Hlavní obsah

Westcraft Capistrano: Starý obytňák s nenápadnou modernizací

Foto: Bring a Trailer

V padesátých letech si Američané mohli vybrat z obrovské nabídky obytných přívěsů a ty největší na trhu vyráběl Westcraft. Jeden z nich přežil až do současnosti, většinu života strávil v rukou jednoho majitele, nedávno prošel kompletní renovací s nenápadnou modernizací a poté se prodal za horentní sumu.

Článek

S koncem 2. světové války začala americká ekonomika znovu vzkvétat a začal se vracet zájem dobrodružně založených lidí o cestování na vlastní pěst s obytnými auty a přívěsy. Už krátce po válce se na americký trh vrátil výrobce legendárních karavanů Airstream a k nejvýznamnějším hráčům v oboru se zařadila i společnost Westcraft Manufacturing Company, vyrábějící jedny z největších obytných přívěsů na tehdejším trhu.

Westcraft však vyráběl obytňáky jen přibližně 9 let a jejich největším modelem byl dvounápravový obytný přívěs Capistrano Park Trailer, který představoval to nejlepší, co tato společnost na začátku padesátých let dovedla. V současnosti jsou obytňáky od Westcraftu vzácným artiklem a jeden z nich se nedávno objevil na prodej, přičemž má zajímavý příběh a rozhodně nebyl levný.

Foto: Bring a Trailer

Westcraft Capistrano Park Trailer byl největším modelem výrobce obytňáků, který je vyráběl jen 9 let

Stylový obytný přívěs s typickými rysy amerického „art deco“ designu padesátých let byl většinu své existence v rukách jediného majitele, jenž jej v roce 2008 prodal svému příteli. Ten okamžitě zahájil jedenáctiletou renovaci s nenápadnou modernizací interiéru, a přizval k tomu specializované studio z Kalifornie.

Kompletní renovaci se nevyhnul ani centimetr přívěsu – exteriér i interiér odpovídají tovární kvalitě, vnitřní obložení z břízy bylo zrestaurováno a rozvody elektřiny a vody jsou zmodernizovány. I když to na první pohled nevypadá, v interiéru zrenovovaného Westcraftu je moderní lednice a sporák s troubou, dvě skryté televize a vytápění s klimatizací DuoTherm.

Foto: Bring a Trailer

V interiéru jsou dvě moderní televize. Na dalších fotografiích si všimněte, jak jsou schované

Původní koupelna byla zvětšena a nyní je vybavena sprchovým koutem se záclonovou tyčí na míru. K dispozici je také mátově zelená toaleta American Standard z konce čtyřicátých let, avšak s moderním systémem splachování při zachování původního vzhledu. Většina nového vybavení v přívěsu využívá dnešních technologií, ale designově odpovídá padesátým letům.

Novému majiteli však zrestaurovaný přívěs nevydržel moc dlouho, protože jej začátkem letošního srpna prodal na americkém inzertním serveru Bring a Trailer. Stylový obytňák s kompletní dokumentací renovace se prodal za 630 000 amerických dolarů (přibližně 13,8 milionu korun).

Reklama

Související témata:
Načítám