Hlavní obsah

Tento Sprinter od firmy Bravia je luxusní obytná dodávka

Foto: Bravia Mobil

Mercedes Sprinter od Bravia mobil – ve Slovinsku evidentně umějí postavit stylový obytňák

Obytné dodávky (nebo v některých případech spíš pojízdné domy) se poslední dobou těší velké oblibě, a každý tak chce přijít s něčím novým. Některé specializované firmy nabídnou k možnosti noclehu a uvaření čerstvé kávy také terénní schopnosti. Jiné zase nabízejí exkluzivitu v podobě vkusného obložení z pravého dřeva. Ovšem společnost Bravia se svým výtvorem zvaným Swan 699 možná tuto myšlenku zavedla nejdále – alespoň po stránce stylu.

Článek

Trh s obytnými vozy se v roce 2020 poměrně slušně rozvíjí, nejpatrnější je tento nárůst hlavně u našich západních sousedů, ale třeba také v Nizozemsku. Může potom znít poměrně překvapivě, že nejnovější přírůstek na toto poměrně mladé tržiště pochází ze Slovinska, konkrétně od firmy Bravia Mobil.

Foto: Bravia Mobil

Mercedes-Benz Sprinter od společnosti Bravia Mobil nabízí velkou míru individualizace, a to jak v oblasti interiéru, tak exteriéru

Jedním z nejvýznamnějších modelů slovinské společnosti je takzvaný typ Swan (tedy Labuť) 699. Dnes se podíváme na edici, kterou v Bravii vzhledem ke zvolenému laku karoserie nepřekvapivě nazývají Black Swan. „Černá labuť“ je založena na Mercedesu Sprinter 316 CDI a jde opravdu o pořádného drobka – je sedm metrů dlouhá a váží tři půl tuny.

Toto stylové pojízdné obydlí je navrženo jak pro krátké, tak i dlouhé cesty a pojme až čtyři pasažéry (nebo obyvatele, chcete-li). Verze Black Swan oproti ostatním nabízí ještě pár exteriérových vylepšení, jakými je třeba ochranné oplastování, spoilery všech nárazníků a bočních prahů, bílé kontrastní pruhy a 18palcové lité disky do celoročních pneumatik Continental CamperContact. Je příjemné vidět, že i přes snahu vypadat šik v Bravii zvolili poměrně rozumný profil pneumatik 55 milimetrů, šířka gum je potom 255 milimetrů.

To nejlepší ale dle očekávání stejně čeká v interiéru. Tam se skrývá velmi dobře prostorově řešená obývací místnost, na kterou navazuje kompaktní kuchyň, která umožní přípravu všemožných pokrmů. Překvapivě štědrý prostor nabízí spací část, která má ve stropě zabudované úložné prostory. Další volný prostor je samozřejmě i pod postelí a nechybí tu ani televize. Druhá, menší televize se nachází ještě za otočnými sedadly řidiče a spolujezdce, a tak lze sledovat oblíbený pořad třeba během snídaně.

Lákavě působí i solidní koupelna se sprchou, umyvadlem a toaletou, která navíc dle výrobce nabízí ještě spoustu prostoru pro individualizaci a vyzdobení. Dostupná je i specifikace, která počítá i s čtyřnohými členy posádky – v Bravii zkrátka mysleli na všechno. V příplatkové výbavě jsou pak i držáky na dvě kola nebo střešní kolejnice pro uchycení dalšího nákladu, případně příslušenství.

Co se týká ceny, pohybují se tyto Bravie Black Swan 699 okolo částky 75 tisíc eur, tedy velmi těsně pod dvěma miliony korun – cena však hodně závisí na míře individualizace a zvoleném vybavení. Nicméně pokud patříte mezi ty, kterým se vyplatí zainvestovat do trochy dobrodružství, může tohle být skvělý způsob cestování v této nejisté době.

Reklama

Načítám