Hlavní obsah

A to se vyplatí: K superluxusní italské jachtě dostanete v ceně také Bugatti Chiron

Foto: Lazzarini Design

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověk celý život poctivě pracuje, a i přesto (nebo možná právě proto?) se málokomu podaří si splnit dětský sen, a sice vlastnit exotický supersport. No a teď si představte, milí čtenáři, že existují lidé, kteří nejen mají dost peněz na pořízení našeho vysněného supersportu, někteří z nich dokonce takový exkluzivní vůz dostanou k jejich luxusní jachtě… zcela zdarma!

Článek

Na první pohled se to zdá být nepatrně scestné, uznáváme. Co proboha dělá jachta na automobilovém webu, řekl by si leckdo – včetně nás. Na druhou stranu každý z nás v určité fázi života zatoužil (nebo stále touží) po drtivě rychlém supersportu, který má pod kapotou několik stovek koní výkonu a umí zrychlit z klidu na dálniční rychlost během několika málo sekund.

Foto: Lazzarini Design

Lazzarini Xenos má být dle vrchního návrháře a zakladatele společnosti jachta jako žádná jiná, čemuž odpovídá vše – rychlost, použité materiály i cena

Tohle téma však naštěstí částečně zasahuje do říše kouřících pneumatik a vůně spáleného benzinu. Italské designové studio Lazzarini Design navrhuje neuvěřitelné skvosty – od architektury přes zakázkové sportovní vozy až po majestátní plavidla. Nedávno tato společnost představila typ Xenos – nesmírně výkonnou superjachtu, která je tak trochu Bugatti Chiron mezi loděmi.

Je tedy pochopitelné, že i při její výrobě se využívají (respektive využijí, až bude vyroben první kus) ty nejvytříbenější materiály jako karbonové vlákno a hliník. Impozantní superjachta Xenos cílí na ty šťastlivce, kteří si mohou dovolit vytříbené stroje pro cestování po silnici – a chtějí totéž i na moři.

Kromě použití exkluzivních a lehkých materiálů v konstrukci plavidla se počítá také se slušnými hydrodynamickými i aerodynamickými vlastnostmi – bude to potřebovat, protože tento elegantní kolos má umět dosahovat rychlosti až 90 uzlů, tedy až 170 km/h. Na vodě. Už jen ta představa zní neuvěřitelně.

Foto: Lazzarini Design

Luxusně vybavený interiér s výsuvnou televizí a reproduktory, salonek s posezením – to vše je tu možné. A ještě mnohem víc

Pokud se to firmě Lazzarini podaří, půjde o nejrychlejší jachtu svého druhu na světě. Vrchní návrhář a zakladatel společnosti, Pierpaolo Lazzarini, však má v úmyslu postavit jachtu, které se nevyrovná nic na světě – tento pomyslný titul si chce pojistit i velmi slušným lákadlem v podobě možnosti zaparkovat v integrované garáži jachty Xenos právě Bugatti Chiron, pro své klienty samozřejmě v ceně.

Při pohledu na stránky společnosti Lazzarini je jasné, že nejde jen o rychlost, styl a exkluzivitu – firma uvádí, že konstrukce a tvar plavidla jsou navrženy tak, aby bylo možné cestovat nejen rychle, ale i v co možná maximálním pohodlí.

Foto: Lazzarini Design

Xenos může být uzpůsoben také jako výletní loď, uspořádání sedadel potom připomíná dopravní letadla. Okna jsou tzv. fotochromatická – umí se tedy automaticky ztmavit v závislosti na intenzitě dopadajícího světla

Zajímavá je také variabilita celého konceptu – Xenos totiž dle několika designérských skic umožňuje přestavbu na výletní loď, kde vnitřní posezení připomíná uspořádání dopravních letadel.

Jsou tu však i další zajímavosti jako tzv. fotochromatická okna, která v průběhu plavby umí měnit svoji průhlednost v závislosti na intenzitě světla. V případě, že byste usoudili, že na své výletní jachtě Xenos nepotřebuje garáž pro zaparkování supersportu, lze ji uzpůsobit pro ukotvení všemožného vybavení, jako je například vodní skútr nebo potápěčská výbava.

Interiér potom směrem od zádi, kde se vstupuje na palubu, začíná obývací místností, následuje příjemný prosklený salonek s posezením nebo například kuchyně, koupelna a vstup na horní palubu.

Až budete objednávat svoje plavidlo Lazzarini Xenos, lze si vybrat, zda mají jachtu pohánět dva, tři nebo dokonce čtyři motory – celkový výkon se tedy pohybuje v rozmezí 7 300 až 15 000 koní, na což je i ten výše zmíněný Chiron krátký. Totéž platí i pro cenu, v porovnání s níž se i více než 60 milionů korun za Chiron zdá být skoro „zanedbatelnou“ částkou. Sedíte? 32 800 000 dolarů, což je při aktuálním kurzu něco málo přes 705 milionů korun.

Reklama

Načítám