Hlavní obsah

Jízda s propadlým řidičákem: Co hrozí a jak situaci řešit online

Foto: Ministerstvo dopravy

Paní Růžičková by si měla dávat pozor. Její řidičský průkaz propadl.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok si musí řidičský průkaz vyměnit statisíce Čechů. Jeho výměna je hračka, přesto denně do aut sedají lidé, kteří mají řidičák leda na ozdobu. Co riskují s propadlým řidičským průkazem a jak a kde si mohou žádat o nový?

Článek

Každý řidič u sebe musí mít platný řidičský průkaz. Tak praví zákon. Výměna řidičského oprávnění se každoročně týká statisíců Čechů a možná se vám nebo někomu z vašeho okolí stalo, že náhodou zjistil, že už měsíce namísto řidičáku vozí v peněžence neplatnou kartičku s vlastní podobiznou.

Platnost řidičského průkazu

Řidičské průkazy na motorku a osobní vůz (tedy skupiny B, B1, AM, A1, A2, A), ale i na traktor a samojízdné pracovní stroje i s přívěsem (T) mají platnost 10 let. Pětiletou platnost mají řidičáky na nákladní vozidla a autobusy.

Jízda s propadlým řidičským průkazem a pokuta

Pokud vás s neplatným ŘP zastaví policie, koledujete si o malér. Zatímco za jízdu bez řidičské průkazu hrozí pokuta až 50 000 a 4 body, za jízdu s propadlým řidičským průkazem můžete dostat pokutu až 2 500 Kč. Body vám ale policisté nedají.

Výměna řidičského průkazu: Online i na úřadě

Ukazuje kolonka 4b. datum, které se kvapem blíží? Tak radši pozor. Vyměnit řidičský průkaz není složité a za pokutu to rozhodně nestojí. O nový ŘP se dá žádat přes internet na Portálu občana, ale samozřejmě je také možné vyrazit na úřad, a to kterýkoli ze zhruba 2 stovek obecních s rozšířenou působností. Požádat zdarma si lze ale nejdřív 90 dnů před koncem platnosti.

Po podání žádosti běží dvacetidenní lhůta. Pokud na oprávnění spěcháte, je možné si připlatit 700 a lhůta je pak pětidenní (při žádosti online se platí při vyzvedávání). Také si lze nastavit způsob, jak vás stát informuje, že už máte papíry připravené. A to přes telefon či e-mail.

Propadlý řidičský průkaz: Na co si dát pozor

  • Vyzvednout řidičák si musíte sami, případně někdo s plnou mocí. Nikomu jinému úřad vaše doklady nevydá.
  • Na internetu se občas mudruje, proč má vůbec ŘP platnost. Je to také kvůli fotce, jelikož podobizna slouží k identifikaci, že váš řidičský průkaz je váš. A to by sotva fungovalo, když by bylo možné se prokazovat 30 let neaktualizovaným dokladem. Při žádosti online si řidič vybere fotografii ze systému, která se mu nejvíce podobá. Pokud žádnou takovou nevidí, není problém, na úřadě ho vyfotí.
  • O starý řidičský průkaz přijdete. Na úřadě si ho nechají a zneplatní jej.
  • V druhé polovině září informovalo tuzemské Ministerstvo dopravy (MD), že letos skončí platnost 875 tisícům řidičů. Zatím si jich podle údajů MD vyměnilo řidičský průkaz přes 558 000 a nejvíce řidičských oprávnění čeká řidiče a řidičky z Prahy a Středočeského kraje.

Povinnost vozit s sebou řidičský průkaz končí

Řidičský průkaz nebude nutné vozit stále s sebou. Od prvního ledna 2024 bude policejní hlídce stačit občanský průkaz, podle kterého si dohledá, že máte oprávnění sedět za volantem, či nikoliv.

Ministerstvo dopravy ale i tak nabádá, aby každý řidič měl platné řidičské oprávnění. ŘP je totiž mezinárodní doklad a při cestách do ciziny je třeba ho mít u sebe. A zároveň výměna slouží pro kontrolu, že v systémech státu jsou vaše aktuální data. A to včetně zmíněné fotky.

Reklama

Načítám