Hlavní obsah

Seat slaví kulatiny, dodal už milion „trojkových“ leonů

Foto: Seat

Zástupci Seatu mají důvod k oslavám, protože se Leon stal nejprodávnějším modelem značky

Seat Leon podržel španělskou značku v době největší krize, takže i sama automobilka má důvod k pořádným oslavám. Třetí generace golfu s libozvučností flamenca si našla už milion zákazníků a celkový součet prodaných leonů převýšil 2,2 milionu kusů. Kde tkví tajemství úspěchu?

Článek

Seat Leon je v prodejích tak úspěšný, že předběhl dokonce menší a levnější Ibizu, která dominovala značce dlouhých 30 let. Třetí generace Golfu s podmanivostí španělského flamenca nedávno dosáhla milníku milionu dodaných vozů – to vše od roku 2012. Přijde vám, že na autě vidíte málo německých rysů? Leon sice využívá modulární platformu MQB mateřského koncernu Volkswagen, ale byl navržen, vyvinut a vyroben v továrně Seatu ve městě Martorell. A co je tajemstvím úspěchu?

Automobilka jednoduše umí zaujmout zákazníky i po sedmi letech, co je vůz v prodeji. V roce 2017 slavili Španělé úspěch se 170 tisíci prodanými kusy. Letos se podle zástupců marketingu očekává ještě vyšší číslo. Jak se tedy z geografického hlediska seběhlo, že koncernový bratr z Pyrenejského poloostrova v podstatě zachránil Seat?

Foto: Seat

Seta Leon první generace

V roce 2012 sehrál model Leon klíčovou roli při znovuoživení značky. Seat skomíral a byl ve ztrátě 149 milionů eur, což bylo v přepočtu 3,74 miliardy korun. Za šest let se však karty obrátily a automobilka vykázala historicky nejvyšší zisk – po zdanění to dělalo 294 milionu eur, v přepočtu 7,52 miliardy korun.

Foto: Seat

Seta Leon druhé generace

Conquistador Seat Leon se nejvíce prodává v Německu, doma a ve Spojeném království. Česká republika se do osmi nejdůležitějších států nevešla, protože u nás vede hlavně Škoda Octavia. Ačkoli se značka soustředí primárně na evropský trh, prodává také na všech pěti světových kontinentech – v zemích, jako je Mexiko, Maroko, Singapur nebo Nový Zéland.

Foto: Seat

Seat Leon pohání také stlačený zemní plyn

Prodeje modelu Leon od roku 2012

  • Německo – 237 558 kusů
  • Španělsko –206 785 kusů
  • Velká Británie – 131 062 kusů
  • Turecko – 49 223 kusů
  • Francie – 45 144 kusů
  • Itálie – 34 201 kusů
  • Rakousko – 26 279 kusů
  • Polsko – 25 563 kusů

Celkově výrobce doručil svým zákazníkům 2 210 712 kusů modelu Leon a čísla stále rostou. První generace se prodalo 534 797 kusů, druhé 675 915 kusů a třetí generace překročila milník jednoho milionu aut. Zajímá nás, který ze čtyřech mušketýrů vám imponuje nejvíc. Hlasujte v naší anketě.

Reklama

Načítám