Hlavní obsah

Slušností až k maléru: Ukazujete chodcům, že mohou přejít silnici? Ale co když je srazí druhé auto? Budete spoluviníkem?

Foto: Michal Sakař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukazování chodcům na přechodu, že mohou přejít, je pro mnohé řidiče elementární slušnost. Jenže, co se stane, když chodec na vozovku vejde na váš pokyn, ale jiný řidič jej srazí? Kdo tehdy nese odpovědnost a do jaké míry za to můžete vy sami jakožto ukazující?

Článek

Takovou situaci jistě znáte všichni z každodenního provozu, kdy zastavíte nebo zastavujete před přechodem pro chodce, kde stojí osoba, které vy jakožto řidiči gestem ukážete, že má přejít. Takový chodec tedy na váš pokyn vejde do vozovky a přechod přejde. Ovšem, co když jej během tohoto úkonu nějaký jiný řidič srazí, ať už protijedoucí či ten, co jel vedle vás?

Foto: Jan Majurník

Za nezastavení před přechodem pro chodce hrozí pokuta na místě 2 500 - 3 500 Kč, ve správním řízení 4 000 – 10 000 Kč a vždy dva trestné body k tomu.

Nesete odpovědnost vy jakožto ten, kdo dal chodci pokyn? Nebo řidič, který chodce srazil? A co ten samotný chodec? Na to jsme se společně podívali s Pavlem Greinerem z Autoškoly King (Praha, České Budějovice) a se specialisty z Ministerstva dopravy.

A aby to bylo přehledné a jasné, vezmeme to tentokrát čistě, stručně a bodově:

  • Každý řidič má povinnost před přechodem pro chodce zastavit a chodce, který chce zjevně přecházet, pustit.
  • Chodec, jenž sice má přednost, musí zároveň dávat před přecházením a při přecházení pozor. Rozhodně nesmí autu skočit pod kola, vstoupit na přechod na poslední chvíli (např. odněkud se vyřítit a rovnou na přechod) a skutečně pro něj neplatí absolutní přednost!
  • Řidičům legislativa pouze přikazuje dát přednost chodci, ukazovat si mohou de facto co chtějí a nebude to mít na vyhodnocení následné možné rizikové situace vliv. Pokynem se řidič nestává nějakým spoluviníkem!
  • Jestliže chodce, který vstoupil na přechod přes vozovku na pokyn řidiče A, srazí řidič B, tak plnou odpovědnost nese řidič B, který porušil povinnost dát chodci přednost.
  • V následném přestupkovém řízení po srážce se bude řešit, jestli řidič B mohl zastavit, nebo nemohl zastavit, protože mu např. chodec vběhl pod kola. Nikdo ovšem nebude řešit, jestli řidič A chodci něco ukazoval.

Ale co když je to naopak?

Někdy se stane, že řidič na chodce pokyne, že může přejít, nicméně chodec také ve své slušnosti na řidiče ukáže, ať jede, že přejde přechod, až daný řidič odjede, potažmo, že řidič nemusí zastavovat.

Řidič se tedy na jeho slušné gesto rozjede/pokračuje v jízdě a v tento moment před rozjetého řidiče na přechod vyrazí jiný chodec, jenž nezaregistroval gesto chodce, který řidiče pustil. Tím může vzniknout další malér, a to zejména pro onoho řidiče, jenž v dobré víře vyrazil na pokyn prvního chodce, ovšem ohrozil/srazil chodce jiného.

Lidská stránka věci

Ducha zákona sice už nahradila litera, nicméně je nutné připomenout lidskou stránku věci. Chodci musí při přecházení zejména víceproudé komunikace dbát zvýšené opatrnosti a být si jistí, že všichni ostatní účastníci silničního provozu, kterým svým přecházením potenciálně křižují cestu, jsou schopni včas zpomalit či zastavit.

Zkrátka chodci nesmí jen slepě důvěřovat jednomu ukazujícímu, který jim ukazuje, že je pouští a že mohou jít. Musí se o bezpečnosti přesvědčit sami.

Foto: Shutterstock/V_Sot_Visual_Content

Za prokázané ohrožení chodce na přechodu dostanete 6 bodů, pokutu na místě 2 500 – 3 500 Kč, potažmo ve správním řízení 4 000 – 10 000 Kč.

Řidiči by si zase při ukazování chodcům měli být jistí, že chodci nehrozí nebezpečí od ostatních řidičů, tj. neblíží se jiné vozidlo ve vedlejším pruhu (kontrola zrcátka) nebo protijedoucí vozidlo či jiné ohrožení. Řidič by měl situaci vždy vyhodnotit a pak až případně ukazovat.

Nastane-li potom malér, tedy chodce, který vstoupil do vozovky na pokyn řidiče A, srazí řidič B, nebude řidič A sice trestně odpovědný, ovšem morálně ano. A také dost možná přijde o to nejcennější, co v životě máme, a to o klidný spánek.

Takto se tedy na situaci kouká zákon, ovšem neopomínejme také onu lidskou stránku. Někdo radí chodcům neukazovat, jiný zase doporučuje nejprve zhodnocení situace a pak až ukazování. Takže, jak jste na tom vy? Ukazujete chodcům, že mohou přejít?

Ukazujete gestem chodcům na přechodu, že mohou přejít přes vozovku?
Ano, pokaždé, bez rozmyslu.
6,7 %
Ano, ale jen pokud se přesvědčím, že je to bezpečné.
18,2 %
Ano, ale jen zřídka a tam, kde prakticky nehrozí jiné nebezpečí.
54 %
Ne, neukazuji.
21,1 %
Celkem hlasovalo 2130 čtenářů.

Reklama

Načítám