Hlavní obsah

Čeští dobrodruzi jako off-roadoví průvodci: Vezmou vás na Dakar, do rumunských hor nebo mostecké měsíční krajiny

Foto: Off Road Guide

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování na vlastní pěst má svoje kouzlo, nicméně čas od času se hodí mít zkušeného průvodce, který ví, kudy a kam. Obzvláště pokud se bavíme o jízdách off-roady mimo silnice, kde se nezkušená posádka může snadno ztratit, případně zapadnout. Několik takových mazáků máme i v Česku, a ti vás vezmou na Dakar, do Rumunska, ale ukážou i krásy Mostecka.

Článek

Zážitkových jízd koupíte na internetu mraky, proto si i běžný smrtelník může dovolit jízdu ve ferrari nebo lamborghini. Jenže co když vás baví spíše off-roady? Kromě toho, že můžete v Česku navštívit několik off-roadových parků, nabízejí se i služby různých průvodců.

Foto: Kateřina Bublová pro Offroadsafari.cz

V Česku působí několik zkušených průvodců, kteří vás vezmou na zajímavá místa.

A právě na vybrané zkušené mazáky jsme se zaměřili v našem článku a mrkli na to, kdo, kam a za kolik. Například mimo objevení krás Mostecka se můžete dostat klidně na Dakar s jedním slavným českým jezdcem.

S Klymčivem na Dakar

Ondra Klymčiw (Offroad Agency) se u nás proslavil tím, že jako jediný Čech dostal na dakarskou rallye škodovku, konkrétně model 130 LR. Zatímco jeho první varianta byla ráda, že dojela, druhé provedení postavené zkušenými profíky sklízí obdiv dodnes. A jelikož si arabské duny Klymčiw doslova zamiloval, rozhodl se na pár dní v roce vyměnit roli pilota za roli průvodce.

Foto: Škoda Auto

Ondra Klymčiw vás vezme po stopách Dakaru do Saúdské Arábie.

Nejbližší akce nese název Desert Fox a vezme vás po stopách Dakaru na rovných 6 dní. V rámci balíčku v ceně 35 000 Kč pro dvě osoby dostanete Ondrovy průvodcovské schopnosti i školení pro jízdu v poušti. Zajištěno je rovněž sledovací zařízení i zdravotní dozor.

Foto: Offroad Agency

Auto si můžete půjčit na místě a vyzkoušet tak vůz, který se na našem trhu neprodává.

Na vlastní náklady pak musíte řešit letenku, vízum, půjčení auta 4 × 4 s redukcí či jeho dopravu na místo, cestovní pojištění, vstupy na památky, případně hotely, nechcete-li spát v autě či ve stanu jako správný dobrodruh.

Foto: Offroad Agency

Kam se hrabe snídaně v trávě, takhle vypadá snídaně v poušti!

Klymčiw slibuje 1 629 napínavých kilometrů, profesionální roadbook, nenáročné trasy, možnost vidět zajímavé památky a celkovou pomoc s každým problémem nebo výzvou. Akce je vhodná i pro aktivní rodiny s dětmi, tedy žádný marast peklem, ale pohodové poznání Saúdské Arábie.

Offroad safari Mosteckem

Martin „Barry“ Bareš (Offroad Safari) je známý český průvodce, který zná Mostecko jako kocour svoje teritorium. Tenhle sympatický chlapík se zabývá tím, že zájemcům ukazuje krásy české země, zejména pak Mostecka.

Foto: Offroadsafari.cz

Martin Bareš zná Mostecko jako svoje boty.

Kromě toho, že vás Barry vezme do Krušných hor nebo Středohoří, vám ukáže klidně místa, kde se v rámci Mostecka psaly dějiny druhé světové války. Dle nás to nejlepší a nejatraktivnější nabízí bývalá těžební místa uhlí, která se transformovala na měsíční krajinu postupně se měnící v krajinu jezer.

Foto: Kateřina Bublová pro Offroadsafari.cz

Že není Mostecko zajímavé? Pletete se.

