Hlavní obsah

Tipy na víkend: Armáda, policie, záchranka a veterány

Foto: Retroměstečko

Tento víkend bude patřit především armádě, technice a dynamickým ukázkám integrovaného záchranného systému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovina září je tady a s ní i druhý víkend po začátku školního roku. Výuka se rozjela naplno, proto doporučujeme o víkendu zase vypnout a zúčastnit se jedné z námi nabízených akcí. Tyto volné dny budou hodně o armádě, policii, hasičích, ale nebudou chybět ani veterány.

Článek

Zpátky do minulosti

Už tento víkend (14. – 15. září 2019) se v Pardubicích uskuteční velká akce zvaná Retroměstečko. Dějištěm bude prostor dnes už nepoužívaných Masarykových kasáren (Zborovského náměstí, Pardubice). Na místě budete moci vidět techniku, oblečení, zbraně a vlastně vše, co se týká Československé lidové armády (ČSLA). Kromě vojenství se můžete těšit na hasiče, záchranáře, bezpečnostní složky a auto-moto veterány.

Pro návštěvníky budou připraveny dynamické ukázky složek IZS, zábavná stanoviště s tématikou zemědělství, výcvik psů, rádiem ovládané modely, pyrotechnická show nebo drifty. V rámci občerstvení nalaďte chuťové pohárky na speciality z polní kuchyně, čepované pivo z Chotěboře, kávu a další stylové jídlo.

Akce začíná od 9.00 hodin a každá demonstrační hala zavírá v jiný čas, nicméně v sobotu nebudete ochuzeni o noční zábavu, která končí ve 22.00 hodin. Děti do výšky 150 cm nezaplatí za vstupné vůbec nic, obdobně i držitelé průkazu ZTP s doprovodem. Dospělé bude stát vstupenka 200 Kč, rodinné vstupné vyjde na 500 Kč a senioři starší 65 let se do areálu dostanou za stovku. Pořadatel však nabízí i levnější lístky v předprodeji.

Foto: Retroměstečko

Chcete vidět policii v akci? Zavítejte o víkendu do Pardubic

Ve jménu techniky

Pokud milujete techniku integrovaného záchranného systému, dorazte v pátek 13. září 2019 nebo v sobotu den poté do areálu Výstaviště Praha, kde se bude konat akce Dny IZS. Na venkovní ploše a v pavilonech bude připraveno přes 100 kusů techniky, uvidíte dynamické ukázky všech složek, překvapí vás psovodi, jízdní policie, specializovaní záchranáři a vojáci.

Foto: Výstaviště Praha

V rámci akce Dny IZS dojde i na dynamické ukázky zásahů specializovaných složek

Nepřijdete ani o kurzy první pomoci, prezentaci spolků zaměřených na edukaci a interaktivní ukázky toho, jak se čistě a bezpečně pohybovat v provozu na pozemních komunikacích. Akce (přednášky) začíná v pátek v 15.00 hodin a končí v 17.00 hodin. V sobotu se areál otevře v pravé poledne a jeho brány se začnou zavírat po 19. hodině. Vstupné je zdarma, nicméně celodenní parkování vás vyjde na 200 Kč.

Foto: Výstaviště Praha

Proč používají policisté také koně? Odpovědi se vám dostane na akci Dny IZS v Praze

Vzpomínka na veterány

V roce 1950 uspořádal kladenský automotoklub závod aut a motorek nazvaný Lidický okruh, aby tím jeho členové uctili památku vyhlazené obce. Na tuto tradici navázala v roce 2014 státní příspěvková organizace Památník Lidice, nicméně už nešlo o poměřování výkonu, nýbrž přátelské setkání milovníků veteránů.

Foto: Památník Lidice

Památník Lidice pořádá už 6. ročník setkání historiků

Letos (6. ročník) se akce s rostoucí návštěvností koná znovu, a to v sobotu 14. září. Podle pořadatelů se můžete těšit na krásná auta, motorky a bohatý doprovodný program. Odborná porota bude volit nejkrásnějšího veterána srazu, nicméně i sami diváci dostanou možnost vybrat svého favorita. Pokud máte dobový kostým, určitě v něm přijeďte. Vrcholem programu je 20 kilometrů dlouhá spanilá jízda, která začíná a končí právě v Lidicích.

Foto: Památník Lidice

Milovníci starých strojů se v sobotu sjedou v Lidicích

Traktorová mánie

Nadšence do zemědělské techniky potěší událost nazvaná Kašnická traktoriáda, která začíná už v 10.00 hod. Program se bude dělit na dvě části – spanilou jízdu obcí a soutěžní slalom na hřišti. Doprovodný program slibuje soutěže pro děti, pečení brambor v ohni, jízdu ruským terénním automobilem či traktorem nebo ochutnávku pokrmů z brambor. Základní vstupné činí 50 Kč, děti do 15 let mají vstup zdarma, přičemž po předložení platného lístku dostanete špekáček a nápoj zdarma. Traktoristé zaplatí sice stovku, ale zase se mohou těšit na guláš a brambůrky. Událost končí v 17.00 hodin a parkování je možné přímo v místě konání akce.

Foto: Sbor dobrovolných hasičů Žďárec u Seče

První ročník Kašnické Traktoriády se koná už tento víkend

Válečné memorabilie

Army muzeum klub vojenské techniky a historie Zdice pořádá tuto sobotu 14. září akci Písmena 2019, která je zaměřená na prezentaci nejen severoamerické armádní techniky a připomene také 75. výročí vylodění spojenců ve francouzské Normandii. Hned ráno si budete moci prohlédnout kemp, uniformy i techniku, dále na vás bude čekat dynamická ukázka soubojů (pěchota, tanky) nebo prezentace bojového umění Krav maga. Konec události je plánován na 18.00 hodin, ale hudební program končí až v 22.00 hodin. Rodinné vstupné vyjde na 200 Kč, jednotlivec zaplatí 100 Kč a děti spolu s držiteli průkazu ZTP 50 Kč.

Foto: ARMY MUZEUM klub vojenské historie a techniky Zdice

Stará vojenská technika bude k vidění ve Zdicích

Setkání autíčkářů

Tento víkend se koná také pár srazů. Jde o sobotní Tuning Motor párty Vyškov nebo 4. sraz vozů Renault Espace – ten se koná ve dnech 13. až 15. září 2019 v Autokempu Seč Pláž. Pokud byste měli zájem o veterány nebo mopedy, dorazte v sobotu do Pánova u Hodonína na akci Veteráni v sedle.

Foto: Michal Jirák

Setkání autíčkářů zahrnuje tuning, renaulty i veterány

Jestliže víte o nějaké zajímavé akci pro veřejnost a chcete ji uveřejnit, napište nám na e-mail redakce@garaz.cz a my jí rádi dopřejeme prostor.

Reklama

Načítám