Hlavní obsah

Teče vám voda z výfuku? Nebojte se, závada to většinou není

Foto: Shutterstock

Voda kapající z výfuku už vyděsila nejednoho řidiče. Panika ale není většinou na místě, zpravidla se nejedná o závadu. O co tedy jde?

Článek

Voda vykapávající z koncovky výfuku je zkondenzovaná pára z výfukových zplodin. Katalyzátor ve vozidle urychluje chemické reakce a rozklad zplodin vzniklých během spalování v motoru. Během tohoto procesu vzniká jako vedlejší produkt oxid uhličitý a vodní pára.

Jelikož je výfuková soustava poměrně dlouhý systém, chvíli trvá, než se během jízdy celá prohřeje. Ve chvíli, kdy je výfukové potrubí studené, pára jdoucí z katalyzátoru v něm opět zkondenzuje na vodu a ta pak může kapat z výfuku. Dochází k tomu hlavně v zimních měsících, a to ve chvíli, kdy s autem jezdíme spíše kratší trasy. Pokud jedeme déle, výfukové potrubí se prohřeje a voda se odpaří.

Pokud se tento jev objevuje v rozumné míře, není důvod se znepokojovat. Problém může ale nastat, když budeme v zimě dlouhodobě jezdit pouze krátké trasy, třeba jen ráno s dítětem do nedaleké školy a zpátky. Zkondenzovaná voda se bude v koncovce výfuku hromadit a výfuk může začít korodovat, čímž se značně snižuje jeho životnost. Lék je na to naštěstí jednoduchý - stačí jednou za čas vyrazit na delší vyjížďku tak, aby se celý výfukový systém prohřál a zkondenzovaná voda se vypařila.

Reklama

Související témata:
Načítám