Hlavní obsah

Nejdůležitější osobnosti roku 2021 podle Garáže

Foto: Redakce Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za každým autem stojí velký tým lidí, kteří do jeho konstrukce vložili svůj čas, všechen svůj um a kousek své duše. Za jejich volant pak sedají další lidé a nechávají se okouzlit jeho schopnostmi. Proto v Garáži oslavujeme i osobnosti automobilového světa – a letos jich bylo znovu požehnaně!

Článek

Svět automobilů pro nás není jen o vozech samotných, ale i o lidech, kteří je vytvářejí, kteří je prodávají, kteří je používají, kteří se o ně starají a samozřejmě i o těch, kteří s nimi jezdí. Tady je jen malá část z nich, kterým jsme letos stihli věnovat pár slov.

Rozhovor

Nemohli jsme nevyužít příležitost a nepopovídat si s Robertem Kubicou, bývalým závodníkem F1, který se po ošklivé nehodě při rally dokázal navzdory všem prognózám vrátit za volant závodních speciálů.

Medailonky

Létající Fin Mika Häkkinen jako jeden z mála pilotů dokázal prohánět Michaela Schumachera, proto jsme mu věnovali samostatný článek popisující bohatou kariéru tohoto dvojnásobného mistra světa.

Prostor jsme věnovali také geniálnímu automobilovému konstruktérovi Gordonu Murrayovi, který navždy změnil svět F1 svými monoposty a také svět silničních aut svým supersportem McLaren F1. Dokáže totéž zopakovat s novinkou T.50? A jaké další projekty od něj můžeme čekat?

Výročí

Foto: archiv příslušné osoby

Tomáš Enge poprvé usedl do kokpitu F1 již před 20 lety

Letos bylo 20. výročí startu prvního Čecha ve Formuli 1, proto jsme si toto jubileum připomněli s Tomášem Engem a jeho monopostem na okruhu v Mostě. Také jsme s Emilem Trinerem oslavili jeho šedesátku, s Derekem Bellem jeho osmdesátiny a s Jackiem Stewartem, nejstarším žijícím šampionem F1, jeho 82. narozeniny. U příležitosti kulatých jubileí jsme také zavzpomínali na výborného závodníka a ještě lepšího obchodníka Jaroslava Juhana, maestra Juana Manuela Fangia a Dana Gurneye.

Loučíme se

Foto: Alfa Romeo F1

Kimi Räikkönen se loučí. Za svou kariéru ve Formuli 1 zažil hned tři dekády, titul mistra světa má ale jen jeden

Letos dali definitivně vale profesionálnímu závodění dva piloti na vrcholné úrovni, kteří pomohli definovat svůj sport, a navíc byla velká radost je pozorovat na trati i v paddocku. Tím prvním je finský závodník Kimi Räikkönnen, který za volantem i ve svých 42 letech pořád odváděl skvělou práci, ale už ho nudila sterilnost současného světa F1.

Foto: Valentino Rossi

Vale nám bude v Moto GP chybět

Tím druhým je taktéž 42letý italský smíšek Valentino Rossi, jenž řadu let dominoval Moto GP a stále byl miláčkem davů, i když už nejezdil na samotné špici, ale stále na její dohled. Oba nám budou příští sezony na tratích chybět… ale věříme, že je budou jejich závodnické ruce svrbět natolik, že jim ten důchod moc dlouho nevydrží a vrhnou se na jinou automobilovou sportovní disciplínu.

Nikdy nezapomeneme

Foto: ČTK

Legendární cestovatel Miroslav Zikmund se dožil neuvěřitelných 102 let a do konce byl velmi čiperný a činorodý. Obdivuhodné!

Uplynulý rok nám bohužel navždy vzal řadu důležitých postav automobilového světa. Zcela nedávno to byl Miroslav Zikmund, český dobrodruh a cestovatel, který se svým parťákem Jiřím Hanzelkou projel svět a s vozy Tatra šířil slávu Československa. Široká veřejnost také posmutněla kvůli úmrtí filmového frajera Jean-Paul Belmonda, který měl k autům také velmi blízko.

Foto: Sabine Schmitz Racing

Vynikající řidička a skvělá ženská – Sabine nám bude velmi chybět

Velmi předčasně tento svět opustila německá závodnice a moderátorka Sabine Schmitz (nově je po ní pojmenovaná zatáčka na jejím domovském okruhu Nürburgring). Svět Formule 1 přišel o dva ze zakladatelů tohoto sportu v jeho moderní podobě – funkcionáře Maxe Mosleye a týmového šéfa Franka Williamse. Rally fanoušci zase oplakali odchod Hannua Mikkoly, jednoho ze slavných létajících Finů.

Takový byl rok 2021 podle redakce Garáž.cz.

Které osobnosti definovaly letošní rok pro vás?

Reklama

Načítám