Hlavní obsah

Nemusíte být hráč videoher ani milovat auta, aby vás film Gran Turismo poslal do kolen

Foto: Falcon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kinech po celém Česku se aktuálně hraje žhavá novinka ze světa automobilů, ale i herního světa. Mluvíme pochopitelně o filmu Gran Turismo, který je se slavnou videohrou spojen. Ovšem ne tolik, abyste daný závodní simulátor museli znát, ba dokonce nemusíte mít ani kdovíjak rádi auta, aby vás tenhle snímek chytil.

Článek

Filmů se závodní videoherní tematikou moc není, jde přece jen o úzkou skupinku publika, vezmeme-li to v globálním měřítku. Posledním takovým kouskem byl snímek Need for Speed, kde supersporty létaly vzduchem, nicméně teď tu máme něco trochu jiného.

Foto: Falcon

Důležitou roli ve filmu sehrál Orlando Bloom.

Ačkoli se na první pohled zdá, že musíte být fanoušky, neřkuli hráči videoherního simulátoru Grand Turismo, není tomu tak. Vlastně vás ani nemusí tolik zajímat auta, protože ve filmu jednak hraje Orlando Bloom (Legolas z Pána Prstenů) a také je celá zápletka postavená na reálném příběhu mladého Brita Janna Mardenborougha (Archie Madekwe), který byl lepší než 80 milionů ostatních hráčů.

A protože onen mladík to umí nejen s volantem, ale také s technikou, dostane i přes rodinné peripetie a nedůvěru otce možnost dostat se z pohodlí pokoje do kokpitu Nissanu GT-R, kde nečekají chipsy a vychlazená cola, nýbrž 60stupňové vedro, přetížení 5G a rychlost 300 km/h.

Foto: Falcon

Ti nejlepší hráči Gran Turisma osedlají reálné vozy Nissan GT-R.

Ve snímku nechybí spojení reálných záběrů a špičkové počítačové animace, což běžnému divákovi pomáhá pochopit, jak vlastně funguje závodní spalovací motor, co všechno se uvnitř točí, jak žalostně málo místa jezdec v kokpitu má a tak dále. Všechno nenásilnou formou hravě odkazující na původní videoherní předlohu.

Ptáte se jak? Jednoduše se ve filmu občas zobrazí pořadí jezdce, jízdní stopa nebo jiné virtuální prvky jako v oné hře. Nebudete však ochuzeni ani o krátkou policejní honičku, jejíž grafické zpracování nám nápadně připomnělo jistou pecku od studia Electronic Arts. Že by malý easter egg?

Foto: Falcon

Jack Salter (David Harbour) hraje velmi svérázného šéfinženýra projektu, který učí talentované hráče řídit závodní speciály.

Každopádně i přesto, že film trvá dvě hodiny a 15 minut k tomu, nemá zbytečně hluchá, nudná nebo snad až na jednu ponehodovou výjimku kýčovitá místa. Jasně, jsou scény, kde vám je úplně jasné, jak to dopadne, nicméně pak zažijete chvilky, kdy debaty nebo rozhodování hlavních postav jdou jiným směrem, než se všeobecně očekává.

Nemusíte se ani obávat syndromu Rychle a zběsile, kde má každé auto 21 kvaltů vpřed, aktéři to s volantem umí lépe než Mika Häkkinen a zákony fyziky jsou víceméně neplatné. Ne, ne. Gran Turismo naopak ťuká do velké míry na reálnou notu a diváckou přitažlivost zajišťuje postupným dávkováním akce, napětí, zajímavých dialogů a povedeným hudebním podkresem.

Foto: Falcon

Jann Mardenborough je vykreslen jako obyčejný kluk s neobyčejným talentem pro závodění.

Protože film přesahuje z autařského světa do toho lidského, emočního, nepřijdete ani o partnerské jiskření, nicméně podávané formou lehkého dezertu dochucujícího obyčejnou lidskost představitele hlavní role.

A emoce? Nečekejte je v každém druhém záběru, ale na skutečnou notu vašeho vnitřního já zabrnká hned několik scén. Tak třeba první vítězství, podpis smlouvy, děsivá nehoda na Nürburgringu, návrat za volant v Porsche 911 GT3 RS nebo setkání syna s otcem. Ano, v těchto chvílích i slza ukápne.

Foto: Falcon

Ve filmu se v Le Mans závodí ve speciálních vozidlech, která jsou lehká a pekelně rychlá.

Jako každý správný biják končí i tento film velkolepou podívanou, zde přenesenou do závodu 24 hodin v Le Mans, což i kdyby vás film jako celek nezajímal, tak tahle pasáž rozhodně stojí za zhlédnutí. Finální závěr totiž patří k nejakčnějším, nejnapínavějším a nejfenomenálnějším stopážím z celého snímku. Na konci se prostě spojí takový mix kinematografického koření, že film začne chutnat i těm, kteří auto považují za plechovku se čtyřmi koly pro dopravu z A do B.

Atraktivitě filmu hraje do karet také jeho režisér Neill Blomkamp, jenž je sám nadšeným autařem a svoji slávu v Hollywoodu zažil zejména za snímek District 9, který má vysoké hodnocení i na tuzemském ČSFD. A velmi slušných procent zde dosahuje rovněž Gran Turismo.

Foto: Falcon

Režie se chopil Neill Blomkamp.

Někdo možná namítne, že jde jen o reklamu na Nissan nebo danou videohru. Ovšem? Kdeže. Samotný projekt Nissanu o hledání talentů skončil v roce 2016 a simulátor Gran Turismo jako takový se výrazněji objevuje v podstatě hned na začátku a poté až v titulkových scénách, kde zájemcům dá nahlédnout do světa tvorby samotné hry.

Tehdy pak i laik pochopí, proč jde o simulátor, a nikoli o arkádu jako Need for Speed. A kdo vydrží až do konce, zjistí, že se část filmu natáčela také na Slovakia Ringu, což je od nás coby ojnicí dohodil.

Film Gran Turismo je pro nadšené autaře, herní nadšence a milovníky závodění takřka povinností, protože tu pro ně je po dlouhé době povedený snímek. Nezasvěcení diváci sice nebudou původní videoherní předlohu brát jako „TO“ Gran Turismo, ale prostě jen jako nějakou závodní videohru, přičemž se netřeba bát, že by neznalost titulu kazila dojem z filmu.

Důležitá je totiž povedená a na reálné bázi postavená zápletka, k níž je přidána tu kapka lásky, tam kýbl rivality, slušná porce grafiky, krátké, avšak silné dávky emocí, hromada závodění a minimum vysloveně kýčovitých situací. K tomu si připočítejte Orlanda Blooma v roli racionálně smýšlejícího marketingového šéfa Nissanu Motorsport, Davida Harboura (Stranger Things) jakožto svérázného šéfinženýra projektu, věrohodně působící výkony mladého herce Archieho Madekwea a chytlavou režii od Neilla Blomkampa.

Reklama

Načítám