Hlavní obsah

Výměnu stěračů řidiči podceňují, mají ale vliv na bezpečnost

Foto: Shutterstock

Stěrače patří mezi ty součásti auta, které řidiči často zanedbávají. Myslí si, že jsou bezúdržbové, a často je dojíždí, jak se říká, na krev. To ale zejména na podzim a v zimě může mít velmi neblahý vliv na bezpečnost jízdy. Dobrý výhled z kabiny je totiž základní bezpečnostní podmínkou.

Článek

Paradoxem je, že se jedná o levnou součástku a za výměnu gumiček či rovnou celých stírátek zaplatíte řádově stokoruny. Přesto jejich výměnu řada řidičů podceňuje. Pro výhled z kabiny vozu za deště je ale správná funkce stírání naprosto zásadní. I vteřina, kdy špatně vidíme, může mít fatální následky.

Někteří odborníci doporučují měnit stěrače hned dvakrát do roka - na jaře a na podzim. Přes zimu na ně působí mráz a led, častěji stírají a snadněji ztvrdnou či zpuchří. Přes léto se mohou zase vlivem vysokých teplot zkroutit a nestírat pak rovnoměrně po celé ploše. Svou roli ale hraje i četnost používání automobilu nebo zdali vůz parkuje v garáži, či na ulici. V neposlední řadě snižuje životnost stěračů jejich používání k odstranění námrazy z okna vozu - pokud chcete stěrače co nejrychleji zničit, používejte je místo škrabky na okna.

Co snižuje životnost stěračů

  • odstraňování námrazy z okna
  • odtrhávání přimrzlých stěračů
  • stírání na sucho
  • velké teplotní výkyvy

Pokud vám přijde doporučení měnit stěrače dvakrát do roka jako přehnané, kontrolujte alespoň průběžně jejich stav a k výměně přikročte, když si o to začnou samy žádat. Poznat tu chvíli není vůbec složité, stačí si dát pozor na několik poznávacích znaků.

Kdy je vhodné vyměnit stěrače

  • zanechávají šmouhy nebo pruhy
  • jsou hlučné
  • na některých místech nestírají

Jak bylo v úvodu řečeno, výměna stěračů není žádnou velkou investicí. Pokud chcete ušetřit, není problém koupit i kvalitní stírátka z druhovýroby. Oproti originálním značkovým ušetříte a kvalita bývá v tomto případě většinou stejná. Určitě se ale vyhýbejte stěračům ze supermarketů a hypermarketů a vždy pořizujte jen typ určený speciálně pro váš vůz. „Univerzály“ nabízené v regálech supermarketů totiž málokdy na skle opravdu sedí a nestírají díky tomu zdaleka tak, jak mají.

A pokud vás ani výše uvedené argumenty nepřesvědčily o nutnosti včasné výměny stěračů, doporučujeme vám si přečíst článek o tom, jakým nejstupidnějším způsobem si členové naší redakce kdy poškodili auto. Rýha v čelním skle od opotřebovaného stěrače, která není zase tak vzácná, jak se může zdát, pro vás už snad dostatečným argumentem bude.

Jak často měníte stěrače?
Dvakrát do roka
9 %
Jednou za rok
25 %
Méně než jednou za rok
52,8 %
Stěrače jsem ještě nikdy neměnil(a)
13,2 %
Celkem hlasovalo 977 čtenářů.

Reklama

Načítám