiválec z Corvette ZR-1. Ten dává krásných 645 koní, takže byste si k němu měli koupit hodně zadních pneumatik. Budou potřeba.

Reklama

Načítám