V rámci čtyřhodinové túry nazvané Stezky uhlí projedete se zkušeným šoférem Růžodolskou výsypkou, mrknete na velkolom ČSA a prohlédnete si obrovské těžební stroje. Nebude chybět ani přednáška o jezeře Most a dalších jezerech nebo vyhlídka kolem zámku Jezeří. Na tento kurz za 1 990 Kč nelze jet vlastním vozem, k tomu je určený podobně směřovaný výlet jménem Válka a šachty.

Náčelník cestovatelů

Jirkovi Chramosilovi (Off Road Guide) se říká Náčelník, a to nejen tak pro srandu. Tenhle matador začal s expedicemi už v roce 1997, rok žil v Africe a projel takové kouty Afriky, Austrálie nebo obou Amerik, že byste mu to z vyprávění snad ani nevěřili.

Foto: Off Road Guide

Náčelník je velmi zkušený cestovatel, který byl už leckde.

Zkušený průvodce pořádá dost často výpravy do Rumunska, a to i v zimním období. Nebojí se výletů rovněž s buginami, SSV nebo klasickými SUV či off-roady. Kdo však zatouží prozkoumat americký Utah Jeepem Wrangler nebo Maroko za volantem SUV a se zkušeným průvodcem, má skutečně jedinečnou příležitost.

Foto: Off Road Guide

Co třeba projet pouště v Utahu Jeepem?

A co expedice na míru? Třeba Aljaška, Island, Bosna, Kuba… Tak ty Jirka řeší především. A možná, pokud byste jej požádali o výlet do samotného pekla, věříme, že i tam vás Náčelník vezme. Cenově jeho expedice začínají přibližně od 20 000 Kč a výše (+ další náklady), zkrátka dle typu.

Dobrodruh Kilař

Radek Šolc neboli Kilař (Off Road Průvodce) je zkušený cestovatel a dobrodruh, který organizuje výlety po Evropě, Africe i Asii včetně Číny. Milovníci off-roadů mohou znát jeho expedice na Ukrajinu nebo do Rumunska, při nichž si můžete být jistí, že uvidíte danou zemi tak, jak byste ji jinak nezahlédli.

Foto: Radek Šolc (Facebook)

Radek Šolc rovněž patří mezi velmi zkušené průvodce.

Mimo klasických aut pořádá Kilař expedice rovněž s ATV, pracuje taktéž v zimě, jezdí po horách i v poušti, zkrátka ten pravý dobrodruh. Na jeho zkušenosti se tedy můžete spolehnout. Cenově se opět startuje okolo 20 000 Kč (+ další náklady), přičemž nabídka Kilařova menu je vskutku pestrá.

Foto: Jan Majurník

Cílem expedic vedených Radkem Šolcem je také Rumunsko.

Expedice Woodcraft

Michal Kulawiak (Expedice Woodcraft) stojící za tímto projektem nabízí off-roadové zážitky po Česku, ale také v Rumunsku a na Korsice. A to buď v expedičním Defenderu, případně může účastník zvolit i vůz vlastní.

Foto: Expedice Woodcraft

Za zážitkem se můžete vydat i v tomto Defenderu.

Další expedice průvodce nabízí například po Ománu, Íránu (bez aut), Vietnamu (bez aut) nebo třeba Saúdské Arábii. Ceny služeb startují od pár stovek po desítky tisíc, nicméně je třeba myslet na to, že další podstatné částky člověk vynaloží za věci typu pronájem vozu, letenky, ubytování a jiné.

Čekali byste, že je českých off-roadových průvodců plný internet? Vcelku ani ne, jelikož některé firmy položily události posledních let, nicméně ti zavedení a nejlepší většinou přežili. Nezapomeňte, že služby průvodců nejsou úplně k zahození, jelikož tito lidé mají kromě zkušeností v zásobě také místní znalost, spoustu historek i zajímavostí a panáka něčeho ostřejšího pro uvolněnější večerní klábosení.

Reklama

Související témata:
Načítám