Hlavní obsah

Poznávání techniky aut, nový český supersport Praga a kdy byste měli volat policii – Týden v Garáži

Foto: Shutterstock / KsanderDN

Letošní listopad se chýlí ke konci, jeho poslední víkend právě začíná a my vám přinášíme naše pravidelné týdenní shrnutí důležitých i zajímavých novinek. Osvěžujeme vám technické znalosti, představujeme nový český hypersport Praga Bohema a přinášíme nejnovější redakční testy nových aut i ojetin.

Článek

Vzpomínáte si na časy, kdy jste k bezproblémovému provozu vašeho auta potřebovali alespoň minimální technické znalosti a zručnost? Už jsou dávno pryč. S dnešními auty absolvujete cestu na příjemnou dovolenou (pravděpodobně) bez nutnosti opravování u krajnice. Kdysi jste tam v prachu měnili tu jedinou součástku, o níž jste si mysleli, že její výměna nebude nutná. Když nepodceníte údržbu, nebo si nevytáhnete nejkratší sirku, moderní auta vás vždy dovezou do cíle.

A to je hlavní důvod, proč i základní technická výuka zmizela z českých autoškol. S kvalitou a ochotou dnešních služeb pro motoristy je pro většinu řidičů komfortnější si při závadě jednoduše přivolat pomoc a další řešení problému nechat na řidiči odtahovky a servisu. My v Garáži jsme se však v minulém týdnu rozhodli, že oživíme vaše znalosti automobilové techniky a připravili jsme pro vás speciální kvíz, v němž musíte správně poznat jednotlivé součástky. Zvládnete si s nimi ještě poradit?

Foto: Praga Cars

Nová hypersportovní Praga Bohema se vyrobí v limitovaném počtu 89 kusů se základní cenou 32 milionů korun

V uplynulých dnech se také slavnostně představila nová chlouba s legendární československou značkou Praga. Novodobá Praga vyrábějící motokáry, závodní auta i letadlo, nám ukázala svůj historicky první silniční hypersport. Unikátní Praga Bohema je ultimativním strojem zacíleným na jízdu po závodních tratích, ale když budete mít dost odvahy, budete s ní moci jet i do práce. Nová placka se šestiválcem z Nissanu GT-R má 710 koní a váží pouhých 982 kg!

S nastávající zimou jsme v uplynulém týdnu také zjišťovali novinky o zimních pneumatikách, abychom vás mohli informovat o vůbec nejoblíbenějších typech i rozměrech. Nejprodávanější pneumatiky v Česku stojí do 2 000 Kč a stále více řidičů se začíná zajímat o praktičtější celoroční obutí. A pokud vsadíte na opravdu kvalitní zimní pneumatiky, máme pro vás rady a tipy, jak si nejlépe užít výlet autem za lyžováním do Rakouska.

Foto: Audi

Audi se začíná loučit s desetiválcovým supersportem R8 finální edicí GT RWD. Na svět vyjede jen 333 kusů

Na českých silnicích se se začínajícím zimním počasím opět objevují i horší jízdní podmínky, které bohužel vedou k častějším dopravním nehodám. Vytvořili jsme proto rádce, abyste byli připraveni na nejhorší a věděli, kdy k nehodě volat policii. Nezadělejte si zbytečně na problém a pro jistotu ji volejte, když spoluúčastníci dopravní nehody nespolupracují, nejste si jisti celkovou výší škody nebo dojde k poškození majetku třetích stran.

Foto: BMW

Novodobé BMW 3.0 CSL oslavuje legendární závoďák ze sedmdesátých let, vůbec první projekt sportovní divize BMW Motorsport GmbH

Chcete si o novinkách raději něco poslechnout? Pak zkuste Garáž jako podcast Honzy Koubka na rádiu Expres FM!

Reklama

Související témata:
Načítám