Hlavní obsah

Ze stavebnice LEGO si nyní můžete postavit monopost Formule 1 stáje McLaren

Foto: Lego

Vůz Formule 1 stáje McLaren, konkrétně typ MCL35M, si můžeme od 1. března 2022 poskládat i u nás doma. Jde o první spolupráci Lego Group se závodní divizí značky McLaren

Málokdo před lety tušil, že automobilové stavebnice od společnosti LEGO se dočkají takové obliby u malých i velkých autíčkářů po celém světě. K nespočtu automobilek a závodních týmů, se kterými v minulosti hračkářský gigant spolupracoval, nedávno přibyl také McLaren F1 Team!

Článek

McLaren F1 Team – stáj, kterou nejspíš netřeba představovat. Statisticky dodnes patří k nejúspěšnějším týmům a má jednu z vůbec nejdelších tradic z celého startovního roštu. Fanoušci závodního týmu seriálu Formule 1, který vznikl už v roce 1966, si mohou od nynějška zahrát na konstruktéry McLarenu v pohodlí domova.

Foto: Lego

Hotový produkt přišli „otestovat“ i tovární jezdci McLaren F1 Teamu Daniel Ricciardo (vlevo) a Lando Norris

Kdo by neznal stavebnicové modely Speed Champions nebo LEGO Technic – právě pod taktovkou druhé jmenované divize vznikla novinka od dánského výrobce stavebnic. Po předchozí spolupráci se silniční divizí McLarenu odhaluje také závodní stáj McLaren F1 Team vůbec první plod vzájemné spolupráce s LEGO Group, který potěší fandy všech věkových skupin po celém světě.

Zajímavé je, že karoserie modelu nese podobu zbrusu nových monopostů pro sezonu 2022, zatímco vzhledem k tomu, že v době uvedení stavebnice závodní stáj nepředstavila konkrétní podobu „válečného zbarvení“ pro jejich nové závodní náčiní, byly výsledné barvy a loga sponzorů převzaty z monopostu soutěžícího v loňské sezoně.

Tato konkrétní stavebnice je ve skutečnosti vůbec prvním modelem monopostu F1, který vznikl pod hlavičkou divize LEGO Technic – zážitek ze stavebnice má dle McLarenu odrážet společné zájmy obou společností, tedy nejmodernější technologie a pokrokový design. Společnými silami tak umožňují fanouškům prožívat vášeň ke světu motorsportu.

Foto: Lego

Stavebnice se skládá z více než 1 400 kusů. Na délku má zmenšenina monopostu McLaren 65 centimetrů

Model vznikal pod dohledem designových expertů společnosti LEGO s přímou podporou samotných zaměstnanců závodního týmu McLaren. Výsledkem jsou krásné detaily – například pečlivě propracovaný model motoru V6 turbo s pohyblivými písty, řízením napojeným na volant v kokpitu, funkčním odpružením nebo dokonce diferenciálem.

Rozměry hotového modelu skládajícího se z 1 432 kusů činí 65 centimetrů na délku, 13 centimetrů na výšku a 27 centimetrů na šířku, jedná se tedy o jednu z těch větších stavebnic z dílen LEGO Group. Je tedy docela dobře možné, že vaše ratolest bude při stavbě potřebovat trochu „píchnout“ – s čímž rodiče, kteří běžně navštěvují naše webové stránky, jistě nebudou mít problém.

„Jsme opravdu nadšeni, že můžeme představit úplně první model našeho monopostu Formule 1 pod hlavičkou LEGO Technic,“ nechal se slyšet James Key, technický ředitel divize McLaren Racing. „Výhodou modelu je, že po stránce zbarvení oslavujeme vůz, který soutěžil v sezoně 2021, avšak konstrukčně odpovídá novému typu pro sezonu 2022 – fanoušci tedy budou mít zbrusu nový monopost doslova na dlani. Důležitým faktorem byla skvělá spolupráce s týmem společnosti LEGO Group – výsledek vypadá skvěle a už se těšíme, až jej budeme moci předvést také naším fanouškům.“

„S automobilkou McLaren byla vždy radost spolupracovat,“ nechal se slyšet Neils Henrik Horsted, produktový manažer LEGO Group. „Způsob, jakým ve spolupráci s její závodní divizí pomáháme inspirovat fanoušky k zájmu o techniku, technologie a design, je radost. Obě společnosti tak v podstatě posouvají hranice – ať už je to pomocí závodního monopostu na závodní trati nebo vývojem nejrůznějších tvarů prostřednictvím plastových kostiček.“

Reklama

Načítám