Hlavní obsah

Platnost řidičáků se v nouzovém stavu automaticky prodlouží

Foto: Ministerstvo dopravy

V rámci nouzového stavu, který je spojený s druhou vlnou koronavirové krize, panují různé snahy o omezení kontaktu více osob na jednom místě. S jedním smysluplným opatřením teď přišlo ministerstvo dopravy, které se domluvilo s ministerstvem vnitra na toleranci využívání řidičských průkazů, jejichž platnost skončila v době nouzového stavu. O platnost dokumentů se tak řidiči nemusí starat až do konce nouzového stavu, což podle aktuálních informací znamená do 3. listopadu

Článek

Pokud vám v nouzovém stavu, jež je platný od 5. října 2020, vypršela platnost řidičského průkazu nebo průkazu profesní způsobilosti řidiče, potřebného pro výkon povolání, nemusíte si tento průkaz v současné době obnovovat. Vyplývá to z metodického stanoviska, které před pár dny rozeslalo ministerstvo dopravy na obecní úřady obcí s rozšířenou působností a na krajské úřady.

Na průkazy prošlé po 5. říjnu se tedy hledí jako na platné a za jejich využívání nehrozí žádné pokuty. Toto nařízení samozřejmě platí pouze v rámci Česka – pro cestu do zahraničí musíte mít řidičský či profesní průkaz platný. Ministerstvo potom jedná s Evropskou komisí (EK) o tom, že by se platnost všech řidičáků prošlých během nouzového stavu automaticky prodloužila až do 31. března 2021. Tím pádem by lidé nemuseli na úřad pro nový průkaz ihned po ukončení nouzového stavu, ale nával „nahromaděných“ prošlých řidičáků by se rozmělnil na delší dobu.

Cílem je pochopitelně zamezit návalům lidí na úřadech. Některé úřady totiž v rámci opatření omezily úřední hodiny, což vyústilo v dlouhé fronty. Možná kdyby státní aparát konečně umožnil řešení všech věcí spojených s doklady ryze elektronickou formou, a nestavěl tak občana do role poslíčka, co nosí tam a zpátky spoustu papírů s informacemi, které již úřad beztak důvěrné zná, nebyly by žádné zásahy potřeba a fronty by se netvořily již z principu. Tato představa však prozatím zůstává na hony vzdálenou.

Nabízí se otázka, do kdy budou policisté shovívaví při kontrole platnosti ŘP, pokud k dohodě s EK nedojde. Podle aktuálních informací, které se mění každou tiskovou konferencí, je to do 3. listopadu, tedy do odhadovaného konce nouzového stavu. V případě, že bude tento stav prodloužen, bude automaticky prodloužena i ona platnost.

Propadl vám řidičský průkaz během prvního nouzového stavu?

Na úřad naštěstí teď hned nemusí ani lidé, kterým řidičák propadl během prvního nouzového stavu nebo v době kolem něj, tedy konkrétně mezi 1. únorem 2020 a 31. srpnem 2020. Těm, kterým v této době platnost průkazu vypršela, nadělilo ministerstvo dopravy dárek v podobě 7 měsíců k dobru. Pokud těchto 7 měsíců uplyne během současného nouzového stavu, bude automaticky platnost prodloužena až do jeho konce.

Na dotaz, kolika řidičských průkazů se prodloužení lhůty týká, uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka, že většina z propadlých ŘP je již vyměněná. „Řidiči na nic nečekali a rozvolnění k výměně již využili. I v případě STK máme informace, že řidiči spíše na kontroly jezdili, než nejezdili. A když návštěvu odkládali, tak maximálně o několik týdnů. Těch, kteří využijí celou lhůtu, bude naprostá menšina,“ řekl Jemelka. Ministerstvo ještě upozorňuje, že prodloužení platnosti o sedm měsíců se netýká karet řidiče do digitálního tachografu, jelikož je zde platnost nastavena v samotném čipu karty.

Reklama

Související témata:
Načítám