Hlavní obsah

Studenti Škodovky připravují nový žákovský vůz. Obytný Enyaq iV bude určený digitálním nomádům

Foto: Škoda Auto

Studenti Středního odborného učiliště strojírenského od Škody Auto pracují na nejnovějším žákovském konceptu, který je vůbec prvním na elektrické platformě MEB. S vizí „digitálních nomádů“ spojují elektromobil Enyaq iV s kempovací výbavou, aby dobrodružní cestovatelé mohli prozkoumávat i místa, kam se se spalovacími vozy nepodívají. Představí se už brzy.

Článek

Škoda Auto nám každoročně představuje jedinečné projekty cílevědomých žáků svého odborného učiliště v Mladé Boleslavi a už brzy nám odhalí novou žákovskou studii. Ta bude již devátým konceptem kreativních studentů a spojí dohromady hned dvojici z nejvýznamnějších moderních trendů ve světě aut. Technickým základem mu bude elektromobil Škoda Enyaq iV a žáci z učiliště Škodovky mu vtisknou dobrodružnější povahu pro kempování.

Vůbec poprvé studenti vyvíjí tzv. „Azubi projekt“, jak se studentským konceptům Škoda také přezdívá, na nejmodernější koncernové modulární platformě MEB. Společně s automobilkou následují dnešní trend trvalé udržitelnosti a chtějí vyvinout ideální elektromobil pro všechny dobrodružné cestovatele, co si nechtějí dělat starosti s tím, kde zrovna budou spát. Lůžková úprava v interiéru, inspirovaná stále oblíbenějšími obytnými vozy, jim dá dokonalou svobodu.

Foto: Škoda Auto

V dnešních dnech se vývoj devátého žákovského vozu Škodovky nachází ve fázi dokončeného konceptu. Žáci nyní začínají pracovat na jeho realizaci a představí nám jej do konce letošního školního roku.

Na nejnovějším žákovském konceptu na základech Škody Enyaq iV pracuje tým 29 studentů, podle jejichž představ je nejvhodnějším majitelem vozu „digitální nomád“. Dnes se tak říká lidem pracujícím na volné noze, kteří díky internetu mohou pracovat prakticky odkudkoli na světě. Nejnovější studentský koncept Škodovky, jehož oficiální jméno nám tvůrci představí až později, tak bude ideálním vozem pro všechny, kteří mají rádi dobrodružství a objevují svět okolo sebe.

Loňským zrealizovaným snem studentů byl terénní závoďák

V loňském školním roce se studenti učiliště Škody Auto inspirovali legendárním africkým Dakarem a vyvinuli unikátní terénní soutěžák Škoda Afriq. Speciální koncept zakládající na populární Škodě Kamiq připravili ve spolupráci s tovární divizí Škoda Motorsport a vybavili jej výkonnou technikou z nejsilnější Octavie. Dvoulitrový čtyřválec TSI spolupracoval se sedmistupňovým DSG a pohonem všech kol. Žákovský koncept inspirovaný i úspěšnou závodní Fabií Rally2 Evo jim dokonce pochválil i Ondřej Klymčiw, zkušený jezdec se Škodovkou na Dakaru, a my jsme se s ním krátce projeli v Bělé pod Bezdězem.

Foto: Škoda Auto

Žákovská Škoda Afriq vzdala hold světu závodění a byla vybavena inovativní technologií pro výrobu pitné vody od společnosti Watergen.

Do vývoje speciálního Enyaqu se aktivně zapojují i experti automobilky, jakým je třeba šéfdesignér značky Oliver Stefani. Jako zkušený automobilový návrhář pomáhá studentům s designem vozu. Sám říká, že projekt studentského vozu v sobě spojuje pozitivní přístup k práci, odhodlanost naplňovat velké cíle i týmového ducha. Výrazně mladším budoucím kolegům současně nechává volnou ruku a nechává je naplnit jejich vize.

Foto: Škoda Auto

Studentům učiliště Škody Auto pomáhají i zkušení experti. Do finalizace designu se zapojil také šéfdesignér značky Oliver Stefani.

Studenti věří, že elektromobil pro objevování světa musí mít všechnu moderní digitální výstroj – neustálé připojení k internetu a online světu nebo televizi a herní konzoli. Lifestylovou výbavou bude také různé sportovní náčiní a s přihlédnutím k tradici automobilky se žáci snaží vymýšlet i nové Simply Clever prvky.

Největším lákadlem v očích studentů je skutečnost, že díky elektromobilu s kempovací výbavou by mohli prozkoumávat Evropu a vyrazit i do lokalit, kam je vjezd se spalovacími vozy zakázán. Unikátní novinka se přitom inspiruje marketingovým heslem mladoboleslavské automobilky Explore More. Představit by se měla s blížícím se koncem letošního školního roku. Aktuálně je dokončen koncept vozu a začíná se pracovat na jeho přenosu do reálného světa. Vy si jej zatím můžete prohlédnout na prvních skicách.

Reklama

Související témata:
Načítám