Hlavní obsah

Platnost STK a řidičských průkazů se automaticky prodlužuje

Foto: Dalibor Žák

Platnost STK a řidičských průkazů se dál prodlužuje o 10 měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo dopravy obeslalo všechny stanice technické kontroly a informovalo policii o tom, že se prodlužuje platnost STK o deset měsíců. Stejné je to i s platností řidičských průkazů. Toto nařízení platí i v ostatních zemích Evropské unie.

Článek

Přišli jste na to, že máte na autě čerstvě propadlou technickou, nebo že se blíží její konec? Anebo máte od od posledního lockdownu propadlý řidičák? Nemusíte se s tím vůbec trápit. V souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady EU se platnost obojího opět prodlužuje.

„Prodloužení platnosti dokladů je dalším krokem ke snížení mobility občanů v rámci protiepidemických opatření proti Covidu 19. Lidé mohou evropské nařízení využívat od 6. března 2021,“ píše se v tiskové zprávě Ministerstva dopravy.

„V současné situaci je důležité, aby lidé mohli ještě více omezit své kontakty a mimo domov řešili opravdu jen to nejnutnější. K tomu nám pomůže i toto nedávno přijaté nařízení, které bude možné v různých oblastech dopravy u nás využívat. Úřady i provozovny STK však zůstávají i nadále otevřeny, takže lze v případě potřeby služby využít a např. udržovat své vozidlo v dobrém technickém stavu,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Prodlužuje se platnost řidičských průkazů, STK, ale i dalších osvědčení

Prodloužení platnosti se týká řidičských průkazů, pravidelných technických prohlídek, průkazů profesní způsobilosti řidiče a lhůty pro dokončení pravidelného školení držitelů osvědčení profesní způsobilosti o dalších deset měsíců od konce jejich původní platnosti. Jinými slovy, jestli vám propadl (propadne) řidičák nebo technická v období od 1. 9. 2020 do 30. 6. 2021, nemusíte si zoufat, platí ještě dalších deset měsíců od konkrétního data.

Foto: MDČR

Čas od času byste si měli zkontrolovat platnost řidičáku... Teď ale můžete být v klidu

Konkrétní příklady jsou zveřejněny přímo na stránkách Ministerstva dopravy. „Pokud řidiči vypršel řidičský průkaz v původním termínu již 25. března 2020, byl mu prodloužen do 25. října 2020. Nyní je mu opět prodloužen až do 1. července 2021.“ A druhý: „Řidiči vypršel řidičský průkaz původně 29. srpna 2020 a byl mu prodloužen až do 29. března  2021. Nyní bude platit až do 29. září 2021, protože prodloužení o půl roku je již po datu 1. července 2021.“

Návrh nařízení jménem Omnibus II předložila v lednu Evropská komise v reakci na aktuální pandemickou situaci. Nařízení bylo následně v rámci zrychlené procedury projednáváno na půdě Evropského parlamentu a Rady EU a je účinné od 6. března v celé EU. Na řidičské průkazy i na další dopravní doklady se tak bude hledět jako na platné ve všech členských státech.

STK zůstávají otevřené, ale pravidla se dodržovat musí

Zároveň ale platí, že řidičské průkazy se dál vydávají a stanice STK zůstávají otevřené. A díky tomu, že se téměř všude můžete nyní objednat na konkrétní hodinu, je možná dokonce komfortnější si všechno vyřídit nyní. Samozřejmě při dodržování přísných protipandemických opatření, s rozestupy, v respirátoru... však to znáte.

Ze zkušenosti naší i vás, čtenářů Garáže, víme, že jsou policisté při aktuálních zesílených kontrolách v podobných případech smířliví až benevolentní, ale mnozí z nich o tomto nařízení zatím ani neví. Poprosíme vás za ně a za ostatní řidiče, kteří jedou za vámi, abyste měli všechny doklady nutné k řízení vozidla, tedy řidičský a technický průkaz, zelenou kartu a nyní i povolení k jízdě (čestné prohlášení) nachystané po ruce. Je to rychlejší a komfortnější pro všechny zúčastněné.

Reklama

Načítám