Hlavní obsah

Hračka dražší než slušná ojetina: Klasický závoďák Modena Grand Prix od Playforever není na hraní

Foto: Playforever

Firma Playforever se zrodila z fascinace a lásky k ikonickým sportovním i závodním vozům a dnes vyrábí jedny z nejkrásnějších a nejkvalitnějších hraček. Tato britská firma pomáhá přežít klasickému designu i v třetím tisíciletí, jejich nejnovější kousek vzpomíná na meziválečnou éru.

Článek

Firma Playforever sídlící v britském Londýně je poměrně netradiční výrobce modelů. Zrodila se z lásky a vášně svého zakladatele Juliana Meaghera ke klasickým autům, letadlům a vlastně celkově historickému designu jako takovému. Výsledkem jsou krásné a zejména kvalitní hračky, které dávají vzpomenout na ikonické stroje let minulých.

Meagher je celý život nadšencem do klasických vozů a jejich nadčasových tvarů. Svými výtvory chce zaujmout nejen současné, ale i budoucí generace a uctít památku ikonických strojů, které vládly zemi a vzduchu před mnoha desetiletími. Dnes už jeho výrobky najdete ve 20 zemích po celém světě.

Nejnovějším přírůstkem je autíčko Modena Grand Prix. Hned na první pohled je na něm patrná inspirace závodními vozy z meziválečné éry, které byly nedílnou součástí Velkých cen předcházejících dnešní Formuli 1.

Foto: Playforever

Modena Grand Prix od Playforever připomíná slavné meziválečné závodničky, které soutěžily na okruzích Velké ceny po celém světě, dokonce i v tehdejším Československu.

Většina modelů Playforever je v měřítku 1:24 nebo menším. Rozměrově to znamená cca 15 cm na délku, 10 cm na šířku a 5 cm na výšku v závislosti na typu vozu a konkrétním tvaru reálné předlohy. Vozítko Modena Grand Prix je však o něco větší než jeho soukmenovci. Je totiž v měřítku 1:8, na délku tak má přibližně 50 cm, 15 cm na výšku a 20 cm na šířku.

Firma těží z použití kvalitních materiálů a špičkových technologií moderní doby. Karoserie je z takzvaného ABS materiálu neboli (dlouhý nádech) akrylonitrilbutadienstyrenu (dlouhý výdech), což je termoplastický průmyslový kopolymer a jeho hlavní výhodou je skvělá odolnost vůči mechanickému poškození. Což se hodí v případě, že s vozítkem nabouráte do kuchyňské linky nebo konferenčního stolku.

Výrobu obstarávají velice precizní CNC obráběcí stroje, díky čemuž prakticky neexistují limity pro tvar ani velikost hraček – kromě meziválečných závodních strojů tak Playforever nabízí sportovní vozy z 60. let minulého století nebo některé z nejslavnějších formulí z let sedmdesátých a osmdesátých.

Smontování dílů, stejně jako lakování, probíhá ruční prací, výsledný model je tak pozoruhodně přesný a precizní. A také drahý…

Díky kvalitě takřka nevídané v hračkářském průmyslu má Modena Grand Prix na poměry modelů velmi „pozoruhodnou“ cenovku. V tomto případě zhruba jako slušná ojetina – Playforever uvádí na stránkách cenu 6 500 liber (aktuálně cca 175 000 Kč).

Kdo se však chystal se znechucením zavřít článek, nevěšte hlavu – Playforever nabízí celou řadu zajímavých modelů. Kromě autíček také letadla nebo sajdkáry. Nejlevnější produkty začínají na částce 23 liber (cca 620 Kč). V nabídce je navíc celá řada ikonických tvarů a zbarvení, jež si získají i ty nejnáročnější nadšence, ať už malé, či velké.

Reklama

Načítám