Hlavní obsah

Ostřejší Toyota GRMN Yaris je nová limitka pro Japonsko

Foto: Toyota

Na tokijském autosalonu se konečně představuje očekávaná ostřejší Toyota GRMN Yaris se silnějším motorem, nižší hmotností a pevnější karoserií. I když se standardnímu sportovnímu GR Yarisu v Evropě překvapivě daří, Japonci si to nejlepší nechávají pouze pro sebe – všech 500 exemplářů prodají jen domácím zákazníkům.

Článek

Japonské automobilky na právě probíhajícím autosalonu v Tokiu představují nejžhavější automobilové novinky a Toyota na svém stánku vystavuje novou řidičskou hračku, kterou bychom mohli spojit s frází „co se stane v Japonsku, zůstane v Japonsku“. Ohromující malá sportovní čtyřkolka Toyota GR Yaris konečně dostala slibovaného ostřejšího sourozence – vylepšený GRMN Yaris určený pouze domácím zákazníkům.

Jak byste očekávali, nová Toyota GRMN Yaris je lehčí, tužší, ostřejší a trochu silnější. Turbodmychadlem přeplňovaná tříválcová šestnáctistovka má sice stejných 272 koní (200 kW) jako GR určené pro japonský trh, ale disponuje o 20 Nm zvýšeným točivým momentem na výsledných 390 Nm. Nového nastavení se dočkal i šestistupňový manuál s bližšími převodovými poměry a nechybí ani mechanický samosvorný diferenciál.

Foto: Toyota

Gazoo Racing to s GRMN Yarisem myslí vážně – majitelům nabízí i bezpečnostní rám

Hlavním zlepšením GRMN Yarisu ve srovnání se standardní verzí GR je zpevnění karoserie a snížení hmotnosti. GRMN Yaris je o půl palce širší i nižší a o 20 kilogramů lehčí. Uhlíková vlákna jsou použita na kapotě, střeše a zadním spoileru, přičemž z interiéru zmizela i zadní sedadla. Kvůli zvýšení pevnosti vozu se pak při svařování karoserie používá dalších 565 bodových svarů navíc.

Zákazníci hledající opravdu vzrušující sportovní hatchback si budou moci standardní Toyotu GRMN Yaris vylepšit příplatkovým balíčkem Circuit Package s nastavitelnými tlumiči Bilstein, většími brzdami, speciálními 18palcovými koly a aerodynamickými exteriérovými doplňky. Sportovní divize Gazoo Racing však nabídne k prodeji pouze 50 těchto balíčků a zřejmě se rychle vyprodají.

Foto: Toyota

Toyota GRMN Yaris je o 20 kilogramů lehčí než standardní GR Yaris, čemuž pomohla i uhlíková vlákna

Malou útěchou všem zbývajícím budoucím majitelům exkluzivního GRMN Yarisu bude obyčejnější volitelná sada Rally Package s vylepšenými tlumiči, upraveným stabilizátorem, ochranným zakrytováním podvozku a bezpečnostním rámem. Na podzim se továrního tuningu dočkají i majitelé normálních GR Yarisů, kterým Toyota nabídne některá vylepšení GRMN Yarisu formou originálních doplňků.

Exkluzivní Toyota GRMN Yaris se bude vyrábět v omezeném počtu 500 exemplářů, přičemž všechny jsou určeny pro zákazníky na japonském trhu. Aby Toyota dala šanci všem zájemcům, sbírá rezervace výrobních slotů pomocí loterie. Oficiální ceny startují od 1 373 000 Kč a první dodání zákazníkům jsou naplánována na léto letošního roku.

Reklama

Načítám