Hlavní obsah

Život je příliš krátký, abychom řídili nudná auta

Foto: Tomáš Kopečný

Sportovní auto nejsou levná, nejsou dokonce ani praktická a pohodlná, ale dokážou vám přinést zážitky jako žádné jiné auto na silnici. Pokud rádi jezdíte rychle nebo prostě jen milujete řízení jako takové, zapomeňte na nefungující kompromisy – jednoduše potřebujete pravý sporťák.

Článek

Už jsem řídil spoustu sportovních aut, ale víkend s Jaguarem F-Type byl přeci jen o kousek výjimečnější. Těšilo mě se na něj jen dívat a obdivovat jeho atletické a uhlazené tvary, jeho sedačky mě pevně objímaly a jemnou kůží čalouněný volant byl zážitek držet v kožených řidičských rukavicích, z burácení jeho kompresorového V8 mi běhal mráz po zádech a to, jak tahle ušlechtilá divoká kočka poslouchala při sprintu po okreskách, byla učiněná slast.

Foto: Honza Fučík

Prázdná okreska a zábavné auto, víc ke štěstí nepotřebuji

Po spoustě nudných a zapomenutelných konvenčních aut mi ale hlavně připomněl, jaká radost je obyčejné řízení v tom správném autě, když vyrazíte nazdařbůh korzovat po oblíbených silnicích pro samotné potěšení z jízdy. A věřte, že točení volantem a tančení po pedálech, poslouchání namáhaného motoru, trefování apexů a vymetání zatáček si nejvíc užijete za volantem pravého sporťáku, který vznikl právě a jedině pro řidičské potěšení bez kompromisů.

Teď si asi spousta z vás klepe na čelo, vždyť život se sportovním autem je plný kompromisů – jsou děsně nepohodlná, hlučná a rozežraná, zoufale nepraktická, špatně se do nich nastupuje a nic se do nich nevejde. A ani nemluvě o tom, jak jsou drahá na pořízení i provoz – daně, pojištění, palivo a olej, gumy nebo brzdy… tisícovky létají oknem, a to ani nemusíte mít luxusní kupé za miliony.

Foto: Jakub Deml

Na zábavu za volantem vám stačí obyčejná Miata, kterou seženete už za pár tisíc

Proto smekám před všemi, kteří hodili za hlavu nudné věci jako praktičnost, prostornost, pohodlí nebo úspornost, vykašlali se na polovičaté kompromisy (nadupaná SUV v první řadě), které stejně nefungují, a osedlali skutečné sportovní auto – hot hatche, sportovní kupé, gran turisma nebo pravé supersporty, kabriolety, roadstery a spidery, ať už nové nebo ojeté.

Tleskám vám, hrdí majitelé drsných rallye speciálů Subaru STi a Mitsubishi Evo, kupéček Fiatů Coupé nebo Toyot GT86, rychlých nákupních tašek jako Golf GTI nebo Civic Type-R, divokých monster od Audi Quattro, BMW M i Mercedesu-AMG, přátelských roadsterů, jako je Miata nebo Z4, splašených trubek v podobě Caterhamů i Morganů nebo exkluzivních Porsche 911 a Lamborghini Huracán a mnoha dalších aut. Tleskám vám, že jste se vykašlali na to, co si o vás bude kdo myslet a kolik vás to bude stát, a upřednostnili jste své potěšení a svou radost. Tleskám vám, jste mí hrdinové. Splnili jste si svůj automobilový sen, protože život je moc krátký, abychom řídili nudná auta.

Máte rádi sportovní auta?
Jasně, (alespoň) jedno mám v garáži
46,6 %
Ano, ale zatím o něm jen sním
39,7 %
Ano a vyhecovali jste mě, abych si ho konečně koupil
4,2 %
Ano, ale vysrabil jsem a mám nudnou kárku
4,4 %
Ne, řízení mě vlastně ani moc nebaví
5,1 %
Celkem hlasovalo 985 čtenářů.

Reklama

Načítám