Hlavní obsah

Jízdní řád Škody: Na podzim nový Superb a Kodiaq, v lednu 2024 faceliftovaná Octavia

Foto: Kolesa.ru

Takhle by mohl vypadat nový Superb Combi.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Škoda Auto v rámci výroční tiskové konference neřešila jenom ekonomické výsledky, ale upřesnila i své plány stran nových modelů. Stěžejní jsou letos nové generace těch největších - Superbu i Kodiaqu. Pracuje se i na omlazené Octavii. Ta se představí začátkem příštího roku.

Článek

Novodobý Superb se představí ještě před koncem roku. Půjde již o čtvrtou generaci, která ale bude více než kdy jindy technicky spřízněná s Volkswagenem Passat. Oba modely se navíc budou vyrábět na stejné lince v bratislavském závodě VW. Skončí tak výroba Superbu v Kvasinách a Passatu v německém Emdenu.

Automobilka to zatím oficiálně nepotvrdila, ale podle zákulisních informací získaných britským Autocarem by měl být jistotou Superb Combi, zatímco karosářskou verzi liftback má nahradit klasický tříprostorový sedan. Passat by se pak měl nabízet výhradně jako kombi. Je tedy jisté, že nejenom technika, ale i design budou mít velmi mnoho společných prvků.

A když jsme u té techniky, oba modely budou postavené na modulární platformě MQB Evo a budou je pohánět zážehové motory o objemu 1,5 a 2,0 litru a vznětový motor o objemu 2,0 litru ve více výkonových variantách. Superb se také dočká vylepšeného plug-in hybridního pohonu, jehož jádrem bude benzinový 1,5 TSI, kombinovaný výkon má dosahovat až 270 koní a elektrický dojezd by měl být až 100 km. Stejný PHEV získá pod kapotu i Kodiaq, jehož minulá generace se musela zcela obejít bez elektrické asistence.

Foto: Lukáš Kukla

Škoda Superb třetí generace.

Kromě těchto dvou nových modelů se letos v rámci Škody ukážou i mírně omlazené verze Kamiqu a Scaly. Podle našich informací se pilně pracuje také na dalších třech elektromobilech: velkém sedmimístném SUV, menším kompaktním SUV o velikosti Kamiqu a malém městském autě vycházejícím z nedávno představeného konceptu VW ID.2all.

Začátkem roku 2024 dorazí veledůležitý model pro Škodu, Octavia. Půjde o facelift a dost možná poslední generaci Octavie, kterou půjde koupit bez hybridního, nebo dokonce elektrického ústrojí.

Reklama

Načítám