Hlavní obsah

Need for Speed Unbound: Na fyziku zapomeňte, do cíle vás vždy dovedou jen drift a nitro

Foto: Jan Majurník/Electronic Arts

Vyzkoušeli jsme PC verzi nejnovější pecky NFS Unbound, kde je vaším nejlepším kámošem drift a nitro

Pes že je nejlepší přítel člověka? To rozhodně neplatí v čerstvě vydané závodní videohře Need For Speed Unbound, kde vám pomůže pouze řízený smyk (drift) a oxid dusný (nitro). Série plná tuningu, honiček s policií a různorodých aut se vrací ve velkém stylu, okořeněná kreslenými efekty. Okolo čeho se příběh točí tentokrát a co hratelnost?

Článek

Unbound znamená v překladu z angličtiny „bez závazků“, což evokuje určitý pocit svobody, jaký by měl nejnovější díl herní série Need for Speed nabídnout. Hra je zasazena do fiktivního města Lakeshore, jehož vedení postupně navyšuje investice do oddělení dopravní policie. Proč?

Foto: Jan Majurník/Electronic Arts

Město Lakeshore má problém, a to hromadu ilegálních závodů

Protože se ulicemi prohání různě divoká závodící auta, z jejichž výfuků metají plameny, přičemž dosahované rychlosti vydávají nejméně na dva zákazy řízení.

Klasickou detailně zpracovanou grafiku (včetně kapek vody na karoserii) doprovází kreslené efekty, které autům během skoku přimalují křídla anebo v rámci driftování zvětší podíl kouře od pneumatik. Komu by tyto nerealistické efekty neseděly, může je částečně vypnout.

Foto: Jan Majurník/Electronic Arts

Hru doplňují kreslené efekty

Hned na začátku si kromě své postavy vybíráte rovněž obtížnost, která určuje, jak moc budou vaši rivalové soutěživí a jak dotěrná bude rovněž všudypřítomná policie. V nejlehčím módu dostanete také 10× možnost restartovat závod (těžší úrovně nabízí méně resetů), pokud by se vám náhodou nevyvedl a vy třeba nabourali těsně před cílem.

Samotná hra začíná prologem a výběrem prvního vozu, kterými mohou být vraky Dodge Charger, Lamborghini Countach nebo Nissan Silvia. Vaše postava se poté dozví, že vaši přátelé z jisté Rydellovy garáže na vozidle celé léto makali a vy jej nyní otestujete.

Foto: Jan Majurník/Electronic Arts

Lambo je klasika, navíc ve fešácké červené se zlatými koly

Takže hurá na to, vybrali jsme lambo a vyzkoušeli první jízdu, závod i honičku s policií. Brzký úvod je spíše skutečně jen demonstrativní, ztratit se nebo být zatčen by bylo dílem velké smůly či nešikovnosti.

Vítejte v Lakeshore

Jakmile se naučíte základy, jdete poprvé do akce – vy na sedadle řidiče a vaše parťačka na místě kopilota. Opět zde jako v minulém dílu (NFS Heat) funguje střídání denních i nočních událostí, přičemž po setmění se pochopitelně odemykají závody výnosnější, rizikovější a pro policii atraktivnější.

Foto: Jan Majurník/Electronic Arts

Noční závody jsou rentabilnější, ale i aktivita policie vyšší

Zajímavé je i složení ostatního vozového parku pohybujícího se okolo vás. Jako taxíky zde jezdí leafy druhé generace, na parkovištích stojí vozy značky Infiniti, dálnicemi se prohání F-150 od Fordu, GMC Savana, bavoráky a další známé automobily.

Jelikož jde o videohru, tak je zde poměr sil mezi závodníky softwarově upraven, jelikož v jednom duelu proti sobě může nastoupit první Civic Type-R a poslední Corvette C8. No a do toho tam figurujete vy s Countach z konce 80. let.

Foto: Jan Majurník/Electronic Arts

Může Honda Civic konkurovat nejnovější Corvette C8? V NFS ano

Jste-li aktivním řidičem nebo máte-li snad zkušenosti se sportovní jízdou či nedej bože s driftem, pak na všechny fyzikální zákony a pravidla rychle zapomeňte. Nene, tyhle „needy“ jsou čistokrevnou odpočinkovou arkádou, takže míru řízeného smyku ovlivňuje u PC verze délka stisknutí mezerníku. A věřte mi, že drift je tu většinou nejrychlejším způsobem, jakým zdolat zatáčku, zatímco v reálu je tomu naopak.

Když už dostanete ovládání W, S, A, D do ruky a oblíbíte si levý shift, jimž aktivujete vstřik oxidu dusného (nitro) do motoru, nastane čas trochu pozlobit strážníky města Lakeshore. Míra jejich nevraživosti je měřená na pět úrovní, jež se označují jako Heat.

Foto: Jan Majurník/Electronic Arts

Plamínky určují, jak moc jste zlobili a jak moc místní četnictvo štvete

Na jedničce po vás jdou hlídkoví policisté ve starších chargerech od Dodge, dvojka je tradiční Ford Explorer, trojka se nese v duchu silničních zátaras a nasazení stíhačů Chevrolet Corvette C7, zatímco ve čtyřce se na vás těší sbor tajných modelů Chevrolet Camaro, helikoptéra i hřebové pásy. Pátý level pak vyburcuje zásahové jednotky S.W.A.T v divoce upravených pick-upech F-150 Raptor.

Foto: Jan Majurník/Electronic Arts

Herně už je znát, zdali po vás jde hlídkový policejní dodge nebo stíhací Corvette C7

Agresivita policie je však lineární a její schopnosti reflektuje také nastavená obtížnost na začátku kariéry. Není to jako v minulém dílu Heat, kde vaše zánovní BMW roztřískaly dvě základní hlídky a vám zbyly i na nejsnazší obtížnost akorát oči pro pláč. Navíc tu může ruce zákona dojít palivo v nádrži, proto pronásledování nemusí nutně vždy končit destrukcí či ujetím, někdy to poldové z benzinových důvodů vzdají sami.

Výběr aut

V základní hře na vás čeká 143 aut různých značek a roků výroby. Níže najdete seznam vybraných. Nezapomeňte, že vozy jdou poměrně zajímavě upravovat, kolikrát až oči přechází.

  • Acura NSX 2017
  • Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio 2016
  • BMW M3 Evolution II 1988
  • BMW M1 1981
  • BMW i8 Roadster 2018
  • Bugatti Chiron Sport 2017
  • Chevrolet Corvette Stingray Convertible 2020
  • Dodge Charger SRT Hellcat 2019
  • Ferrari LaFerrari 2016
  • Ferrari 458 Italia 2009
  • Ford GT 2017
  • Ford Mustang 1965
  • Honda Civic Type-R 2015
  • Jaguar F-Type R Convertible 2019
  • Koenigsegg Regera 2016
  • Lamborghini Countach LPI 800-4 2021
  • Lamborghini Diablo SV 1995
  • Land Rover Defender 110 Double Cab Pickup 2015
  • Lotus Emira 2021
  • McLaren F1 1993
  • Mercedes-AMG GT Black Series 2021
  • Mercury Cougar 1967
  • MINI John Cooper Works Countryman 2017
  • Mitsubishi Lancer Evolution X 2008
  • NISSAN Z Prototype 2022
  • NISSAN GT-R Nismo 2017
  • Pagani Huayra BC 2017
  • Polestar Polestar 1 2020
  • Porsche Cayman GT4 2015
  • SRT Viper GTS 2014
  • SUBARU Impreza WRX STI 2010
  • Volkswagen Beetle 1963
  • Volkswagen Golf GTI Clubsport 2016
  • Volvo Amazon P130 1970

Překvapení na druhou

Když už si myslíte, že jste na koni, nastane (ne)čekaný herní zvrat! Následuje intermezzo, které vás posune v čase, a vám vlastně dojde, že celá první fáze hry byla jen tutorial.

Foto: Jan Majurník/Electronic Arts

Přijde překvapení a čas se náhle posune o dva roky vpřed

Ostrý start hry si tedy vyzkoušíte s Nissanem Skyline R32, jenž slouží jako firemní vozidlo dílny, kde toho času makáte. S autem zajedete na událost, kam přijedou i postavy hry, které jste už stihli poznat. A vy máte na mysli jediné – vydělat za šest dní a šest nocí dost peněz a zúčastnit se velkého sobotního závodu.

No a to je vlastně náplň vaší kariéry. Závodit, ujíždět policajtům, vydělávat prachy, tunit auto zevnitř i zvenčí, vylepšovat garáž (zpřístupní další možnosti tuningu) a plnit různé vedlejší úkoly­. No a jakmile pokoříte jednu tuhle týdenní výzvu, čekají na vás pak další v podobném duchu, jen s lepšími a lepšími auty.

Foto: Jan Majurník/Electronic Arts

Výběr aut je různorodý, včetně několika SUV

Na hře se nám líbí, že i když v závodě dojedete třeba čtvrtí (či šestí), furt vyděláte nějaké peníze. Hraní na nejlehčí obtížnost potom neznamená, že každý závod levou zadní vyhrajete. Jakmile nemáte dost výkonné auto, nepomůže vám ani nitro.

Samotný tuning je poměrně rozsáhlý a umožní vám sériové auto proměnit až v něco slovy nepopsatelného. Ačkoli pokud nejste fanoušci modifikací, můžete to zvládnout jen s výkonnostním vylepšením. Tušili jste třeba, že si můžete do Subaru BRZ zastavět wankelův rotační motor a vyšperkovat jej až na 556 koní?

Foto: Jan Majurník/Electronic Arts

Tuning je zde jak vizuální, tak výkonnostní

A co trocha humoru? Jasná věc, není problém. Pokud umíte anglicky, dozvíte se, že když škrábnete lak, že se nic neděje, že se to přelakuje. Anebo policie? Když to členka hlídky vzdává, tak v rádiu uslyšíte něco ve smyslu: „Kašlu na to, moje dítě má dnes narozeniny.“

Foto: Jan Majurník/Electronic Arts

Soundtrack nás příliš neoslovil, ale pokud jste fanoušci moderního rapu, budete nadšeni

Nakonec zmíníme ještě soundtrack, jenž se pohybuje dost v hip-hopovém stylu. Pro někoho může jít o velmi slabé místo hry, pakliže daný uživatel například vyrostl na Undergroundech II nebo se nechal unášet tóny kapely Thirty Seconds to Mars v novodobém dílu Hot Pursuit.

Poslední desetiletka

Uvedení hry však provází problémy uživatelů PC, mnohým z nich hra nejde vůbec spustit, přestože splňují minimální hardwarové nároky. To je takovou velkou kaňkou na jinak poutavé hře od studia Electronic Arts (EA), která na vašem pevném disku zabere 30 GB místa.

Foto: Jan Majurník/Electronic Arts

Drift, nejčastější způsob ke zdolání zatáčky

Cena digitální kopie pro PC startuje od cirka 1 500 Kč na českých e-shopech (1 715 Kč Steam), nabízí se také vylepšená verze Palace Edition. Která přidává navíc čtyři auta, virtuální díly, herní peníze do multiplayeru, efekty a vinily karoserií. Za tu zaplatíte na platformě Steam necelé dva tisíce.

Jako tradičně nechybí ani hra pro více hráčů, přičemž hra vyšla i na konzole Xbox X, S nebo na PlayStation 5. V podpoře jsou pochopitelně i herní ovladače či vybrané volanty.

Jestliže vás díly Need for Speed za posledních 10 let vůbec neoslovily, nebude tohle hra pro vás. Pakliže vám nesedly jen některé díly, například NFS 2015 nebo Heat, pak můžete v klidu po novém podtitulu Unbound sáhnout. Není nijak revoluční, ale jde o poutavou a příjemně odpočinkovou arkádovou videohru provoněnou vysokooktanovým benzinem.

Reklama

Načítám