Hlavní obsah

Startuje velká kampaň proti nepřiměřené rychlosti

Foto: Shutterstock/Dmitry Kalinovsky

V pondělí 24. května byla oficiálně spuštěna nová kampaň BESIPu, České asociace pojišťoven a Policie ČR, která se věnuje rizikům nepřiměřené rychlosti. Právě nepřiměřená rychlost je totiž jednou z nejčastějších příčin tragických nehod.

Článek

Možná jste na internetu viděli video, ve kterém jede rychle obcí starší Octavia a srazí kočárek, se kterým přechází chodec spěchající na autobus. Toto video koluje po sociálních sítích již několik dní a vzbudilo velkou odezvu. Diskutující uživatelé u videa řeší především, zdali se jedná o video schválně nahrané, anebo skutečně autentické.

Teď už to víme všichni. Video je skutečně schválně nahrané a je součástí kampaně, která odstartovala na začátku tohoto týdne. Podle tvůrců kampaně by ale diskutující na internetu neměli tolik řešit původ videa, ale spíše důvod, proč ke střetu vozidla s dětským kočárkem vůbec došlo. Tím důvodem je právě nepřiměřená rychlost, která v Česku stojí za zhruba 40 % všech smrtelných nehod.

Nová kampaň má název „13 minut“ a oficiálně odstartovala pondělní tiskovou konferencí, které se zúčastnili ministr dopravy Karel Havlíček, výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek, vedoucí BESIPu Tomáš Neřold, ředitel dopravní policie Jiří Zlý a filmový režisér Vít Klusák. Právě 13 minut je průměrný čas, který ušetří řidič na trase Praha-Brno, když spěchá a jede zhruba o dvacet kilometrů v hodině rychleji, než je dovoleno. Smyslem kampaně je ukázat, že pár minut, které spěchající řidič ušetří, nestojí za riziko, které jeho jízda přináší.

Součástí velké kampaně budou televizní i rádiové spoty, spolupráce s influencery, příspěvky na sociálních sítích i preventivní aktivity přímo v terénu. Vrcholem je pak dokumentární film, který odvysílá Česká televize 10. června ve 20:10 hodin. „Oslovili jsme viníky vážných dopravních nehod, kteří v dokumentu vypovídají, jak se to celé semlelo a jak se jim nyní žije s tím, že třeba usmrtili člověka. Nehody tam společně rekonstruujeme a je velmi zajímavé vidět, jak si ti lidé zpětně uvědomují své chyby,“ říká k televiznímu dokumentu režisér Vít Klusák a dodává, že v dokumentu vystupují jen muži, protože se štábu přes veškeré úsilí nepodařilo najít ženu, která by vlivem nepřiměřené rychlosti zavinila vážnou nehodu. „Děkuji všem vystupujícím viníkům za jejich upřímnost a odvahu nám jejich příběh odvyprávět,“ zdůraznil na tiskové konferenci Klusák.

Na trailer k televiznímu dokumentu se můžete podívat zde:

Snahou kampaně, jejíž heslem je „Zpomal, dokud není skutečně pozdě“, je změnit chování a přemýšlení řidičů. Dohánění času za volantem je totiž běžnou praxí, kterou známe v různé míře snad všichni. Přitom jen pár kilometrů v hodině navíc může být v obci při střetu s chodcem fatálních. „Nechceme říkat řidičům, že na devadesátce musejí jet přesně devadesát. Jde o to, aby jeli tak rychle, aby vždycky mohli zabránit srážce. O tom je přiměřená a nepřiměřená rychlost,“ vysvětluje ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Zaměření se na nepřiměřenou rychlost je jednou z priorit nové strategie BESIPu: „V Evropě jsme průměrní ve statistikách usmrcených na silnicích. Ten průměr by nám ale neměl stačit, můžeme být lepší. Bezpečnost pro nás musí být na prvním místě,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci vedoucí BESIPu Tomáš Neřold a dodal, že by řidiči měli vždy přizpůsobit svou rychlost podmínkám, tedy povětrnostním vlivům, výhledu, svým zkušenostem, ale i pohybu chodců v okolí. „Fyziku neošálíme, ta rychlost má opravdu zásadní dopady nejen na brzdou dráhu, ale i na důsledky případného střetu,“ dodal Neřold.

Kromě této kampaně budou v boji s nepřiměřenou rychlostí na českých silnicích pomáhat také policisté v terénu v rámci preventivně-bezpečnostních akcí. Zlepšit by se měla také výuka v autoškolách nebo kvalita dopravní infrastruktury. Ředitel dopravní policie Jiří Zlý také zdůraznil, že se chystá zpřísnění sankcí za překračování povolené rychlosti.

Porušujete někdy vědomě povolenou rychlost?
Ano, poměrně často
29 %
Ano, ale jen málokdy
58 %
Ne, nikdy
13 %
Celkem hlasovalo 6280 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám