Hlavní obsah

Volkswagen ID.6 bude elektrický Passat s dojezdem až 700 km

Foto: Volkswagen

Rodina elektrických Volkswagenů ID se utěšeně rozrůstá – místo pátého člena obsadí sedan a kombi, které nahradí oblíbený model Passat. Na trh by měly dorazit již za tři roky s dojezdem až 700 kilometrů. Na co se ještě můžeme těšit?

Článek

Všechno jde podle plánu, Volkswagen postupně uvádí na trh své elektrické modely podle přesně daného jízdního řádu: pionýrský hatchback ID.3 už je tu s námi pár měsíců a v lednu ho doplní SUV ID.4, příští rok přijde SUV-coupé ID.5 a v roce 2022 produkční verze konceptu ID Buzz, který svým designem připomíná legendární busík.

Foto: Volkswagen

Rodina konceptů ID se postupně stane produkční realitou

Pátým ID modelem v pořadí bude sériová verze konceptu ID Vizzion (a kombi ID Space Vizzion s designem bližším produkci), tedy elektrický nástupce manažerského Passatu (a nejspíš i stylovějšího Arteonu). V nabídce by měl být v karosářské variantě sedan i kombi a na půdorysu Passatu by měl nabídnout vnitřní prostor odpovídající většímu Phaetonu. Nový model by se měl jmenovat ID.6, a půjde tak přímo proti konkurentům v podobě BMW i4 nebo Mercedes EQE.

Foto: Volkswagen

VW ID.4 bude na trhu už za pár dní

V nabídce bude hned několik variant pohonu – s jedním elektromotorem roztáčejícím zadní kola nebo dvoumotorová varianta s pohonem všech čtyř kol. Výkon jednotlivých variant se bude lišit, základní model by se měl rozjet na stovku za 8,5 sekundy a nejrychlejší GTX zvládne stejnou disciplínu o tři sekundy rychleji.

Energii by měly elektromotory čerpat z baterie o kapacitě až 84 kWh, která zajistí maratónský dojezd až 700 km. ID.6 by měl také umožňovat ultrarychlé dobíjení výkonem až 200 kW, takže byste za deset minut u nabíječky měli získat přes 200 km dojezdu.

Nový elektrický model by měl začít sjíždět z linky továrny v Emdenu již v roce 2023 (kapacitu mu uvolní přesunutí výroby Passatu do Bratislavy) a jeho komerční úspěch by mohl zkrátit život oblíbenému Passatu – už tak se šušká, že VW přestane v Evropě prodávat karosářskou variantu sedan a zůstane nám jen kombi.

Reklama

Načítám