Hlavní obsah

V Česku asi brzy koupíte tříválec s výkonem přes 300 koní. Toyota svou už tak unikátní zábavnou mašinu hodlá ještě vylepšit

Foto: Jakub Deml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi lety dorazila na trh Toyota GR Yaris, nazlobený prcek s výkonným tříválcem, čtyřkolkou a příslibem zábavného svezení. V rámci faceliftu dojde na drobné kosmetické úpravy, ale údajně si polepší i technika.

Článek

Zatímco většina automobilových výrobců od sportovně-zábavných strojů pozvolna upouští, Toyota se do nich v posledních letech pustila ve velkém. Obzvlášť hrdá je pak na svého nevšedního nazlobeného prcka – GR Yaris – který si získal snad každého, kdo měl příležitost se s ním alespoň pár kilometrů svézt. Včetně nás!

Po třech letech přichází ideální čas na omlazovací proceduru. Pokud byste čekali, že se Japonci spokojí s drobnou modernizací nárazníků a materiálů v kabině, jste na omylu. Podle magazínu Best Car totiž chystají rozsáhlou inovaci tříválcové šestnáctistovky, která by současný výkon motoru měla z původních 261 koní (na jiných trzích je to ještě o chlup více) posunout na 304 koňských sil, tedy hodnotu, jíž disponuje větší a v Evropě oficiálně neprodávaná GR Corolla.

Současný sportovní Yaris i silnější Corolla dolují z motoru točivý moment 370 newtonmetrů. Toto číslo by podle všeho mělo zůstat při starém, ale z dřívějška víme, že rozhodně nemusí být finální. Toyota totiž postavila limitovanou edici 500 kusů Yarisu GRMN, která krouťák posunula dokonce na 390 newtonmetrů.

Foto: Toyota

Větší sourozenec - nabroušená GR Corolla - se u nás bohužel oficiální cestou neprodává.

Další novinka se týká převodovky. GR Yaris byl v době uvedení k dispozici výhradně se šestistupňovým manuálem, což vzhledem k charakteru vozu byla skvělá volba. Nově se však má nabídka rozrůst o osmistupňový automat, který si zákazník bude moci vybrat za příplatek. Výhledově by si stejné ústrojí mělo najít cestu také do GR Corolly.

Výše zmíněný magazín dále říká, že v rámci faceliftu skutečně dojde k drobným inovacím exteriéru. Podle všeho má jít o přepracovaný nárazník a výraznější zadní spoiler. Analogové budíky v kapličce pod volantem zase nahradí ryze digitální řešení, jako je tomu u většího sourozence.

Produkce faceliftovaného GR Yarisu má odstartovat počátkem příštího roku, detaily bychom se ale mohli dozvědět ještě před koncem toho letošního.

Reklama

Načítám