Hlavní obsah

Volkswagen Amarok PanAmericana: Novinka je v něčem lepší, v něčem však proti předchůdci zaostává

Video: Honza Koubek

 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá generace Amaroku nemá s tou první společného prakticky vůbec nic. Zato má ale spoustu společného s Fordem Ranger, a i když se to na první pohled nemusí zdát, je to velmi dobře.

Článek

Modely Amarok a Ranger byly totiž vyvíjeny společně, aby obě automobilky ušetřily na nákladech. Volkswagen prosadil zachování šestiválcového modelu, Ford zase nechal svou australskou pobočku vyvinout bytelný podvozek - protože kde jinde se vyznají v terénních pick-upech než právě v Austrálii?

Výsledkem je sebevědomé auto, které se s dobře zvolenými pneumatikami a příplatkovou ochranou podvozkových skupin nelekne ani pořádně složitého terénu. Zároveň ale dokáže vypadat docela stylově. Volkswagen má s Fordem karosářsky společnou pouze střechu, pak jsou stejné vnější kliky a kryty zpětných zrcátek - jinak si každá automobilka dělala design karoserie sama.

V interiéru jsou změny menší, každý zkušený „volkswagenista“ ihned pozná, že tu něco nesedí - infotainment má displej na výšku, tlačítka a další ovladače se také nepodobají ničemu z ostatních volkswagenů. Ale není to špatně, interiér Amaroku působí velmi kvalitním, místy až luxusním dojmem, i když je samozřejmě třeba brát v úvahu, že v testu jsem měl druhou nejlepší výbavu PanAmericana.

Šestiválec pod kapotou je také z produkce Fordu, je skvěle odhlučněný a má sametově hladký chod. Výměnou za trochu vyšší spotřebu (ale 11 litrů v pracovním pick-upu o hmotnosti 3,3 tuny není žádný velký průšvih) vám nabídne bezstarostnou zásobu točivého momentu pro jízdy v terénu, po asfaltu i ve městě.

Moje další poznatky z týdenního testování uvidíte ve videu.

Reklama

Načítám