Hlavní obsah

Škodovka zkoumala 1048 nehod. Za 99 % z nich můžou lidé

Foto: Škoda Auto

Dopravní nehoda

Již dlouhých 10 let působí v rámci Škoda Auto v České republice výzkum dopravní bezpečnosti. Za tu dobu experti prošli více než tisícovku havárií vozů značky s okřídleným šípem ve znaku a zjistili, že v 99 % za nehodu může lidský faktor. To nejsou jen řidiči, ale i chodci. Proto se automobilka snaží bezpečnost na silnicích zvyšovat, ale je to běh na dlouhou trať.

Článek

Lidé bohužel bourají a jakkoliv se úřady, vzdělávací instituce nebo jako v tomto případě samotné automobilky snaží s nehodovostí bojovat, jde to velmi pomalu. Škoda Auto si o nehodách svých modelů vede podrobnou statistiku, ze které vyplývá například to, že nejvíce bourá jedno auto s druhým. Ze zkoumaných 1048 nehod se tak stalo v 390 případech. Hned v závěsu jsou srážky aut s chodci, které se na statistice podílely v 278 případech. Třetí nejčastější příčinou havárií je náraz auta do pevné překážky, tedy například do stromu nebo do svodidel. Opačný konec statistiky zastupuje srážka auta s cyklistou, což se stalo jen v 9 případech.

Nejde ale jen o počty jednotlivých nehod. Škoda Auto si vede záznamy i o způsobu samotného nárazu. Tím nejčastějším je čelní, který je ale vlastně nejbezpečnější. Vpředu má každé auto velké deformační zóny, které náraz umí alespoň částečně pohltit a posádku ochránit. Ten se z 1048 nehod stal v 747 případech. Hned poté se řidiči nejčastěji setkávají s bočním nárazem a s takzvanou multikolizí. To je střet, při kterém nabourá více aut najednou. Podle Škody Auto je velkým problémem také chování řidičů. Většina ze všech srážek má jediný důvod, a to nepozornost řidiče. Ta se podílí na většině nárazů do pevné překážky nebo čelních nárazů.

To dokazují i čísla. V roce 2017 se v České republice stalo 103 821 nehod. 65 % z nich mělo původ v nesprávné jízdě, do čehož se počítá právě i nepozornost. 17 % nehod bylo způsobeno nedáním přednosti v jízdě a 16 % zase nepřiměřenou rychlostí.

Nejhorší den v týdnu je pátek

Škodovka také ví, jaký den v týdnu se na silnicích rovná dopravnímu peklu. Ze statistiky vyplývá, že takovým dnem je pátek, kdy se během loňského roku stalo 17 453 nehod. A důvod? Vlastně úplně jednoduchý. Lidé jsou hlavou na víkendu se svou rodinou a přáteli a nesoustředí se na jízdu. Navíc právě v pátek je na silnicích velmi plno a řidiči jsou po pracovním týdnu unavení.

Právě proto Škoda Auto spustila nový projekt s názvem Bezpečný pátek. Chce jím oslovit především rodiny s dětmi, žáky i jejich pedagogy ve školách, mladé řidiče, ale také seniory. Průběžně proto pořádá řadu prezentací, naučně-vzdělávacích akcí, seminářů, workshopů a soutěží, jejichž prostřednictvím hodlá ukázat svoji snahu na poli dopravní bezpečnosti. Centrálním místem kampaně Bezpečný pátek je web bezpecnypatek.cz, kde najdete všechny potřebné informace, které se ale dají shrnout do jedné věty. Dávejte na sebe a své blízké pozor, vnímejte okolí a za volantem se vždy věnujte jen řízení.

Reklama

Načítám