Hlavní obsah

Někdo se rozhodl prodat 40 let starou Škodu Rapid v úžasném stavu. Je jako nová, za tuhle cenu bude ale i tak těžko hledat kupce

Foto: Mobile.de

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli jste zažili 80. léta minulého století, existuje velká šance, že jste v některé fázi života zatoužili po Škodě Rapid. Nechcete si tohle přání ještě splnit a legendární kupátko si pořídit?

Článek

Pokud zní vaše odpověď ano, pak bychom pro vás měli jeden tip. Jen s cenou je to takové, řekněme, horší. V Maďarsku jsme totiž objevili na prodej kousek, který je podle všeho ve stavu nového auta. Proto je požadovaná částka docela vysoká.

Nejprve ale připomeňme, že Rapid patří do modelové řady 743, která zahrnuje také Garde, přímého a velmi blízce příbuzného předchůdce právě Rapidu. Vozy z rodiny Škoda 743 se vyráběly v letech 1981 až 1990, celkem vzniklo podle dostupných informací necelých 45 tisíc kusů.

Maďarský prodejce nabízí provedení 130 odvozené od sedanu Škoda 130 L. „Stotřicítka“ má už pětistupňovou manuální převodovku a o pohon se stará čtyřválec o objemu 1 289 kubických centimetrů poskytující 43 kW.

Podle technických údajů 890 kilogramů vážící kupé s motorem vzadu akcelerovalo z nuly na stovku za 17 sekund a rozjelo se na 150 km/h. Škody Rapid 130 bylo vyrobeno něco přes 22 tisíc exemplářů.

Ten maďarský pochází z roku 1984 a jedinečný je na něm jeho stav. Dvoudveřová škodovka totiž nedávno prošla kompletní renovací, jež zahrnovala práce na karoserii, lakování, podvozku, brzdách, motoru, převodovce i interiéru. A od té doby najela pouhých 350 kilometrů.

Jde tak vlastně svým způsobem o nový Rapid… I proto prodejce nasadil sebevědomou cenu, za červené kupé s pěknými litými koly požaduje 44 tisíc eur, tedy v přepočtu asi 1,1 milionu korun.

Reklama

Načítám