Hlavní obsah

Úplně nová úroveň dovolené v autě: Americká firma se zabývá prodejem a pronájmem neuvěřitelně luxusních obytných kamionů

Foto: ARI Legacy Sleepers

Může kamion fungovat jako dobrý základ pro obytný vůz? Ukazuje se, že ano!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jako základ pro obytný vůz může posloužit ledasco – dodávka, pick-up, autobus nebo i vysloužilý hasičský vůz. Obliba tohoto trhu způsobila nejen jeho růst, ale i rozmanitost, a tak se výrobci obytňáků předhánějí v tom, kdo ve své kreativitě a vynalézavosti zajde nejdál.

Článek

Posunout laťku se v tomto ohledu nepochybně podařilo firmě ARI Legacy Sleepers. Ta zadání vzala, jak se říká, z gruntu a ke stavbě obytných vozů používá tahače. Skvělým příkladem je tohle na zakázku upravené Volvo VNL, ze kterého se v podstatě stal pojízdný hotel.

Že kamiony mají ve své kabině zabudovanou postel, není žádným tajemstvím, tohle je však přece jen trochu jiná liga. Hned na první pohled je patrné, že tento exemplář není zcela v původním stavu – pro maximální vnitřní prostor byl rozvor prodloužen na plných 378 palců (cca 9,6 metru).

Kabina a obytná část jsou v tomto případě pokryty černým metalickým lakem se stříbrnými polepy, součástí exteriérových doplňků jsou i pro americké kamiony velmi typické stroboskopy umístěné jak po stranách, tak i na střeše. Působivě však vypadá nejen navenek, ale především v interiéru.

Foto: ARI Legacy Sleepers

Elegantní posezení vedle kuchyňky lze mrknutím oka proměnit v ložnici.

Dominantou luxusně zařízené kuchyňky je velký dřez s bronzovou povrchovou úpravou, baterie je potom z černého nerezu. Kuchyňské prkénko byste pro nakrájení cibule hledali v kredenci marně – to je uchyceno při pohledu z boku na kuchyňské lince a díky tomuto chytrému řešení se tak krásně zvětší pracovní plocha pro kulinářské mágy. Mezi volitelné vybavení kuchyňky patří televize nebo mikrovlnka.

Naproti kuchyňské lince se díky štědrému vnitřnímu prostoru vešla plnohodnotná lednice, vedle ní se nachází trouba s další, byť menší pracovní plochou, několika menšími kuchyňskými skříňkami a jednou velkou vedle, která může posloužit jako spižírna. Zajímavé je, že tvůrci mysleli i na takové drobnosti jako nežádoucí otevření lednice za jízdy, třeba v zatáčkách – proto je lednice v tomto případě vybavena speciální pojistkou proti otvírání.

Povrch této konkrétní kuchyňské linky je tvořen umělým kamenem, fantazii se však meze nekladou a je možné si svůj obytný kamion naspecifikovat podle libosti. Kuchyňské linky jsou z masivu, v tomto případě doplněného o černý nátěr. Kompaktní koupelna je umístěna hned vedle kuchyně respektive naproti ledničce a je oddělena přepážkou. Její součástí je kromě sprchy i toaleta.

Bystrý čtenář si jistě všiml, že vlevo od kuchyňské linky je elegantní posezení ve stylu nóbl salonku, které však lze během několika okamžiků proměnit v plnohodnotnou manželskou postel. Nechybí modré ambientní osvětlení – opět ale platí, že barva záleží na vkusu konkrétního zákazníka.

Velkou část zákazníků si firma získala díky možnosti individualizace – kromě osvětlení karoserie lidé od Legacy Sleepers umožňují také podsvícení masky chladiče, ba dokonce podvozku. Nemluvě o různých možnostech polepů karoserie, které mohou mít buďto čistě dekorativní charakter, nebo mohou nést logo firmy či obchodní značky.

Kdo chce a má tu možnost trávit život na cestách, pro toho jsou zakázkové obytné kamiony dost možná ideálním řešením. Firma sídlí ve městě Shipshewana v americkém státě Indiana a kromě kamionů Volvo se zabývá přestavbou a úpravami kamionů Kenworth, Freightliner nebo Peterbilt. Firma však kromě jednorázové koupě umožňuje také jejich pronájem – a podle informací společnosti se v porovnání se srovnatelným hotelem dá dokonce slušně ušetřit. Takže pokud plánujete procestovat USA, tohle může být tip na skvělý zážitek.

Reklama

Načítám