Hlavní obsah

Luxusní obytný kamion ze 70. let je dokonalou časovou kapslí

Foto: WorldWideAuctioneers

Jeden ze tří speciálních obytných kamionů ze sedmdesátých let je na prodej a ukazuje, jak tehdy vypadaly ty největší a nejluxusnější obytné vozy. Specializovaná americká společnost jej vyráběla na zakázku a každý z majitelů si nechal přizpůsobit nákladový prostor podle toho, co s sebou vozí nejraději.

Článek

Zájem o obytná auta rychle vzrůstá a na trh, kterému obvykle dominují specializovaní výrobci, vstupuje stále více automobilek ve snaze nasytit obrovskou poptávku zákazníků. Na dnešním trhu jsou „domy na kolech“ ve všech různých velikostech – od malých obytných přívěsů pro jednoho až po velké luxusní obytňáky vypadající jako trend moderní doby, ty však ve skutečnosti nejsou tak novým nápadem, jak se může zdát.

Důkazem o tom je mohutný Camelot Cruiser – 18tunový obytný návěs vyráběný na zakázku společností Edler & Company. V sedmdesátých letech to byl jeden z nejdražších a nejluxusnějších obytných vozů, v němž bylo naprosto všechno, co kdy budete na cestách potřebovat, a to včetně garáže pro dva sněžné skútry.

Foto: WorldWideAuctioneers

Spojení žluté sedací soupravy, zeleného koberce a dřevěného obložení dokonale vystihuje atmosféru doby

Návěs na fotografiích je zcela původní, je jedním z prvních vyrobených a v současnosti je vybaven stejně, jako byl v roce 1974, kdy opustil bránu továrny. Interiér obytného návěsu trochu připomíná chatičku a k nejvýraznějším prvkům jistě patří dřevěné obložení ve spojení se zelenými koberci a žlutými sedacími soupravami, záclonkami a dlaždicovým obložením kuchyně.

Vyjma plně vybavené velké kuchyně a jídelny nechybí v obytném prostoru ani obývací pokoj pro relaxaci, velká ložnice s manželskou postelí a koupelna se sprchou a toaletou. Autentičnost celého obytného kamionu pak podtrhuje skutečnost, že je vybaven originálními židlemi, stoly a dalším nábytkem a původní je také zelený vnější lak.

Foto: WorldWideAuctioneers

V plně vybavené kuchyni nechybí ani opravdový symbol luxusu – zlaté příbory

Camelot Cruiser byl vyroben pouze ve třech exemplářích, jejichž rozvržení záviselo na uspořádání nákladového prostoru. Tento konkrétní byl navržen pro přepravu sněžných skútrů, jež jsou stále součástí, další byl postaven pro přepravu člunu a poslední pro koně. Kompletní soupravu Camelot Cruiser pak doplňuje tahač Ford C750 s 5,8litrovým benzinovým osmiválcem a čtyřstupňovou automatickou převodovkou.

Tenhle speciální Ford C750 „Camelot Cruiser“ je dokonalou časovou kapslí.

Reklama

Související témata:
Načítám