Hlavní obsah

Auto velikosti Octavie se čtyřválcem, solidní výbavou a cenou lehce nad 400 000 Kč? Číňané zase řádí, do Česka dorazil Aeolus Shine

Foto: Jan Majurník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modely s karoserií typu sedan sice v Česku nejsou dvakrát oblíbené, ovšem někdy může misky vah zvrátit například poměr ceny a užitné hodnoty vozu. Kdysi tomu tak bylo u Dacie Logan, nicméně ta je pryč a místo ní prázdno. Tedy až dosud, její roli na poli levných sedanů zaujímá čínský Dongfeng Aeolus Shine.

Článek

Bylo jen otázkou času, než k nám importéři čínských vozů začnou valit také cenově dostupné modely. Stačilo se podívat na první úspěchy MG Motor, které mj. nedávno srazilo svůj bestseller ZS pod cenu 400 000 Kč, což prodejům jen pomohlo.

Foto: Martin Jánský

Aeolus Shine dorazil jakožto nepřímá náhrada za Dacii Logan.

Jenže kdekomu se móda SUV už přejedla, potažmo jej ani nechytla. A právě pro takovou klientelu měla rumunská Dacia sedan se jménem Logan. Ten se však musel pakovat pryč a místo něj nezbylo na trhu nic. Tedy až dosud.

Přivítejte nového kluka ve městě. Jmenuje se Aeolus Shine, pochází z Číny a jeho rodičem je automobilka Dongfeng. Atraktivně oháknutý sedan s rozměry 4 660 × 1 812 × 1 490 mm se pyšní netradičními tvary, jimž vpředu vévodí halogenové lampy s LED denním svícením a maska, že by BMW mohlo závidět, zatímco vzadu mají své místo stylové diodové lampy.

Boční linie sice připomínají liftback, ovšem do 454litrového kufru se dostáváte skutečně jen malým víkem. Kola jsou 16palcová, litá, obutá na pneu 205/55, takže žádné nízkoprofily ani balony.

Foto: Jan Majurník

Z boku byste řekli, že jde o liftback, nicméně až víko kufru prozradí karoserii sedan.

Pětimístný interiér je sice celoplastový, nicméně na rozdíl od Dacie čalouněný umělou kůží. Stejným materiálem jsou potažena i à la sportovní sedadla. Volant je pěnový (PUR), nebo spíše „něco jako pěnový“.

Dominantou modelu je centrální 13palcová dotyková obrazovka, odkud řešíte vlastně veškeré nastavení a rozhraní vozu. Nechybí bluetooth konektivita, rádio, zrcadlení mobilu a pár voleb.

Foto: Jan Majurník

Interiér je plný plastů, ale i umělé kůže.

Za zmínku stojí základní výbava, která dále zahrnuje bezklíčový vstup i start, automatické přepínání světel potkávací/denní svícení, dva airbagy, parkovací kameru, tempomat, elektrickou parkovací brzdu, automatickou klimu, digitální přístrojový štít, centrál s dálkou nebo třeba elektrická okna i zrcátka s výhřevem.

Pod kapotou vozu pak pracuje atmosférická benzinová patnáctistovka s označením DFMC15DR. Podle zdrojů z Číny jde o nejnověji vyvinutý (2023) čtyřválcový motor využívající techniku přímého vstřiku paliva a dvojitého variabilního časování ventilů. Konstrukčně pak jednotka vychází ze své sesterské přeplňované varianty C15TDR.

Foto: Jan Majurník

Designem je model jedinečný, nelze si jej splést.

Každopádně maximální výkon motoru je 86 kW (116,9 koně) a točivý moment posílaný výhradně na přední kola skrze pětirychlostní manuál zase činí 158 Nm. Vzhledem k hmotnosti auta 1,2 tuny není jízda úplně tragická, jak by se mohlo zdát. Díky přímému vstřiku paliva motor sice hůře přestavíte na LPG, ale zase bude umět podávat slušné výkony za relativně rozumnou spotřebu. Teoreticky.

Dongfeng Aeolus Shine už je možné objednávat za akční cenu 419 900 Kč, která je dle letáku dovozce platná do konce tohoto roku. Nebude-li poté žádná akce, nejspíš model poskočí na ceníkových 449 900 Kč. V rámci ceny je i tříletá záruka omezená na 100 000 km u nových vozidel, zatímco na předváděcí auta platí do 80 000 km.

Automobil jsme už převzali k testování (schvalovací kus), takže vám už brzy přineseme exkluzivní první jízdní dojmy. Zatím prozradíme, že vůz sice má pár much a nějakou zbytečnou výbavu navíc, kterou bychom vyměnili za jinou, nicméně jízdně nejde o vůbec špatné svezení. A co se týče designu, už bychom ani nespočítali, kolikrát si nás někdo během jízdy fotil…

Konkurence pro Aeolus Shine

Jelikož přímá konkurence s karoserií sedan je tatam, přinášíme vám srovnání Dongfengu Aeolus Shine s jeho vybranými nejbližšími konkurenty. Navrch je třeba vzít v potaz, že se Shine rozměrově blíží Octavii, nicméně svým zařazením spadá do segmentu cenově dostupných vozů.

Model a karoserieCena
Aeolus Shine sedan419 900 Kč
Fiat Tipo hatchback489 900 Kč
Fiat Tipo kombi519 900 Kč
Citroën C3 hatchback349 900 Kč
Hyundai i30 hatchback389 900 Kč
Hyundai i30 kombi419 900 Kč
Hyundai i30 fastback459 900 Kč
Dacia Sandero hatchback296 400 Kč
Suzuki Swift hatchback369 900 Kč
Škoda Scala hatchback459 900 Kč

Reklama

Načítám